29 Νοεμβρίου 2020

Προσφυγικό: Νέος γύρος συναντήσεων Θεοδωρικάκου και τοπικών φορέων – Αναμένονται ανακοινώσεις για τις νέες δομές φιλοξενίας

Ο σχεδιασμός για το προσφυγικο βρίσκεται στην τελική ευθεία και ο στόχος είναι να μην επιβαρύνονται συγκεκριμένες περιοχές έναντι άλλων

Με βασικό στόχο την επίτευξη αποσυμφόρησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου, θα συνεχιστεί, σύμφωνα με πληροφοριες, η ενημέρωση του υπουργού Εσωτερικων Τάκη Θεοδωρικάκου από τοπικούς φορείς για το μεταναστευτικό.

Η συζήτηση, για την εξειδίκευση τεσσάρων πυλώνων, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, με τις ανακοινώσεις να γίνονται ή εντος του Σαββατοκύριακου ή και την επόμενη εβδομάδα.

Όπως όλα δείχνουν, θα συγκεκριμενοποιηθούν το χρονοδιάγραμμα και ο τόπος όπου θα κατανεμηθεί το 1%.

Ο σχεδιασμός για το προσφυγικο βρίσκεται στην τελική ευθεία και ο στόχος είναι να μην επιβαρύνονται συγκεκριμένες περιοχές έναντι άλλων, με βασικό όρο ο πληθυσμός τους να μην ξεπερνά το 1% του πληθυσμού της κάθε περιφέρειας.

Βασικο ζήτημα η ενίσχυση των υποδομών και των υπηρεσιών στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της έκτακτης φιλοξενίας, ενώ προχωράει ο σχεδιασμός για την κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για όσους έχουν εισέλθει παράνομα και δεν δικαιούνται άσυλο.

Οι υπόλοιπες δομές που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες στην ενδοχώρα θα είναι ξενοδοχεία, που θα φιλοξενήσουν οικογένειες με παιδιά, ενώ όπου υπάρχουν ανοικτές δομές θα παραμείνουν σε λειτουργία και θα φιλοξενούν άτομα εφόσον υπάρχει χωρητικότητα.

Υπενθυμίζεται πως οι βασικοί πυλώνες είναι:

– Φύλαξη συνόρων

– Άσυλο, με στοχο την Επιτάχυνση

– Κέντρα φιλοξενίας

– Επιστροφές, με στόχο τις 10.000 μέχρι το 2020Πολιτική