Υγεία

Νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ δίνει ελπίδες -Επιβραδύνει την εξέλιξή του κατά ένα τρίτο

Ένα νέο φάρμακο για τη νόσο Αλτσχάιμερ επιβράδυνε τη γνωστική εξασθένηση κατά 35%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δοκιμών τελευταίου σταδίουο, αυξάνοντας την προοπτική μιας δεύτερης αποτελεσματικής θεραπείας για τη νόσο.

Το Donanemab είναι το δεύτερο φάρμακο μέσα σε ένα χρόνο που πετυχαίνει στις δοκιμές, με τους επιστήμονες να κάνουν πλέον λόγο για την «αρχή του τέλους» της νόσου. Το φάρμακο επιβράδυνε την εξέλιξη της πάθησης κατά 35% έως 36% σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο σε 1.182 ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ πρώιμου σταδίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της φαρμακοβιομηχανίας Lilly.

«Αυτή θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους της νόσου Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο Δρ. Richard Oakley, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας στην Εταιρεία Αλτσχάιμερ στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Μετά από 20 χρόνια χωρίς νέα φάρμακα για την πάθηση, τώρα έχουμε δύο νέα πιθανά φάρμακα σε μόλις 12 μήνες και για πρώτη φορά, φάρμακα που φαίνεται να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου».

Δεύτερο φάρμακο μέσα σε ένα χρόνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ
Η εξέλιξη αυτή έρχεται αφού τα αποτελέσματα των δοκιμών που δημοσιεύθηκαν πέρυσι έδειξαν ότι το lecanemab, που παρασκευάζεται από τις εταιρείες Eisai και Biogen, μείωσε το ποσοστό γνωστικής εξασθένησης κατά 27% σε ασθενείς με πρώιμη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η Maria Carrillo, η επικεφαλής επιστημών της Ένωσης Αλτσχάιμερ στις ΗΠΑ, χαιρέτισε επίσης τα αποτελέσματα της δοκιμής του donanemab. «Αυτά είναι τα ισχυρότερα δεδομένα φάσης 3 για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ μέχρι σήμερα», είπε.

Από το σύνολο των ασθενών που έλαβαν δονανεμάμπη , το 47% δεν έδειξε σημάδια εξέλιξης της νόσου μετά από ένα χρόνο, σε σύγκριση με το 29% που έλαβε εικονικό φάρμακο, σύμφωνα με τη δήλωση που εξέδωσε η Lilly.

Το φάρμακο είχε ως αποτέλεσμα 40% μικρότερη εξασθένηση στην ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων, ενώ οι ασθενείς που λάμβαναν donanemab παρουσίασαν επίσης 39% χαμηλότερο κίνδυνο εξέλιξης στο επόμενο στάδιο της νόσου σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Με παρενέργειες, αλλά εξαιρετικά ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα των δοκιμών του φαρμάκου για τη νόσο Αλτσχάιμερ
Ωστόσο, η εταιρεία ανέφερε και παρενέργειες. Οίδημα του εγκεφάλου εμφανίστηκε στο 24% αυτών που έλαβαν donanemab, με το 6,1% να εμφανίζει συμπτώματα. Εγκεφαλική αιμορραγία υπέστη το 31,4% της ομάδας του νέου φαρμάκου, αλλά και στο 13,6% της ομάδας του εικονικού φαρμάκου.

Η Lilly σημείωσε ότι η συχνότητα εμφάνισης σοβαρού οιδήματος στον εγκέφαλο στη μελέτη του donanemab ήταν 1,6%, συμπεριλαμβανομένων δύο θανάτων που αποδίδονται στην πάθηση και ενός τρίτου θανάτου μετά από ένα περιστατικό σοβαρού οιδήματος στον εγκέφαλο.

«Το αποτέλεσμα της θεραπείας είναι μέτριο, όπως συμβαίνει με πολλά φάρμακα πρώτης γενιάς, και υπάρχουν κίνδυνοι σοβαρών παρενεργειών που πρέπει να εξεταστούν πλήρως πριν κυκλοφορήσει και χρησιμοποιηθεί το donenemab», δήλωσε η Dr. Susan Kohlhaas, εκτελεστική διευθύντρια έρευνας και συνεργασιών στο Alzheimer’s Research UK.

Τόνισε, ωστόσο, ότι τα αποτελέσματα εξακολουθούν να είναι «απίστευτα ενθαρρυντικά» και αντιπροσωπεύουν «μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για την έρευνα για την άνοια».

«Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας πρώτης γενιάς θεραπειών για τη νόσο Αλτσχάιμερ, κάτι που πολλοί θεωρούσαν αδύνατο μόλις πριν από μια δεκαετία», πρόσθεσε και κατέληξε: «Οι άνθρωποι θα πρέπει πραγματικά να ενθαρρύνονται από αυτές τις ειδήσεις, οι οποίες είναι ακόμη μεγαλύτερη απόδειξη ότι η έρευνα μπορεί να μας οδηγήσει όλο και πιο κοντά σε μια θεραπεία».

You may also like

More in Υγεία