Πολιτική

Τσαβούσογλου: Τώρα δηλώνει …αιφνιδιασμένος από τον Δένδια

Από τα κατεχόμενα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη προετοιμασίας για την πενταμερή σχετικά με το κυπριακό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι είχε συμφωνήσει με τον Έλληνα ομόλογό του να αποφύγουν τα θέματα τριβής στην συνέντευξη Τύπου, ξεχνώντας ότι  άρχισε να κατηγορεί την Ελλάδα  για… προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες

«Ξεπέρασε τα όριά του, έδωσα την απαραίτητη απάντηση εκ μέρους της Τουρκίας και εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων», ήταν η πρώτη δημόσια δήλωση Τσαβούσογλου μετά από την γεμάτη ένταση συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια. Με αυτήν , ουσιαστικά περιγράφει τον αιφνιδιασμό του από την ελληνική πλευρά, καθώς όπως λέει, είχε συμφωνηθεί να μην υπάρξουν δηλώσεις για θέματα τριβής μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο, λησμονεί να αναφέρει ότι ξεκινώντας πρώτος τις δηλώσεις, ως οικοδεσπότης, είχε φροντίσει να καλέσει την Ελλάδα να αποφεύγει «προκλητικές δηλώσεις ή ενέργειες» – διαστρέφοντας πλήρως την κατάσταση στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, πράγμα που οδήγησε τον κ. Δένδια να απαντήσει εφ’ όλης της ύλης. 

Ο Τσαβούσογλου έκανε τις δηλώσεις αυτες από τα κατεχόμενα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη προετοιμασίας για την πενταμερή της Γενεύης στις 27-29 Απριλίου. Μιλώντας δίπλα στον εκλεγμένο ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος δήλωσε ότι παρακολούθησε την συνέντευξη Τύπου – σημειώνοντας μάλιστα ότι χειροκροτούσε τον Τσαβούσογλου – ο υπουργός Εξωτερικών της Άγκυρας είπε μεταξύ άλλων: «Βρήκαμε το γεγονός της επίσκεψης Δένδια στην Άγκυρα ως μία καλή ευκαιρία για να βρούμε μία λύση. Είχαμε μία παράκληση από την ελληνική αντιπροσωπεία, να μην μπούμε σε θέματα για τα οποία υπάρχουν διαφωνίες (στην συνέντευξη Τύπου).Ωστόσο, μετά από κάποιο σημείο, ο κ. Δένδιας άρχισε να κατηγορεί την χώρα μου και τον λαό της. Αυτό δεν είνα αποδεκτό. Έπρεπε να δώσω την απαρταίτητη απάντηση εκ μέρους της χώρας μου και των Τουρκοκυπρίων».

Ο Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά ότι η Τουρκία βλέπει πλέον ως μοναδική «λύση» στο κυπριακό την ντε γιούρε διχοτόμηση, με δύο κράτη – κάτι που προϊδεάζει για πλήρη αποτυχία της πενταμερούς.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική