Πολιτική

Το άνοιγμα της Ελλάδας στην Αφρική – Πού στοχεύει ο Δένδιας

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Ρουάντα και η δωρεά 530.000 εμβολίων – Τα επόμενα βήματα της Αθήνας στην προσπάθεια προσέγγισης με αφρικανικές χώρες όπως η Γκάνα και η Σενεγάλη

«Επιθυμούμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τις αφρικανικές χώρες, γιατί, μεταξύ άλλων, η Αφρική θα είναι η κινητήρια οικονομική δύναμη του κόσμου. Μερικές από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες βρίσκονται σε αυτήν την όμορφη ήπειρο. Επίσης, χιλιάδες συμπατριώτες μου Έλληνες έχουν μεταναστεύσει στην Αφρική και έχουν δημιουργήσει ακμάζουσες Ελληνικές Κοινότητες σε όλη την ήπειρο» είπε ο Νίκος Δένδιας, περιγράφοντας –με μόλις 54 λέξεις- την στόχευση της Αθήνας για το επιχειρούμενο άνοιγμα στην Μαύρη Ήπειρο.

Την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το Κιγκάλι και συναντήθηκε με τον ομόλογό του από την Ρουάντα Βίνσεντ Μπιρούτα, λίγες εβδομάδες μετά την πρώτη συνομιλία τους στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη. Με την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Ρουάντα, ο Νίκος Δένδιας ξεκινά την προσπάθεια οικοδόμησης ισχυρών σχέσεων συνεργασίας με τις αφρικανικές χώρες.

Η Ρουάντα, αν και μικρή σχετικά χώρα για τα αφρικανικά δεδομένα με 12 εκατομμύρια κατοίκους, διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στους περιφερειακούς Οργανισμούς: κατέχει την θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, μόλις την περασμένη εβδομάδα φιλοξένησε την Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης, ενώ και η Γενική Γραμματέας του Οργανισμού Γαλλοφωνίας, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, είναι η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ρουάντα. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ρουάντα, Πολ Καγκάμε συμμετείχε πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής του G-20 στη Ρώμη, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Αφρικανικής Ένωσης (NEPAD).

Στην Αφρική, την ήπειρο με την μεγαλύτερη δυναμική οικονομικής ανάπτυξης, η Ρουάντα θεωρείται υπόδειγμα οικονομικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης και συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών Αφρικανικών οικονομιών με τις καλύτερες επιδόσεις στην επιχειρηματικότητα.

Η διπλωματία των εμβολίων

Τον Νίκο Δένδια συνόδευσε στην επίσκεψή του στο Κιγκάλι, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και μαζί παρέδωσαν στις αρχές της Ρουάντα 330.000 εμβόλια κατά της νόσου Covid. Η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο είχε δωρίσει στη Ρουάντα ακόμη 200.000 εμβόλια για την καταπολέμηση της Covid.


emvolia-1


emvolia-12

Η δωρεά των εμβολίων γίνεται με σκοπό την καταπολέμηση της πανδημίας στην Αφρική και συνεισφέρει στην αντιμετώπιση του λεγόμενου «vaccination gap» που υπάρχει μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής.

Εκτός από το άνοιγμα στην υποσαχάρια Αφρική, μια περιοχή, η οποία είχε παραμείνει για αρκετά χρόνια εκτός του πλαισίου των προτεραιοτήτων της ελληνικής διπλωματίας, το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει την προσπάθεια για δημιουργία στέρεων σχέσεων συνεργασίας και με άλλες αφρικανικές χώρες.

Επόμενος σταθμός των προσπαθειών του Νίκου Δένδια για οικοδόμηση σχέσεων ειλικρινούς συνεργασίας θα είναι η Γκάνα, την οποία ο υπουργός Εξωτερικών προγραμματίζει να επισκεφθεί μέσα στον Νοέμβριο και θα ακολουθήσει η Σενεγάλη, όπου μάλιστα αναμένεται να ανοίξει ελληνική πρεσβεία. Σε πολλές αφρικανικές χώρες ελληνικές εταιρείες έχουν ήδη πραγματοποιήσει σοβαρές επενδύσεις και σε αρκετές ακόμη σχεδιάζονται νέα επενδυτικά βήματα.

Η Αφρική είναι η ήπειρος με την μεγαλύτερη πληθυσμιακή αύξηση και περιλαμβάνει μερικές από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη, όπως η Νιγηρία.

Από την τάση ισχυροποίησης των σχέσεων με τις αφρικανικές χώρες δεν λείπει και η Τουρκία. Από μόλις 10 πρεσβείες που είχε η Τουρκία σε αφρικανικές χώρες το 2010, σήμερα η Άγκυρα έχει διπλωματικές αποστολές σε 43 χώρες της Αφρικής. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έχει πρεσβείες σε μόλις 12 χώρες της Αφρικής και η Αθήνα σχεδιάζει να αυξήσει το αποτύπωμά της επικαλούμενη την ελληνική ομογένεια με ιστορικές κοινότητες σε πολλές χώρες της Μαύρης Ηπείρου αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει αποικιακό παρελθόν.

You may also like