Οικονομία

Ξεκίνησε το στενό μαρκάρισμα στους μεγάλους οφειλέτες – Πάνω από 9.000 χρωστάνε από 1 εκατ. ο καθένας

«Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος». Με αυτό το ρητό θα πορευτούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ στη διάρκεια του 2024, βάζοντας στο στόχαστρο κατ’ αρχάς τους μεγάλους οφειλέτες, δηλαδή όσους χρωστάνε από 150.000 ευρώ και πάνω, και δεν είναι λίγοι.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 52.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα χρωστάνε από 100.000 ευρώ και πάνω. Από αυτούς, οι 9.198 έχουν οφειλές που ξεπερνάνε το 1 εκατ ευρώ έκαστος, ενώ συνολικά φτάνουν τα 82 δισ ευρώ, δηλαδή στο 77% του συνόλου των χρεών που λιμνάζουν στις εφορίες!

Αν και στην ΑΑΔΕ γνωρίζουν ότι η εισπραξιμότητα αυτών των οφειλών είναι μάλλον περιορισμένη, θα εξαντλήσουν όλα τα νομικά και τεχνικά “όπλα” που έχουν στη διάθεση τους, προκειμένου να αναζητηθούν και να κατασχεθούν περιουσιακά στοιχεία των υπόχρεων ή των συνυπόχρεων.

Το βαρύ “πυροβολικό” θα είναι και φέτος οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, δηλαδή επί της ουσίας οι δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Πριν από το τέλος του 2023, είχαν εφαρμοστεί μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε 74.893 οφειλέτες και σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΑΑΔΕ, υπάρχει η δυνατότητα ανάλογων κινήσεων σε τουλάχιστον 550.000 ακόμα, προφανώς όχι μόνο στη διάρκεια του 2024.

Το μόνο σίγουρο είναι θα προχωρήσουν και οι πλειστηριασμοί, όπου κρίνεται αναγκαίο, για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημόσιου. Το πρώτο ηλεκτρονικό “σφυρί” θα χτυπήσει στις 31 Ιανουαρίου και αφορά σε 2 οικόπεδα περίπου 1.500 τ.μ. έκαστο στις Σπέτσες. Και τα 2 ακίνητα ανήκουν στον ίδιο οφειλέτη και το ΚΕΦΟΜΕΠ, που κίνησε τις διαδικασίες, ξεκινά τον πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης περί το 1,5 εκατ ευρώ για το καθένα από τα οικόπεδα.

Στη λίστα των πρώτων 23 πλειστηριασμών από την ΑΑΔΕ για το 2024 συμπεριλαμβάνονται οικόπεδα, διαμερίσματα, μια μεζονέτα, αγροτεμάχια, γραφεία, καταστήματα. Η πλειοψηφία αυτών των οφειλετών φιγουράρει στην τελευταία λίστα των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Ι.Α. με συνολικό χρέος 17,7 εκατ ευρώ!

Ηλεκτρονικό «δόκανο»
Το “σαφάρι” των οφειλετών δεν γίνεται, πάντως, με… καριοφίλια, όπως δηλαδή μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Πλέον, υπάρχουν διαθέσιμα ηλεκτρονικά “εργαλεία” που επιτρέπουν τον εντοπισμό των οφειλετών και κυρίως των περιουσιακών τους στοιχείων, αυτοματοποιημένες διαδικασίες ενημέρωσης τους και φυσικά διαδικασίες- εξπρές για την αναζήτηση των χρωστούμενων.

Αν και με μικρή καθυστέρηση, η επέκταση του εύρους των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και η περαιτέρω αυτοματοποίησή τους- περιλαμβανομένης της ηλεκτρονικής άρσης και του περιορισμού κατασχέσεων- υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο αντί για το Μάρτιο. Επί της ουσίας, “ξετυλίγεται” το σύστημα Eispraxis και  με την πλήρη του ανάπτυξη:

θα επιλέγονται υποθέσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου με σκοπό την προτεραιοποίηση των πλέον εισπράξιμων ληξιπρόθεσμων οφειλών της φορολογικής διοίκησης
θα παρακολουθείται η πορεία και το είδος των οφειλών καθώς και οι ενέργειες για την είσπραξή τους
θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την εικόνα του οφειλέτη και των οφειλών και λοιπών συνδεδεμένων στοιχείων ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση συμψηφισμών και ρυθμίσεων, η αποστολή ορθών ειδοποιήσεων και η λήψη κατάλληλων μέτρων
θα υπάρξει αυτοματοποιημένη διαδικασία επιστροφών και συμψηφισμών από διάφορες πηγές (φορολογικά χρέη, ασφαλιστικά χρέη, τελωνεία, παρακράτηση μέσω φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής) και σύνδεση όλων των τρόπων εξόφλησης στον ίδιο τίτλο πληρωμής
θα παρακολουθούνται οι ρυθμίσεις των οφειλών φορολογουμένων
θα ενημερώνονται αυτόματα οι φορολογούμενοι για τις βεβαιωμένες οφειλές τους, την τήρηση ή μη των ρυθμίσεών τους καθώς και για τις ηλεκτρονικές επιδόσεις και κοινοποιήσεις μέτρων αναγκαστικής είσπραξης
θα ταξινομούνται οι υποθέσεις οφειλής βάσει συνόλου ιδιοτήτων (ονοματεπώνυμο οφειλέτη, ποσό οφειλής, χρονικό διάστημα καθυστέρησης υπόθεσης, ημερομηνία τελευταίας ενέργειας κ.λπ.)
θα εφαρμόζονται κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και θα λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης με βάση τη συμπεριφορά του οφειλέτη και τις ειδοποιήσεις και υπενθυμίσεις για τα προτεινόμενα μέτρα
θα παρακολουθούνται η απόδοση των μέτρων είσπραξης και η διαδικασία χαρακτηρισμού των οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης.
Οι «μικροί» κάνουν ρυθμίσεις
Ειδικά όσον αφορά στις ρυθμίσεις οφειλών, τα στοιχεία δείχνουν ότι ενώ οι “μικροί” προσπαθούν να κλείσουν τις εκκρεμότητες τους με την εφορία, οι “μεγάλοι” σφυρίζουν αδιάφορα.

Από τα στοιχεία, που επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, προκύπτει ότι το υψηλότερο ποσοστό των συνολικών ρυθμισμένων οφειλών (24,3%) εντοπίζεται στο εύρος 500 με 10.000 ευρώ, ενώ εντός αυτού του εύρους το ποσοστό των ρυθμισμένων οφειλών αγγίζει το 26,7% για ποσά από 3.000 έως 5.000 ευρώ. Ωστόσο, τα ποσοστά διαφέρουν μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων.

Συγκεκριμένα, το υψηλότερο ποσοστό ρυθμισμένων οφειλών φυσικών προσώπων εντοπίζεται μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ (24,7%), ενώ τα νομικά πρόσωπα ρυθμίζουν σε υψηλότερο ποσοστό (29,5%) οφειλές που ανήκουν στο εύρος από 10.000 έως 100.000 ευρώ. Χαμηλά ποσοστά ρύθμισης οφειλών διαπιστώνονται τόσο σε χαμηλά ποσά οφειλής (ιδιαίτερα κάτω των 500 ευρώ), όσο και σε υψηλά ποσά οφειλής, δηλαδή άνω των 20.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και άνω των 150.000 ευρώ για επιχειρήσεις.

You may also like