Τεχνολογία

Πώς η Google και η Apple βάζουν τέλος στις κλοπές -Η συμμαχία που αλλάζει τα δεδομένα

Οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί ενώνουν τις δυνάμεις τους ώστε οι συσκευές εντοπισμού αντικειμένων, όπως τα AirTags, να μην γίνονται όπλα στα χέρια των συμμοριών.

Χείρα βοηθείας σε όσους συνηθίζουν να ξεχνούν πού τοποθετούν τα αντικείμενά τους ή έχουν μια τάση να χάνουν τα τιμαλφή τους προσφέρουν τα AirTags. Πρόκειται για αυτές τις «θαυματουργές» συσκευές της Apple που τοποθετούνται σε οποιοδήποτε αντικείμενο, όπως για παράδειγμα ένα πορτοφόλι, και επιτρέπουν στον χρήστη να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πού αυτό βρίσκεται.

Όταν κάποιος ψάχνει ένα αντικείμενο, το AirTag παράγει έναν συγκεκριμένο ήχο για να τον βοηθήσει να το εντοπίσει, ενώ επιτρέπει στον χρήστη να δει το σημείο που αυτό βρίσκεται και σε χάρτη.

Ειδικότερα, το AirTag στέλνει ένα ασφαλές σήμα Bluetooth που μπορεί να εντοπιστεί από κοντινές συσκευές στο δίκτυο της Εύρεσης. Με τη σειρά τους, αυτές οι συσκευές στέλνουν την τοποθεσία του AirTag στο iCloud. Και τότε ο χρήστης μπορεί να καταφύγει στο app Εύρεση και να το δει στον χάρτη.

Εδώ και πολλούς μήνες, ωστόσο, τα AirTags έχουν πέσει στα χέρια αδίστακτων αετονύχηδων, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν προκειμένου να προβαίνουν στις κλοπές οχημάτων. Οι κακοποιοί τοποθετούν αυτή τη συσκευή tracking σε ένα μη εμφανές σημείο του ΙΧ και εν συνεχεία παρακολουθούν την πορεία του, ώστε μόλις βρουν την ευκαιρία, να το κλέψουν.

Apple και Google ενώνουν τις δυνάμεις τους
Δεδομένης της έξαρσης των περιστατικών κλοπής μέσω AirTags, η Apple αναζητά τρόπους προκειμένου να σταματήσουν οι συσκευές της να αποτελούν «όπλο» στα χέρια των συμμοριών.

Σε αυτή την προσπάθειά καταπολέμησης του φαινομένου η Apple έχει ως σύμμαχο την Google, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη, 2 Μαΐου.

Οι δύο τεχνολογικοί-κολοσσοί πρότειναν από κοινού ένα προσχέδιο προδιαγραφών, ώστε σε περίπτωση υποψίας ανεπιθύμητης παρακολούθησης από οποιαδήποτε συσκευή εντοπισμού μέσω Bluetooth οι χρήστες να λαμβάνουν έγκαιρα μια ειδοποίηση.

«Αυτό το νέο βιομηχανικό πρότυπο ευθυγραμμίζεται με τις προδιαγραφές ασφαλείας των AirTags και μέσω της συνεργασίας με τη Google αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα για την καταπολέμηση της ανεπιθύμητης παρακολούθησης σε πλατφόρμες iOS και Android», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ron Huang, Αντιπρόεδρος του τμήματος Sensing and Connectivity της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι η Apple έχει ήδη λανσάρει διάφορες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων ειδοποιήσεων που ενημερώνουν τους κατόχους iPhone εάν «ταξιδεύει» μαζί τους ένα AirTag και μια εφαρμογή για την ανίχνευση ανεπιθύμητης παρακολούθησης για συσκευές Android.

Με τη νέα, όμως, συναφθείσα συνεργασία, η Apple και η Google υλοποιούν ένα ακόμα μεγάλο βήμα, μιας και το νέο πρότυπο εκτιμάται ότι θα καθιστά τις συσκευές tracking (είτε είναι της Apple, είτε άλλων εταιρειών) που χρησιμοποιούνται για κακόβουλος σκοπούς, ανιχνεύσιμες από οποιαδήποτε συσκευή, ανεξάρτητα από το λογισμικό που αυτή χρησιμοποιεί.

Το νέο πρότυπο, που προσφέρει βέλτιστες πρακτικές και οδηγίες για τους κατασκευαστές που επιλέξουν να ενσωματώσουν αυτές τις προταθείσες προδιαγραφές στα προϊόντα τους, ήδη έχει βρει υποστηρικτές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Samsung και άλλες εταιρείες όπως οι Tile, Chipolo, eufy Security kai Pebblebee.

Οι προδιαγραφές έχουν υποβληθεί μέσω του Internet Engineering Task Force (IETF) και υπόκεινται σε περίοδο σχολιασμού για τρεις μήνες. Μετά από αυτή την περίοδο, οι εταιρείες θα συνεργαστούν -με βάση τα σχόλια και την κριτική που έλαβαν- και θα εφαρμόσουν τις εν λόγω προδιαγραφέςμέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Αυτές, στη συνέχεια θα υποστηρίζονται σε μελλοντικές εκδόσεις Android και iOS.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Τεχνολογία