11 Μαΐου 2021

Τα κυπριακά κόμματα χαιρετίζουν τη στάση του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα

Η Τουρκία «συμπεριφέρεται ως ο μάγκας του χωριού», δήλωσε ο  ΓΓ του ΑΚΕΛ – «Από την Τουρκία δεν αναμέναμε κάτι διαφορετικό», είπε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ 

Δικαιολογημένη χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα, σημειώνοντας ότι η Τουρκία «συμπεριφέρεται ως ο μάγκας του χωριού».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «η Τουρκία είναι γεγονός ότι κλιμακώνει την επιθετικότητα της προς όλες τις κατευθύνσεις. Θεωρεί ότι είναι περιφερειακή υπερδύναμη, έχουν μια νοοτροπία του μάγκα του χωρκού και θεωρούν ότι μπορούν να συμπεριφέρονται σε όλους με τον ίδιο αυταρχικό τρόπο», χαρακτηρίζοντας δικαιολογημένη την αντίδραση του Νίκου Δένδια, «ανεξάρτητα αν ξεφεύγει από τα διπλωματικά πλαίσια».

Χαρακτηρίζοντας επίσης δικαιολογημένη την αντίδραση όσων διερωτώνται αν με αυτή την Τουρκία και τις απαράδεκτες αξιώσεις που θέτει, μπορεί να γίνει συζήτηση για λύση του Κυπριακού, ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι εμείς δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα έχουμε προβλήματα, αλλά διερωτήθηκε ποια είναι η άλλη επιλογή.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), Νικόλας Παπαδόπουλος σε γραπτή δήλωση του αναφέρει πως «στηρίζει και χαιρετίζει τη στάση της Ελλάδας, όπως αυτή εκφράστηκε δια του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, έναντι των θρασύτατων και προκλητικών τοποθετήσεων του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου».

Συνεχίζει, λέγοντας πως «θεωρούμε τη στάση Τσαβούσογλου ως ένα δυσοίωνο προπομπό για το τι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην επικείμενη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό».

Προσθέτει ότι «είναι για αυτό που επιμένουμε στην ανάγκη πρόσκλησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην ανάγκη καλής προετοιμασίας».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δηλώνει ότι «από την Τουρκία δεν αναμέναμε κάτι διαφορετικό, σε αντίθεση με άλλους που την πίστωσαν με καλή θέληση και της χάρισαν ή συμφώνησαν στην παραχώρηση ευρωπαϊκών ‘δώρων’».

Τα θερμά του συγχαρητήρια στον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια, «για την αξιοπρεπή και την εθνικά περήφανη στάση που τήρησε» κατά την επίσκεψη του στην Άγκυρα, εξέφρασε, σε σημερινές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

«Θα ήθελα να εκφράσω εκ μέρους της ΕΔΕΚ τα θερμά μας συγχαρητήρια στον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας τον κύριο Δένδια, για την αξιοπρεπή και την εθνικά περήφανη στάση που τήρησε έναντι της τουρκικής προκλητικότητας κατά την επίσκεψη του στην Άγκυρα. Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι το παράδειγμά του θα το ακολουθήσουν σε ανάλογες περιπτώσεις και άλλοι Ελλαδίτες και Κύπριοι Αξιωματούχοι της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, καταλήγοντας, εξέφρασε για ακόμα μια φορά θερμά συγχαρητήρια στον κ. Δένδια.

Σε ανακοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη, αναφέρει: «ακούσαμε τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας να «ξεμπροστιάζει» τον άθλιο Τσιαβούσογλου και να αντιστέκεται μέσα στην Άγκυρα στις ιταμές προκλήσεις των Τούρκων, δίνοντας πληρωμένες απαντήσεις. Θεωρούμε πως αυτή είναι η στάση που πρέπει να τηρούν όλοι, σε Κύπρο και Ελλάδα, όχι μόνο σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, αλλά κυρίως στη Γενεύη όπου εκεί θα παιχτεί η τύχη της Κύπρου στα ζάρια. Είναι χρέος του κάθε ηγέτη, του κάθε Υπουργού, του κάθε εκπροσώπου της Δημοκρατίας στις διεθνείς συνομιλίες και επαφές να προβάλλει και να προτάσσει τα δίκαια του έθνους, του λαού, της Δημοκρατίας μας. Δεν μπορούμε συνεχώς να σκύβουμε το κεφάλι στον εγκληματία δολοφόνο. Το εθνικό μας πρόβλημα είναι πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και οι απαντήσεις μας στον εισβολέα πρέπει να είναι ανάλογες των προκλήσεων και όχι παράδοσης και υποταγής. Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ακολουθήσει διεθνώς το παράδειγμα του Νίκου Δένδια».Πολιτική