16 Οκτωβρίου 2019

Από το Βερολίνο ξεκίνησε η πολιτική αντεπίθεση του Σαμαρά

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=ZmlsZX

Η πολιτική αντεπίθεση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά ξεκίνησε από το Βερολίνο αφού μετά την ενημέρωση που έκανε στην κα Μέρκελ είναι αποφασισμένος να προχώρησει ακόμη και μονομερώς στον σχεδιασμό του για την αναστροφή του πολιτικού κλίματος στο εσωτερικό της χώρας με ορίζοντα το τέλος την προεδρική εκλογή τον πρώτο μήνα του 2015.

«Η Ελλάδα είναι πλέον δημοσιονομικά ισχυρή και γι αυτό μπορεί να κάνει τα επόμενα βήματα», έλεγε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά. Ο κ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του ανέπτυξαν στο γεύμα εργασίας που διήρκεσε μία ώρα και δέκα λεπτά όλη την βεντάλια των θεμάτων που έχει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του χρόνου. Η κα Μέρκελ άκουσε προσεκτικά την ενημέρωση και τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για την πορεία του προγράμματος και για τους υπολογισμούς που αφορούν το 2015 χωρίς να πει πολλά όπως λακωνική ήταν και στις δηλώσεις της αμέσως μετά όπου όμως εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στον πρωθυπουργό και την εκτίμησή της ότι η χώρα σύντομα θα μπει σε φάση ανάπτυξης. Είπε ακόμη ότι η γερμανία στηρίζει την ελληνική προσπάθεια εννοώντας βέβαια εφόσον συνεχίσει να τηρεί το προκαθορισμένο πρόγραμμα λιτότητας. Παρά την λακωνικότητα της κας Μέρκελ ο πρωθυπουργός έλεγε μετά στους δημοσιογράφους που τον πλησίασαν ότι «έμεινε ικανοποιημένος από την συνάντηση».

Συνεργάτης του πρωθυπουργού εξηγούσε: «Για να προχωρήσουμε χρειαζόμαστε μία σειρά από green lights από όσους εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα που προυποθέτουν αντίστοιχες συνεννοήσεις». Ο στόχος παραμένει ο ίδιος να τελειώσει σύντομα η αξιολόγηση της Τρόικας να προχωρήσει εντός του έτους η διαπραγμάτευση για την βιωσιμότητα του χρέους και να αποχωρήσει το ΔΝΤ. Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμενος να προχωρήσει ακόμη και μονομερώς εκτιμώντας ότι οι εταίροι θα συμφωνήσουν στην πορεία με τους χειρισμούς του.

Το πρώτο πεδίο είναι οι φοροελαφρύνσεις και η ρύθμιση των χρεών σε 100 δόσεις που θα συμπεριλάβει στο προσχέδιο του προυπολογισμού. Αναφέρθηκε σε αυτά και κατά τις δηλώσεις του εξηγώντας ότι οι ρυθμίσεις αυτές είναι απαραίτητες για να δωθεί περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη.

Το αν έχει ή όχι την στήριξη του Βερολίνου θα φανεί κατά την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την Τρόικα από το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθεί εν πολλοίς η συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους και η απομάκρυνση του ΔΝΤ στο τέλος του χρόνου. Για να πετύχει την απομάκρυνση που θα σηματοδοτήσει το τέλος των μνημονίων απαιτείται να συμφωνήσει η Τρόικα ότι δεν θα υπάρχει χρηματοδοτικό κενό και ότι τα ποσά που δεν θα βάλλει το ΔΝΤ εφόσον αποχωρήσει θα τα καλύψει μόνη της η Ελλάδα είτε από τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης που είναι αδιάθετα είτε από τις επόμενες εξόδους στις αγορές. Ο κ. Σαμαράς δήλωσε όμως δημοσίως ότι «δεν θα πρόκειται για διαζύγιο με το ΔΝΤ η συνεργασία με το οποίο θα συνεχιστεί και μετά το τέλος του προγράμματος». Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να επιτηρεί την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος μέχρι να αποπληρωθούν τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα αλλά με πιο χαλαρό τρόπο και σε αραιά διαστήματα όπως κάνει με την Ιρλανδία και με την Πορτογαλία.

Ακόμη όμως και αν η Τρόικα δεχθεί τους υπολογισμούς της κυβέρνησης στα δημοσιονομικά είναι βέβαιο ότι θα επιμείνει στις ιδιωτικοποιήσεις και στις διαρθρωτικές αλλαγές όπου υπάρχουν δύσκολα πεδία όπως η πλήρης κατάργηση του εργασιακού πλαισίου και η αλλαγή του ασφαλιστικού που αργά ή γρήγορα θα επιφέρει νέα μείωση συντάξεων.

Στο βάθος υπάρχουν οι πολιτικοί υπολογισμοί για την διατήρηση του ελέγχου στο εσωτερικό της χώρας. Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο και ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις και γρήγορα για να αρχίσει η αναστροφή του κλίματος και να μειωθεί το δημοσκοπικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σαμαράς έλεγε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ τα δικά του σχέδια για πρόωρες εκλογές που σημαίνει ότι θεωρεί βέβαιη την προεδρική πλειοψηφία. Εμμέσως ο κ. Σαμαράς βάζει το δίλημμα στους εταίρους αν προτιμούν να τον στηρίξουν και να πάνε σε μία συναινετική γραμμή με μία κυβέρνηση που γνωρίζουν ή αν θα διακινδυνεύσουν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα με ότι αυτό συνεπάγεται για τους κραδασμούς που θα μεταφέρει στην οικονομία και στις πολιτικές ισορροπίες της Ευρωπαικής Ένωσης. Εκείνο που ξεκαθαρίζει σταδιακά είναι δεν θα αυτοκτονήσει με την παράταση της λιτότητας μέχρι το 2016 που προβλέπεται η αποχώρηση του ΔΝΤ.Πολιτική
Μενού
Responsive Menu Clicked Image