Πολιτική

ΥΠΕΞ: Καθήκον όλων μας να παραμείνει ανεξίτηλη και ζωντανή η μνήμη του Ολοκαυτώματος

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την απελευθέρωση του 'Αουσβιτς-Μπιρκενάου τονίζεται ότι η Ελλάδα «θα εργάζεται αδιάλειπτα για να μην ξεχαστούν ποτέ αυτοί που έδωσαν τη ζωή τους»

Καθήκον όλων μας να παραμείνει η μνήμη των τραγικών αυτών γεγονότων ανεξίτηλη και ζωντανή, σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την απελευθέρωση του 'Αουσβιτς-Μπιρκενάου από τις συμμαχικές δυνάμεις, μια επέτειος που τιμά τη μνήμη των εκατομμυρίων Εβραίων που εξολοθρεύθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης από το ναζιστικό καθεστώς. Υπογραμμίζει δε πως η Ελλάδα «θα εργάζεται αδιάλειπτα για να μην ξεχαστούν ποτέ αυτοί που έδωσαν τη ζωή τους και για να μη ζήσει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα τέτοιες φρικαλεότητες».

«Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος αποτελεί επίσης ημέρα ευθύνης και υποχρέωσης όλων μας να αγωνιζόμαστε ενάντια στην απόπειρα εσκεμμένης υποβάθμισης, ακόμη και άρνησης, της μελανότερης σελίδας της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕξ. Υπογραμμίζεται πως η χώρα μας αποτίει φόρο τιμής στη μνήμη εκατομμυρίων Εβραίων, Ελλήνων και μη, ενώ τιμά επίσης «τους επιζήσαντες της Shoah αναγνωρίζοντας τα ανεξίτηλα τραύματα που έφεραν στην ψυχή και το σώμα τους, καθώς και την ηρωική, ανιδιοτελή προσφορά όλων όσων προστάτευσαν αυτούς που καταδιώχθηκαν ανελέητα από τη φυλετική παράνοια του ολοκληρωτικού καθεστώτος του εθνικοσοσιαλισμού».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Μαζί με εκατομμύρια άλλους Εβραίους, οι Έλληνες Εβραίοι και οι ισραηλίτικες κοινότητες της Ελλάδος έπεσαν θύματα μιας ασύλληπτης θηριωδίας η οποία επέφερε τον σχεδόν ολοκληρωτικό τους αφανισμό. Η μνήμη των τραγικών αυτών γεγονότων θα παραμείνει ανεξίτηλη και ζωντανή. Είναι καθήκον όλων μας να τη διαιωνίσουμε, προκειμένου να αποτελέσει φραγμό ενάντια σε κάθε μορφή αντισημιτισμού, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, αλλά και παράδειγμα αποφυγής για τις νέες γενιές.

Η Ελλάδα από το 2005 αποτελεί πλήρες μέλος της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος και έχει αναλάβει, με τη Διακήρυξη της Στοκχόλμης, την ευθύνη διατήρησης στη συλλογική μνήμη των συνανθρώπων μας που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα", σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου και προσθέτει πως η ανάληψη της Προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας το 2021 αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου της στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την προστασία της ιστορικής αλήθειας.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη κατά του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας, του διαχωρισμού, του εκφοβισμού, της ξενοφοβίας. Θα συνεχίσει να τιμά και να προστατεύει τη μνήμη όσων χάθηκαν και δεσμεύεται ότι θα εργάζεται αδιάλειπτα για να μην ξεχαστούν ποτέ αυτοί που έδωσαν τη ζωή τους και για να μη ζήσει πoτέ ξανά η ανθρωπότητα τέτοιες φρικαλεότητες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

You may also like