Τη δημιουργία «αποθεματικού για το χρέος» ακόμα και αν βγει η Ελλάδα από το Μνημόνιο ή χαλαρώσουν οι όροι για πρωτογενή πλεονάσματα στα επόμενα χρόνια, έχει ζητήσει από τη χώρα μας η Τρόικα.
Σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για να καθοριστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες πριν την επάνοδο των ελεγκτών στην Αθήνα, που θα καθορίσει και τη μορφή που θα λάβει η εποπτεία των δανειστών.
Το «μεγάλο παζάρι» που τώρα ξεκινά θα περάσει από πολλές φάσεις και επεισόδια. Όλα θα κριθούν σε πολύ «πυκνό» χρόνο, μέσα στο «καυτό» (από κάθε άποψη) δίμηνο Οκτωβρίου -Νοεμβρίου.
Οι διαβουλεύσεις θα γίνονται στη σκιά του ζητήματος «μένει ή φεύγει η Τρόικα» και με ποιους όρους. Ο πρωθυπουργός, αν και απέρριψε τον όρο «διαζύγιο» με το ΔΝΤ, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με την Άγκελα Μέρκελ άφησε ανοικτό το «παράθυρο» της διακοπής του προγράμματος του Ταμείου, αν και απέκλεισε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει νέο δάνειο.
Έδειξε, όμως, ότι υπολογίζει σε ενεργό στήριξη των ευρωπαίων εταίρων για να βοηθήσουν την Ελλάδα να καλύψει μόνη της το «κενό» που θα ανοίξει η διακοπή του δανειακού προγράμματος του ΔΝΤ, κάτι που θα μεταφράζεται ενδεχομένως σε μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση ή χαλάρωση σκληρών όρων του προγράμματος όπως η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων στα επόμενα χρόνια.
Τις αποφάσεις των δανειστών θα καθορίσει η εκτίμηση της Τρόικας για το χρηματοδοτικό κενό του 2015. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επικαλέστηκε την επιστροφή της χώρας στις αγορές και τις προβλέψεις για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2015 και 2016. Αυτά θα πρέπει να αποτυπωθούν και στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα συνταχθεί στην πρώτη εβδομάδα των διαβουλεύσεων με την Τρόικα στην Αθήνα. Μόλις το καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει η δεύτερη και πιο κρίσιμη φάση των συζητήσεων για τα διαρθωτικά μέτρα, τα περίπου 300 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος του 2014, τα στρες-τεστ των τραπεζών στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» και τα εργασιακά και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Τα πολλά και σπουδαία όμως, θα κριθούν έπειτα από διακοπή μιας εβδομάδας σχεδόν, για να μεταβούν στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο του ΔΝΤ το κλιμάκιο του Ταμείου και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης (στις 10-12 Οκτωβρίου), αλλά και για το Eurogroup της 13ης Οκτωβρίου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν θέσει στόχο να επιμείνουν στις φοροελαφρύνσεις αλλά και στην ρύθμιση για 100 δόσεις, που έχει σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Ωστόσο, και αν ακόμα φύγει η Τρόικα ή απαλλειφθεί ο όρος για συνεχή πλεονάσματα, που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να σχεδιάζει να δώσει «ανάσες» στους αγρίως φορολογούμενους πολίτες και επιχειρήσεις, η Τρόικα φέρεται να το έχει θέσει σε αξιωματούχους του ΓΛΚ ως προϋπόθεση, για την έξοδο της Ελλάδας από τον μηχανισμό στήριξης τη δημιουργία ειδικού «κουμπαρά» ύψους 60 δισ. ευρώ για το χρέος. Σχετική πρόβλεψη είχε περιληφθεί μάλιστα από το πρώτο Μνημόνιο και ουσιαστικά συνεπάγεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποταμιεύει και περίπου 5-9 δισ. ευρώ ετησίως, για τα επόμενα 6 τουλάχιστον χρόνια, ως το 2020. Μια τέτοια εξέλιξη θα περιέκοπτε αισθητά τα περιθώρια κινήσεων στην όποια κυβέρνηση, στην μετά-Τρόικα εποχή.