Οικονομία

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα POS -Τύποι, κόστη και βασικά χαρακτηριστικά

Τα pos έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων και πλέον μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, οι περισσότεροι κλάδοι υποχρεούνται να τα εγκαταστήσουν και να τα χρησιμοποιούν, σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα.

Το ισχύον χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι οι διαδικασίες της διασύνδεσης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 και από την 1η Μαρτίου 2024 ταμειακές μηχανές και POS θα πρέπει να είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Υποχρεωτική εφαρμογή στους περισσότερους κλάδους
Σημειώνεται ότι σχεδόν όλες οι κατηγορίες επαγγελματικών κλάδων στην λιανική αγορά πρέπει πλέον να δέχονται πληρωμές με κάρτες ενώ όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να διαθέτουν επαγγελματικό λογαριασμό και να αποδέχονται άμεσες πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS.

H υποχρεωτική χρήση των POS επεκτάθηκε σε 35 επαγγελματικούς κλάδους από λαϊκές αγορές και πανηγύρια έως περίπτερα, ταξί ,ψιλικατζίδικα, ασφαλιστικές και διαφημιστικές εταιρείες, θέατρα και κινηματογράφους.

Δικαιολογητικά
Ερευνώντας στην αγορά, και κυρίως στα τραπεζικά ιδρύματα διαπιστώνουμε ότι τα βασικά δικαιολογητικά για την αγορά ή ενοικίαση pos είναι τα εξής:

Βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος από Δ.Ο.Υ. με τις τυχόν μεταβολές, ώστε να φαίνονται οι κύριες και οι δευτερεύουσες δραστηριότητες) ή εναλλακτικά  εκτύπωση από το TAXISnet ή την Υπηρεσία μιας Στάσης από το ΓΕΜΗ
Έντυπο E3 για επιχειρήσεις με βιβλία Β΄κατηγορίας
Ισολογισμός ή κατάσταση αποτελεσμάτων για επιχειρήσεις με βιβλία Γ΄ κατηγορίας
Περιοδική δήλωση ΦΠΑ ή πρόσφατο ισοζύγιο (τρέχοντος έτους)
Ασφαλιστική ενημερότητα ΙΚΑ σε ισχύ – ισχύει για περιπτώσεις που οι ενδιαφερόμενοι αιτούνται την υπηρεσία προεξόφλησης δόσεων
Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι έχουν μια ευρεία γκάμα επιλογών για το pos που θα χρησιμοποιήσουν, ανάλογα με τις ανάγκες και την φύση της επιχείρησής τους. Οι βασικοί τύποι pos είναι: ασύρματα, ενσύρματα, ασύρματα GPRS, e-POS και POS στο κινητό.

Τι προσφέρουν τα ασύρματα pos
Τα ασύρματα pos προσφέρουν ευελιξία καθώς μπορούν να μεταφερθούν και είναι ιδανικά για κατάστηματα εστίασης και πρατήρια καυσίμων.

Τα κύρια χαρακτηριστικά τους είναι τα εξής:

Πληρωμές μέσω κινητού
Ευελιξία
Φιλοδώρημα
Aκύρωση πληρωμής
Αποκλειστική χρήση ή μαζί με τερματικά POS
Ψηφιακή απόδειξη: μέσω SMS, email & QR code
Συμβατό με όλους τους τρόπους πληρωμής
Eνσύρματα pos
Τα ενσύρματα pos είναι η πιο οικονομική λύση και απευθύνεται σε όσες επιχειρήσεις δε χρειάζεται να μεταφέρουν το μηχάνημα. Ενδεικτικά, καταστήματα λιανικής όπου το ταμείο είναι κοντά στον χώρο εξυπηρέτησης των πελατών.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά των ενσύρματων μηχανημάτων είναι τα κάτωθι:

Ταχύτητα συναλλαγών
Αποστολή απόδειξης με email ή SMS
Ασφαλείς ανέπαφες συναλλαγές
Συμβατό με όλους τους τρόπους πληρωμής
Ασύρματο GPRS
Απευθύνεται κυρίως σε υπηρεσίες delivery καθώς παρέχει τη δυνατότητα για την πραγματοποίηση συναλλαγών εκτός του φυσικού χώρου του καταστήματος.

e-POS
Αυτού του τύπου pos είναι εικονικό, διαθέτοντας ωστόσο τα χαρακτηριστικά ενός κοινού μηχανήματος και είναι απαραίτητο για όσους έχουν e-shop.

POS στο κινητό
Δεν είναι για όλα τα κινητά αλλά μόνο για όσα τηλέφωνα διαθέτουν ανάλογη εφαρμογή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε τύπο επιχειρήσεις, ωστόσο συναντάται συχνότερα σε καταστήματα εστίασης.

Χρεώσεις
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι χρεώσεις διαμορφώνονται κατόπιν συμφωνίας του πιστωτικού ιδρύματος με τους πελάτες.

Παρόλα αυτά οι πιο συνηθισμένες χρεώσεις ξεκινούν από το 0,70% έως το 1,69%, ενώ το κόστος συντήρησης μηνιαίως διαμορφώνεται μεταξύ 3,50 και 12 ευρώ και η αγορά του μέσω τράπεζας κυμαίνεται ανάλογα με τον τύπο και τις δυνατότητες του pos από 130-350 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία