Ο Θανάσης Τσούρας είχε μια ξεχωριστή ποιότητα χαρακτήρα που ξεχώριζε και απολάμβανε του σεβασμού πολιτικών φίλων και αντιπάλων. Από την εποχή που ως φοιτητής ιατρικής εντάχθηκε στο ΠΑΚ έως το 2012 που από τα έδρανα της Βουλής ανακοίνωνε την απόφασή του να αποχωρήσει από την πολιτική, ο Θανάσης Τσούρας διέγραψε μια σημαντική πορεία στηνν πολιτική ζωή του τόπου που ξεχώρισε για την αξιοπρέπεια με την οποία κινήθηκε όλα αυτά τα χρόνια.
Η ζωή του είχε πολλά στοιχεία που μοιάζουν μυθιστορηματικά – η αντιστασιακή του δράση και τα βασανιστήρια επί χούντας, οι ηλικιακές πρωτιές στην πολιτική, η μεγάλη του συμβολή στην υλοποίηση των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ για τον εκδημοκρατισμό της χώρας, η προσωπική σχέση του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Γιώργο Γεννηματά και μετέπειτα με τη Φώφη Γεννηματά, για την οποία υπήρξε ένας «δεύτερος πατέρας», μαζί με τον Κώστα Γείτονα – αλλά ο ίδιος παρέμεινε ως το τέλος ένα υπόδειγμα ταπεινότητας και αξιοπρέπειας.
Η δήλωση της αποχώρησης
Χαρακτηριστική της ποιότητας του χαρακτήρα του ήταν η τελευταία του δήλωση – μέσα στη Βουλή, όταν στις 3 Απριλίου του 2012 ανακοίνωνε από το έδρανο του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την αποχώρησή του από την πολιτική:
«Πάντοτε προσπαθώ να πορεύομαι με βάση αρχές και αξίες. Αυτές που με οδήγησαν να έχω την τιμή να είμαι συνιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Αυτές που σήμερα είναι επίκαιρες όσο ποτέ άλλοτε. Αρχές και αξίες που πρέπει να μας οδηγήσουν σε ένα νέο Συμβόλαιο με το Λαό. Συμβόλαιο του πατριωτισμού, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Σε αυτό τον αγώνα συστρατεύομαι, αν και δεν θα είμαι υποψήφιος Βουλευτής σε αυτές τις εκλογές».
Παράλληλα ωστόσο διεμήνυσε πως θα παραμείνει «ενεργό στέλεχος του Κινήματος, στην πρώτη γραμμή και με όλες μου τις δυνάμεις”. Και κατέληξε: «Για να φέρουμε ξανά την ελπίδα, τη σιγουριά, την προοπτική σε κάθε Έλληνα. Για να χτίσουμε την Ελλάδα που μας αξίζει και δικαιούμαστε».
Τα πρώτα χρόνια
Ο Θανάσης Τσούρας γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα και σπούδασε γιατρός, στο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ηταν γιος γιατρού – του Μακρονησιώτη Άγγελου Τσούρα. Εκεί, στη Σχολή ξεκίνησε και η ανάμειξή του στα κοινά – ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου φοιτητών της Ιατρικής.
Εκεί τον βρήκε το πραξικόπημα των συνταγματαρχών: ο νεαρός Θανάσης Τσούρας πέρασε σύντομα στην παρανομία και συνδέθηκε με το ΠΑΚ, την αντιστασιακή Οργάνωση που είχε ιδρύσει στο εξωτερικο ο Ανδρέας Παπανδρέου, μετά από την απελευθέρωσή του από τους πραξικοπηματίες, που επιτεύχθηκε μέσω μιας παγκόσμιας κινητοποίησης.