Το νέο πακέτο μέτρων για την οικονομία λόγω κορωνοϊού ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Τις παρεμβάσεις ανακοινώνουν οι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης «κλείδωσαν» σε χθεσινή ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται για νέα δέσμη μέτρων για να τονωθεί η οικονομία, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.
Τα βασικά σημεία των ανακοινώσεων του Χρήστου Σταϊκούρα
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ανακουφίζει εργαζομένους και εργοδότες από το βάρος των οικονομικών τους υποχρεώσεων, απλώνει δίκτυ προστασίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επιπλέον έκανε λόγο για σχέδιο στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας με αίσθημα δικαίου στο πλαίσιο των διαθέσιμων εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων. Η κυβέρνηση κατανέμει, όπως ανέφερε, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης το οικονομικό βάρος της υγειονομικής κρίσης με μεγαλύτερη συμμετοχή και συμβολή του κράτους. Με σεβασμό στις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια. Για αυτό και εφαρμόζονται πολιτικές με στόχο να κρατηθεί η οικονομία όρθια και ζωντανή, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, την μετά-κορονοϊό εποχή.
Στη συνέχεια ανακοίνωσε το νέο «συνεκτικό πακέτο μέτρων» για την ενίσχυση της οικονομίας εστιάζοντας στην επέκταση της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ σε 1,7 εκατ. εργαζομένους (81% του συνόλου του ιδιωτικού τομέα), την επέκταση της στήριξης, μέσα από διαφορετικά προγράμματα, 800.000 επιχειρήσεων (το 76% του συνόλου) αλλά και την κάλυψη 700.000 ελεύθερων επαγγελματιών (75% του συνόλου).
Αναλυτικά το 4ο πακέτο οικονομικών μέτρων για τον κορωνοϊό. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε:
Επεκτείνεται το επίδομα των 800 ευρώ και σε άλλους εργαζομένους. Συνολικά θα δοθεί σε 1,7 εκατ εργαζόμενους (κάλυψη σττις ονομαστικές εισφορές επί του ονομαστικού μισθού για 45 μέρες, αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών στις εφορίες)
Καλύπτονται επιπλέον 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις .
Προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
Επεκτείνεται σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων για προστασία τους και των θέσεων εργασίας. Συνολικά καλύπτονται περίπου 800.000 επιχειρήσεις, το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων.
Ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις απευθείας από το κράτος, μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ύψος θα υπολογίζεται με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης. Προϋπόθεση οι μη απολύσεις.
Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους.
Οι επιχειρήσεις που δεν συμπεριλαμβάνονται στις προβλέψεις πρέπει να καταβάλουν το δώρο Πάσχα. Αν η εργασία τίθεται σε προσωρινή αναστολή, το δώρο θα καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. 108.000 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΔΥ, και στη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση έως 10 Απριλίου.
Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων πληττόμενων, με βάση τα σημερινά μέτρα.
Μέτρα στήριξης προς κλάδους του πρωτογενούς τομέα. Διατίθεται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ποσό 50 εκατ. ευρώ.
Οι συμπληρωματικές δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό, είναι άνω των 5,1 δισ. μόνο για τους μήνες Μάρτιο & Απρίλιο. 6,8 δισ. διατίθενται συνολικά για τον κορωνοϊό.
Τα βασικά σημεία των ανακοινώσεων του Αδωνι Γεωργιάδη
Οι επιχειρήσεων που πλήττονται δικαιούνται 3μηνη αναστολή των χρεών τους.
Αναλαμβάνουμε την αποπληρωμή δανείων επιχειρήσεων για τους μήνες Απρίλιο-Ιούνιο.
Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την κουλτούρα πληρωμών. Όσοι μπορούν να πληρώνουν να το πράξουν.
Αναζητούμε λύση στο ζήτημα των επιταγών. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας κυρίως εξαγωγικών επιχειρήσεων. Θα υπάρξει λύση τις επόμενες μέρες ώστε να λυθεί το πρόβλημα προμηθειών από το εξωτερικό.
Για την επανεκίνηση την επόμενη μέρα, αρχές Απριλίου καταθέτουμε 1 δισ. ως εγγύηση για δάνεια σε πληττόμενες επιχειρήσεις, εγγυημένα στο μεγαλύτερό τους μέρος από εμάς.
Το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει αλλά μέσα στα όρια των δυνατοτήτων του, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα. Χρειαζόμαστε την κατανόηση και τη λελογισμένη συμπεριφορά όλων.
Τα βασικά σημεία των ανακοινώσεων του Γιάννη Βρούτση
Ειδικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες αιτήσεων: Σε λειτουργία για τους εργοδότες, ανοιχτή μέχρι 31/3. Την 1/4 θα ανοίξει η πλατφόρμα για εργαζόμενους. Από σήμερα στο ΕΡΓΑΝΗ νέα φόρμα υποβολής, εμπλουτισμένη με ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας.
Οικονομική ενίσχυση των 6 επιστημονικών κλάδων της χώρας μέσω ειδικού προγράμματος. Από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο για πρόγραμμα κατάρτισης. Είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο. Η πρώτη δόση 400 ευρώ θα καταβληθεί μετά τις 15 Απριλίου. Αν συνεχιστεί η κρίση θα ενταχθούν στον ειδικό καθεστώς από τον μήνα Μάιο .
Η καταβολή του δώρου του Πάσχα είναι διασφαλισμένη. Στις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργίας τους ή πλήττονται θα δοθεί η δυνατότητα καταβολής του δώρου του Πάσχα μέχρι το καλοκαίρι. Θα είναι μειωμένο κατά το μέρος που δεν είναι δεδουλευμένο, ωστόσο με απόφαση Μητσοτάκη το τμήμα που δεν θα καταβάλουν οι εργοδότες, θα καταβληθεί στο ακέραιο από τον κρατικό προϋπολογισμό.