Πολιτική

Ζαββός για σχέδιο «Ηρακλής»: «Θα σωθούν βιώσιμες επιχειρήσεις και ευσυνείδητοι οφειλέτες»

Ο υφυπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε στη Βουλή σαφή, ρεαλιστική και συστημική λύση το σχέδιο και κάλεσε τις τράπεζες να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την υλοποίησή του – Μόνο 2000 δανειολήπτες στο νόμο προστασίας α’ κατοικίας – Ανησυχία για μπαράζ πλειστηριασμών από τον ΣΥΡΙΖΑ 

Ως έσχατο μέτρο χαρακτήρισε τους πλειστηριασμούς ο πρόεδρος της Ένωσης εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια Αναστάσιος Πανούσης αντικρούοντας τις εκτιμήσεις περί επικείμενο κύμα αναγκαστικών εκτελέσεων.

"Η προσφυγή σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης είναι το έσχατο μέτρο, που θα χρησιμοποιήσουμε και πρέπει να χρησιμοποιούμε» είπε χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση των μελών της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για την πορεία και την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για το «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων».

Ειδικότερα, ο κ Πανούσης εξήγησε ότι στόχος των εταιρειών διαχείρισης δανείων είναι η εξεύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων για ευσυνείδητα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που χρωστούν. «Οι τράπεζες είναι για να χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία και οι διαχειριστές για να την “εξυγιαίνουν”, τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η εκτέλεση αναγκαστικών μέτρων είναι ασύμφορη ως προς το χρόνο και το κόστος.

Εξίσου χαρακτηριστικός είναι και ο διάλογος του κ Πανουση με τον Νίκο Παππά ο οποίος εξέφρασε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ την ανησυχία για μπαράζ πλειστηριασμών.

«Αλλάζει η κυβέρνηση το πτωχευτικό δίκαιο κι ακούμε ότι ο δανειολήπτης θα έχει μία ευκαιρία “take it or leave it”, γι’ αυτό υπάρχει ανησυχία», τόνισε ο κ Παππάς.

«Εγώ σας μιλάω με βάση τα δεδομένα και τους υφιστάμενους νόμους. Εσείς με ρωτάτε με εικασίες ή άλλη πληροφόρηση που μπορεί να έχετε. Εμείς αναζητούμε βιώσιμες λύσεις», απάντησε ο Αναστάσιος Πανούσης.

Έγκριση ένταξης στο νόμο προστασίας α’ κατοικίας μόνο για 2.000

Ο ίδιος αναφερόμενος στον υφιστάμενο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας, που λήγει την 1η Μαΐου, υποστήριξε ότι από την εκτιμώμενη περίμετρο προστασίας ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει εγκριθεί μέχρι στιγμής το αίτημα ένταξης μόλις για 2.000 δανειολήπτες με δάνεια ύψους 150 έως 200 εκατομμύρια ευρώ. Ο ίδιος μάλιστα μίλησε για μία μεγάλη ευκαιρία συνιστώντας στους ενδιαφερόμενους να την αξιοποιήσουν.

Ως προς τον ακριβή ρόλο των εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια, ο Πρόεδρος της Ένωσης, ισχυρίστηκε ότι συγκριτικά με τις τράπεζες αυτές μπορούν να προσφέρουν πολύ πιο ευέλικτες, βιώσιμες κι αποφασιστικές λύσεις, με πολύ ταχύτερα χρονοδιαγράμματα, λόγω της ευελιξίας, της τεχνογνωσίας, των τεχνολογικών υποδομών και των εξειδικευμένων στελεχών που διαθέτουν. «Η ευελιξία δεν σημαίνει αυθαιρεσία», διευκρίνισε, υποστηρίζοντας ότι ο «Ηρακλής» θα ωφελήσει συνολικά την ελληνική οικονομία.

Γ. Ζαββός: Ρυθμίσεις για να σωθούν νοικοκυριά & επιχειρήσεις κι όχι ρευστοποιήσεις η προτεραιότητα

«Η προτεραιότητα είναι σε ρυθμίσεις κι όχι σε ρευστοποιήσεις», διαμήνυσε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, υποστηρίζοντας ότι με τις διευκρινίσεις των διαχειριστών «καταρρέει η διακινούμενη φημολογία περί πληθώρας πλειστηριασμών γιατί μέσω του Ηρακλή δίνονται οι δυνατότητες σε διαχειριστές να βρουν τις λύσεις που πρέπει για να σωθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις και οι ευσυνείδητοι οφειλέτες».

Μήνυμα στις τράπεζες: «Ανοίξαμε και περιμένουμε για δουλειές»

Ο Γιώργος Ζαββός απηύθυνε και μήνυμα επίσπευσης των διαδικασιών προς τις τράπεζες, υπογραμμίζοντας ότι το σχέδιο «Ηρακλής» είναι ήδη σε ισχύ αλλά για την εφαρμογή του στην πράξη απαιτείται η κατάθεση των φακέλων από τις τράπεζες βάσει των προϋποθέσεων που προβλέπει ο νόμος. «Έχει ψηφιστεί, αλλά είμαστε εν αναμονή. Έχουμε ανοίξει για δουλειές και περιμένουμε», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Προαναγγελία νομοσχεδίου για χρηματοδοτήσεις

Ο Υφυπουργός Οικονομικών προανήγγειλε επίσης την κατάθεση νομοσχεδίου για χρηματοδοτήσεις, που θα αφορά εκείνους που δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα και ταλανίζονται από αυτή την αδυναμία και την τοκογλυφία.

«Σαφής, ρεαλιστική, συστημική λύση ο Ηρακλής»

Περιγράφοντας τέλος τους στόχους του σχεδίου «Ηρακλής» που προώθησε η κυβέρνηση, ο κ. Ζαββός σχολίασε ότι δεν είναι «θαυματοποιός», αλλά συνιστά όπως επισήμανε «μία σαφή, ρεαλιστική, συστημική λύση» με στόχο την ανάπτυξη συνολικά της ελληνικής οικονομίας μέσω της επανεκκίνησης των ελληνικών τραπεζών και την εξεύρεση των βέλτιστων λύσεων για τους Έλληνες δανειολήπτες.

You may also like