Οικονομία

Κρίσιμη συνάντηση για την απεμπλοκή από το ΔΝΤ

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Η ώρα του κρίσιμου για τα ελληνικά συμφέροντα ραντεβού ανάμεσα στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, παρόντος και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα καθώς και του συμβούλου του πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου, έφτασε.

Η συνάντηση ξεκινά στις 19:15 (ώρα Έλλάδας – 12:15 τοπική ώρα), στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον και από πλευράς του ΔΝΤ αναμένεται να παρίστανται ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν και ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος Ρίσι Γκογιάλ.

Οι δύο πλευρές θα εξετάσουν την μεταμνημονιακή σχέση της Ελλάδας με το ΔΝΤ ενώ η κυρία Λαγκάρντ έχει ήδη εισηγηθεί στην ελληνική κυβέρνηση τη μετεξέλιξη του μνημονίου σε ένα προληπτικό πρόγραμμα στήριξης με στόχο την παροχή εγγυήσεων.

Για μια “εξελισσόμενη σχέση που θα πρέπει να συζητηθεί” μίλησε από την πλευρά του ο Πολ Τόμσεν, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ενώ έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η πρόσβαση στις αγορές έχει μεν επιτευχθεί, αλλά παραμένει “επισφαλής”.

«Όλοι θεωρούν πια ότι η Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε και στις συναντήσεις του ΔΝΤ, πήγε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο. Και αυτό έχει σημασία και όλοι ενδιαφέρονται αυτή η πρόοδος να συνεχιστεί» δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας για την εικόνα που αποκόμισε από τις μέχρι τώρα επαφές του στην Ουάσινγκτον.

Πάντως στην τελευταία της ανταπόκριση από την Ουάσινγκτον η Deutsche Welle αποκαλύπτει πως στα ”πηγαδάκια” του ΔΝΤ υπάρχει διάχυτη ανησυχία για την ελληνική έξοδο από το Μνημόνιο ακόμα και τώρα, λίγη ώρα πριν την κρίσιμη συνάντηση της ελληνικής αποστολής με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα πάντα με τη Deutsche Welle στο περιθώριο της συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, ήταν διάχυτη η ανησυχία ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να μην τα καταφέρει σε μία συγκυρία όπου η αβεβαιότητα για την οικονομία της Ευρωζώνης και η αστάθεια στις αγορές, μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους δανεισμού για την χώρα μας.

“Η Ελλάδα έχει μπροστά της τεράστιες προκλήσεις για την αντιμετώπιση των οποίων θα χρειασθεί τη σθεναρή και έμπρακτη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία