21 Απριλίου 2021

Μένουμε σπίτι και θα τα καταφέρουμε

Γράφει ο Χάρης Τσούλας

Αναμφίβολα τον τελευταίο μήνα ζούμε μια πρωτοφανή κατάσταση με την πανδημία του κορονοϊού. Η ανθρωπότητα δεν είχε βιώσει κάτι ανάλογο επί έναν αιώνα, οπότε μπορούμε να αντιληφθούμε τις διαστάσεις του ζητήματος.

Η μεγάλη αυτή υγειονομική κρίση ήδη έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα μας, τις συνήθειες μας, ό,τι θεωρούσαμε δεδομένο, αφού τα κλιμακούμενα μέτρα κλεισίματος επιχειρήσεων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών- για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας- ήταν αναγκαία.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να εξάρουμε το έργο της δικής μας Κυβέρνησης που ομολογουμένως ενήργησε με πολύ γρήγορα αντανακλαστικά σε όλους τους τομείς.

Πολύ νωρίς- και οπωσδήποτε νωρίτερα από άλλες χώρες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο σε σχέση τόσο με το πρώτο εγχώριο κρούσμα όσο και με την γενική εξάπλωση της νόσου- η Ελλάδα έπραξε τα αυτονοήτως απαραίτητα: Αναστολή λειτουργίας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων εκτός φαρμακείων και εκείνων που πωλούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, περιορισμός στην άσκοπη μετακίνηση των πολιτών, προκειμένου να μη διαδοθεί ο ιός.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την καθημερινή ενημέρωση από τον αρμόδιο εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας καθηγητή κύριο Σωτήρη Τσιόδρα και τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας αρμόδιο Υφυπουργό κύριο Νίκο Χαρδαλιά αλλά και τα τακτικά τηλεοπτικά μηνύματα του Πρωθυπουργού κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες, αποτελούν τη συντονισμένη προσπάθεια της Πολιτείας στην προσπάθεια μείωσης διασποράς του κορονοϊού.

Μια προσπάθεια που φυσικά έχει και άλλες διαστάσεις όπως τα συνεχή μηνύματα από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, την ενίσχυση του συστήματος υγείας και την ανακοίνωση – εκ μέρους της Κυβέρνησης- έκτακτων μέτρων ανακούφισης επιχειρήσεων και μισθωτών που πλήττονται άμεσα ή έμμεσα από τη νέα κατάσταση. Και εκτός αυτών, εξελίσσεται η επιτάχυνση της ήδη πραγματοποιούμενης ψηφιοποίησης του κράτους (gov.gr, forma.gov.gr, τηλεκπαίδευση κ.ά).

Είναι γεγονός πως το “Μένουμε Σπίτι”, το σύνθημα όλης αυτής της προσπάθειας, δεν έμεινε ένα απλό σλόγκαν, αλλά υιοθετήθηκε στη συντριπτική πλειονότητα ως τρόπος ζωής και συμπεριφοράς από όλους μας. Αλλάξαμε συνήθειες και δεδομένα, μένουμε στην εστία μας, μετακινούμαστε μόνο για τα απολύτως απαραίτητα. Πειθαρχήσαμε ως πολίτες στα μέτρα της Πολιτείας, στεκόμενοι υπεύθυνα απέναντι στην απειλή του κορονοϊού. Και αυτό είναι κάτι που αποδεικνύεται έμπρακτα από τα στοιχεία που έρχονται στο φως καθημερινά σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα.

Αλήθεια είναι πως τη μεγαλύτερη αξία έχει η ανθρώπινη ζωή και η υγεία όλων, η διαφύλαξη της οποίας βρίσκεται στο επίκεντρο της πάλης με τον νέο άγνωστο εχθρό, τον COVID-19. Eπιπλέον, είναι αλήθεια πως οι πιο πάνω αναφερόμενες αλλαγές στη ζωή μας, ο λεγόμενος “εγκλεισμός” ίσως μας φαίνεται για την ώρα δυσάρεστος. Όμως είναι για το καλό όλων μας, για να μπορέσουμε ξανά στο μέλλον να απολαύσουμε τη ζωή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να ζήσουμε την καθημερινότητα μας, επανερχόμενοι σε φυσιολογικούς ρυθμούς, έχοντας όμως πιθανώς πανανθρώπινα αναθεωρήσει κάποιες από τις μέχρι τώρα αντιλήψεις της κοσμοθεωρίας μας.

Ενωμένοι, όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε!

Υ.Γ.: Ειδικής μνείας αξίζουν φυσικά οι ήρωες αυτής της περιόδου. Το ιατρικό, νοσηλευτικό και γενικά νοσοκομειακό προσωπικό της χώρας. Οι άνθρωποι που δίνουν την καθημερινή μάχη για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς!Ο Νεοδημοκράτης