Τα τραπεζικά στελέχη να μπορούν να διαπραγματεύονται με τους δανειολήπτες για ρυθμίσεις και να μην πηγαίνουν τα δάνεια στα funds
Την ανάγκη ουσιαστικής αντιμετώπισης του εκρηκτικού προβλήματος των κόκκινων δανείων με παροχή δυνατότητας απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ τραπεζικών στελεχών και δανειοληπτών για «κούρεμα» οφειλών επισήμανε ο κ. Κώστας Τσιάρας υπερασπιζόμενος την σχετική τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα.
Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης απαντώντας στον προβληματισμό της αντιπολίτευσης περι αντισυνταγματικής ρύθμισης, επισήμανε ότι εξετάζεται η γενίκευση της διάταξης ώστε να μην περιορίζεται μόνο στο τραπεζικό σύστημα αλλά να επεκτείνεται σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, όπως άλλωστε ήταν η αρχική εισήγηση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.
Να σημειωθεί ότι η αρχική πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής προς τον κ. Τσιάρα προέβλεπε την διευρυμένη μορφή της διάταξης ώστε η άσκηση δίωξης για κακουργηματική απιστία κατ΄ έγκληση και όχι αυταπαγγέλτως να αφορά το σύνολο του ιδιωτικού τομέα. Όμως, ο υπουργός εισήγαγε στην Βουλή την περιορισμένη εκδοχή της προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν κατάχρηση.
«Προσπάθησα να περιορίσω το εύρος, ουσιαστικά που προέβλεπε η πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Βλέπω ότι υπάρχουν διάφορα ζητήματα και ενδεχομένως υπάρχει μια γενικότερη συζήτηση για το κατά πόσο είναι συνταγματικό να το περιορίζουμε μόνο στα τραπεζικά στελέχη» ανέφερε ο κ. Τσιάρας κατά την συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής που επεξεργάζεται τις νέες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα για να προσθέσει «ακούω ότι ενδεχομένως θα έπρεπε να έχει μια πιο ευρεία διάσταση το συγκεκριμένο άρθρο, σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό, και να μιλάμε γενικότερα στον ιδιωτικό τομέα». Τόνισε δε, σε άλλο σημείο «ακούω με προσοχή τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις και επιφυλάσσομαι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, για την πιθανότητα να επανέλθουμε στην εκδοχή που είχε θέσει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή και ήταν η εκδοχή με την οποία έγινε η συζήτηση όταν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναρτήθηκε στη διαβούλευση».
Να σημειωθεί πως για την επίμαχη διάταξη υπάρχει αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ, από τον κ. Χάρη Καστανίδη του ΚΙΝΑΛ ενώ προβληματισμό εξέφρασε και ο κ. Ιωάννης Μπούγας της ΝΔ.
Πάντως, ο υπουργός επανήλθε στο ζήτημα στο τέλος της συνεδρίασης επισημαίνοντας «για το άρθρο 390 υπήρξε πολύ μεγάλος προβληματισμός. Πρέπει όμως να δούμε μια γενικότερη, μεγαλύτερη εικόνα. Εδώ που βρισκόμαστε τα τραπεζικά στελέχη δεν μπορούν να υπογράψουν ρυθμίσεις για τραπεζικά δάνεια. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι τα δάνεια να πηγαίνουν στα funds και να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Θέλουμε λοιπόν να υπάρχει δυνατότατα στα τραπεζικά στελέχη να διαπραγματεύονται απευθείας με τους δανειολήπτες; Δέχομαι ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φτάσει κοντά σε αυτό που φέρνουμε εμείς σήμερα. Η προηγούμενη κυβέρνηση ήθελε να φέρει τέτοια ρύθμιση αλλά δεν το έκανε για να μην καταρρεύσει το αφήγημα των κομματικών δανείων. Ας τελειώνουμε με αυτό αν θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στις τράπεζες να διαπραγματεύονται απευθείας για το κούρεμα δανείων. Μερικές φορές απαιτείται μεγαλύτερη ειλικρίνεια για να βρούμε λύση για να πάρει μπρος η οικονομία, να ρυθμίσουμε τα κόκκινα δάνεια και να σωθούν θέσεις εργασίας. Υπάρχει βέβαια προβληματισμός αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Υπάρχει αναζήτηση από πολιτική νομική και οικονομική κοινότητα. Μας ενδιαφέρει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την οικονομία και προσπαθούμε να βρούμε λύση. Υπήρξε γενικότερη κριτική γιατί η αναφορά μόνο στα τραπεζικά ιδρύματα είναι αντισυνταγματική. Αν είναι έτσι να επιστρέψω στην βασική θέση της νομοπαρασκευαστικής που είναι γενική ρύθμιση αν και εγώ προσπάθησα να την περιορίσω. Να βρούμε λοιπόν λύση όχι όμως με λογική αφορισμών».