Υγεία

Τετάρτη αιτία θάνατου παγκοσμίως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

FFD5526036EB2A5CBC407A2796A6384A.jpgΤέταρτη αιτία θανάτου, παγκοσμίως, αποτελεί η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) η οποία προσβάλει το 10-15% του πληθυσμού των καπνιστών ηλικίας άνω των 45 ετών. «Κλειδί» για την καλύτερη αντιμετώπιση αποτελεί η έγκαιρη διάγνωση, η οποία, ωστόσο,επιτυγχάνεται σπάνια, με επίπτωση στην έκβαση του ασθενούς.

Τέταρτη αιτία θανάτου, παγκοσμίως, αποτελεί η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) η οποία προσβάλει το 10-15% του πληθυσμού των καπνιστών ηλικίας άνω των 45 ετών. «Κλειδί» για την καλύτερη αντιμετώπιση αποτελεί η έγκαιρη διάγνωση, η οποία, ωστόσο,επιτυγχάνεται σπάνια, με επίπτωση στην έκβαση του ασθενούς. Τα συμπτώματα που πρέπει να προκαλούν υποψίες για ΧΑΠ είναι ο παραγωγικός βήχας και η δύσπνοια, εφόσον πρόκειται για καπνιστή.

«Το 25% των ασθενών λαμβάνουν σήμερα ακατάλληλη θεραπεία για τη ΧΑΠ, το 35% είναι χωρίς θεραπεία και μόλις το 40% ακολουθεί την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Το “στοίχημα” για τον ασθενή είναι να απομακρύνει τον χρόνο εκδήλωσης της πρώτης παρόξυνσης της νόσου, η οποία οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής του» επεσήμανε ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος, καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Ζαρογουλίδης, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα τη σύγχρονη προσέγγιση στη θεραπεία της ΧΑΠ, η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.

«Η παρόξυνση στη ΧΑΠ είναι ένα οξύ συμβάν, που χαρακτηρίζεται από επιδείνωση των αναπνευστικών συμπτωμάτων πέραν της “φυσιολογικής” ημερήσιας διακύμανσης και οδηγεί σε τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής. Προκαλεί πάνω από το 50% του κόστους νοσηλείας της ΧΑΠ, ενώ οι ασθενείς αντιμετωπίζουν κίνδυνο 19,9% να υποστούν πνευμονική εμβολή, ποσοστό το οποίο αυξάνεται στο 24,7% στους νοσηλευόμενους. Όσοι εμφανίζουν σοβαρού βαθμού παρόξυνση, έχουν θνησιμότητα 50% έπειτα από 3,6 έτη» σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΑΠΘ, Διονύσης Σπυράτος.

You may also like

More in Υγεία