Οικονομία

Ζερβός: Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου χορηγήθηκε αύξηση σε στελέχη της Επιχείρησης

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Υπέβαλλε και γραπτώς, όπως αναμενόταν, την παραίτησή του ο -πρώην πλέον- πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη. 

Η απόφαση της παραπομπής του κ. Ζερβού σε δίκη για απιστία εις βάρος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ήρθε ακριβώς τη στιγμή που ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων λόγω της υπογραφής της Συλλογικής Σύμβασης στη ΔΕΗ και το τροφείο των έξι ευρώ για τους εργαζομένους. Ο κ. Ζερβός ενημέρωσε για την αποχώρησή του τηλεφωνικά, το βράδυ της Τετάρτης, στον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες και ο οποίος την έκανε αποδεκτή. 

Σχετικά με την παραίτησή του, ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ εξηγεί σήμερα με επιστολή του τους λόγους της απόφασης του υπογραμμίζοντας ότι προτάσσει «την ανάγκη προστασίας της επιχείρησης από την αρνητική δημοσιότητα και για λόγους προσωπικής ευθιξίας, υπέβαλα την παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ. Είμαι βέβαιος ότι η ολοκλήρωση της Δικαστικής διαδικασίας θα αποδείξει ότι έχω ενεργήσει σταθερά και αταλάντευτα στο πλαίσιο των νόμων και για την προστασία του Δημοσίου συμφέροντος».

Επίσης, αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση ότι «οι αναφορές στα ΜΜΕ περί ποινικής δίωξης λόγω μισθολογικών αυξήσεων σε στελέχη της ΔΕΗ είναι ανακριβείς. Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου χορηγήθηκε αύξηση σε στελέχη της Επιχείρησης. Αντιθέτως, η ΔΕΗ ήταν η επιχείρηση που πρώτη συμμορφωνόταν πάντα, άμεσα και πλήρως σε όλους τους νόμους που αφορούσαν τις μισθολογικές περικοπές σε όλο ανεξαίρετα το προσωπικό» και συμπληρώνει ότι «η εφαρμογή των εν λόγω νόμων, με αφετηρία το Ν. 3833/10, καθώς και εσωτερικών δράσεων μείωσης των υπερωριών και των βαρδιών, οδήγησε σε μείωση του κόστους μισθοδοσίας κατά €700 εκατ. περίπου ετησίως, ήτοι κατά 40% περίπου. Σε πολλές κατηγορίες προσωπικού και στελεχών, οι μειώσεις ήταν ποσοστιαία πολύ μεγαλύτερες. Λόγος παραπομπής μου υπήρξε η διαφορετική, σε σχέση με τον τρόπο εφαρμογής τους από τη ΔΕΗ, ερμηνεία αμφισβητούμενων και αμφίσημων διατάξεων των Νόμων 3833/10 και 3845/10 ιδίως σχετικά με το εάν το οικογενειακό επίδομα περιλαμβάνεται ή όχι στο πλαφόν αποδοχών των εν λόγων Νόμων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Ζερβού, «οι υπηρεσίες της ΔΕΗ και ο ίδιος προσωπικά δεν αυθαιρέτησε όσον αφορά την άρση της εν λόγω αμφισημίας του νόμου αυτού» και εξηγεί:
-«Ζητήθηκε η άποψη δύο έγκριτων Καθηγητών Εργατικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι γνωμοδότησαν ότι το οικογενειακό επίδομα δεν περιλαμβάνεται στο πλαφόν. Σημειωτέον ότι, μετά και την εν λόγω «ευνοϊκότερη» ερμηνεία, οι περικοπές αμοιβών των υψηλόβαθμων στελεχών της Επιχείρησης ξεπέρασαν το 50%.
– Η εν λόγω ερμηνεία του Νόμου ήταν σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας, των μετόχων και ιδίως του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς οι αμοιβές των ανωτάτων στελεχών εγκρίθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο – ως βασικού μετόχου της Εταιρείας – σε δύο Γενικές Συνελεύσεις της ΔΕΗ για τις οικονομικές χρήσεις 2010 και 2011.
– Η ρύθμιση που εφαρμόστηκε δεν ήταν επιλεκτική για ορισμένα στελέχη, αλλά ο θεσμικός τρόπος υπολογισμού των περικοπών για το σύνολο της επιχείρησης.
Δύο χρόνια μετά, ο Νομοθέτης ήρε την αμφισημία αλλάζοντας τη διατύπωση με τον Ν. 4092/12 και την ακολουθήσασα Εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, που ξεκαθάριζε πλήρως ότι, στο πλαφόν περιλαμβάνεται και η οικογενειακή παροχή. Και αυτή η ρύθμιση εφαρμόστηκε άμεσα και πλήρως στο σύνολο της Επιχείρησης».

«Είμαι βέβαιος ότι η κρίση του Δικαστηρίου θα δικαιώσει τους χειρισμούς αυτούς. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω με όλη μου την καρδιά τα στελέχη και το προσωπικό της Επιχείρησης που – αποδεικνύοντας τον επαγγελματισμό και την αφοσίωσή τους στον ιστορικό ρόλο και την κοινωνική αποστολή της ΔΕΗ – κατάφεραν να την κρατήσουν όρθια, προσαρμοζόμενοι στις πιο αντίξοες συνθήκες που γνώρισε ποτέ η Επιχείρηση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία