19 Αυγούστου 2022

Επαναπατρισμός Ελλήνων: Η… εισαγόμενη απειλή και οι αποφάσεις της κυβέρνησης

«Θα ήταν ολέθριο για τη δημόσια υγεία της χώρας μας ο γενικός επαναπατρισμός», σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ώρες για τον επαναπατρισμό Ελλήνων από τη Βρετανία. Ή πιο συγκεκριμένα για την κυβερνητική απόφαση να μην πραγματοποιηθεί γενικός επαναπατρισμός «γιατί θα ήταν ολέθριο για τη δημόσια υγεία της χώρας μας», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς.

Ανεξέλεγκτοι επαναπατριθέντες

Εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης δεν μπορεί στην παρούσα φάση η Ελλάδα να δεχθεί μαζικά όσους πολίτες επιθυμούν να επιστρέψουν, παρ’ ότι η μόνιμη διαμονή τους είναι κάπου στο εξωτερικό, ή διαθέτουν εξασφαλισμένη στέγη σε άλλη χώρα. Τα τελευταία 24ωρα που η κατάσταση στη Βρετανία επιδεινώνεται σε σχέση με την εξάπλωση του κορωνοϊού, χιλιάδες Έλληνες εξέφρασαν την επιθυμία να επιστρέψουν προσωρινά στην πατρίδα.

Λογικό, αν αναλογισθεί κανείς ότι σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα έχει πληγεί λιγότερο από την πανδημία. Πρόκειται για Έλληνες που σε κάποιες περιπτώσεις δεν είχαν ανταποκριθεί στις αρχικές εκκλήσεις της ελληνικής πρεσβείας, πολλές ημέρες νωρίτερα. Κάποιοι, μάλιστα, αρνούνται να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές, προσκομίζοντας αποδεικτικά στοιχεία που θα δικαιολογούσαν την ανάγκη επιστροφής τους.

Εισαγόμενη απειλή

Σε περίπτωση που πράγματι λάμβανε χώρα ένας γενικός επαναπατρισμός, το κρατικό σύστημα δεν θα ήταν σε θέση να περιορίσει σε καραντίνα χιλιάδες άτομα. Ως εκ τούτου, θα έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και τη συλλογική προσπάθεια που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα. Ήδη, όπως έχει η κατάσταση, τα εισαγόμενα κρούσματα του ιού προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στις ελληνικές αρχές, έχοντας καταπονήσει το σύστημα.

Και αυτό, παρ’ ότι σε όλες ανεξαιρέτως τις ελεγχόμενες πτήσεις επαναπατρισμού, οι υγειονομικές αρχές έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή διασποράς. Ένα μαζικό κύμα επιστροφών, όμως, θα καθιστούσε τον έλεγχο της εξάπλωσης δύσκολο ως αδύνατο, με συνέπεια την πρόκληση νέων εστιών, χωρίς δυνατότητα άμεσης ιχνηλάτησης των επαφών.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του 25χρονου στην Ικαρία. Αν και επέστρεψε από την Αγγλία, με αυστηρή οδηγία να παραμείνει σε καραντίνα, την παραβίασε ταξιδεύοντας με την φίλη του στο νησί. Παρόμοια περίπτωση και το κρούσμα της Κεφαλονιάς. Ένας άνδρας που είχε μόλις επιστρέψει από τη Σουηδία αργά το απόγευμα του Σαββάτου επιβεβαιώθηκε ως το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Κορινθία και συγκεκριμένα στο Λουτράκι. Πρόκειται, για έναν 25χρονο φοιτητή ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από την Αγγλία.

Η Κορινθία ήταν από τους λίγους νομούς που δεν είχαν επιβεβαιωμένο κρούσμα. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι εξαιτίας της φύσης του ιού και της ραγδαίας εξάπλωσής του, δεκάδες και εκατοντάδες ανάλογα περιστατικά θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την κατάσταση στην χώρα. «Σεβόμαστε το δικαίωμα και τη βούληση του καθενός να θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα, όμως πρέπει όλοι αυτοί να αντιληφθούν ότι είμαστε σε μία έκτακτη κατάσταση, όλοι αυτοί θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα και από τη στιγμή που έχουν σπίτια, η ζωή τους είναι δομημένη στην Αγγλία, δεν μπορεί να πάρουμε το βάρος 2.850 καραντινών και ό,τι αυτό σημαίνει για το σύστημα εδώ».

Με επιστολή της προς τις διοικήσεις των βρετανικών πανεπιστημίων, η υφυπουργός Παιδείας ξεκαθαρίζει ότι οι φοιτητές πρέπει να παραμείνουν στις φοιτητικές εστίες ή στις κατοικίες τους, καθώς δεν επιτρέπεται πλέον να γυρίσουν στα σπίτια τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνει εγκλωβισμένος στη Βρετανία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα Έλληνας που δεν έχει εναλλακτική, που δεν ζούσε στο εξωτερικό.

Εξάλλου, η διαδικασία επαναπατρισμού συνεχίζεται. Πλέον όμως αφορά αποκλειστικά όσους έχουν «πολύ ειδικούς λόγους» να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Όσοι χρίζουν ιατρικής περίθαλψης και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν εκεί που ζουν. Όσοι δεν έχουν εξασφαλισμένη στέγη και όσοι είναι εγκλωβισμένοι από πτήσεις τράνζιτ όπου απαιτείται μόνο το εισιτήριο της πρώτης πτήσης.
Παρ’ ότι το προηγούμενο διάστημα, επέστρεψαν μαζικά εκατοντάδες άτομα από τη Βρετανία, ο υπουργός Εξωτερικών, όρισε  τον πρέσβη Πάνο Καλογερόπουλο ως Ειδικό Απεσταλμένο στη Βρετανία, προκειμένου να συντονίσει τις σχετικές προσπάθειες, καθώς και να έχει την ευθύνη για τη συνεργασία με τις αρμόδιες βρετανικές αρχές. Το Σαββατοκύριακο δεκάδες Έλληνες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προσγειώθηκαν στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους, μία έγκυος μητέρα, άτομα που βρίσκονταν έξω για ιατρικούς λόγους και ούτω καθεξής.

Μία νέα ειδική πτήση επαναπάτρισε περίπου 100 άτομα. Όλοι οι επιβάτες μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο Stanley, προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού από κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν επιστρέψει περίπου 2.000 άτομα, στο πλαίσιο της επιχείρησης επαναπατρισμού, από τη στιγμή που διάφορες χώρες προχωρούσαν σε απαγορεύσεις πτήσεων, προκειμένου να περιορίσουν τη μετάδοση του κορωνοϊού.

Εκατοντάδες άτομα επέστρεψαν προερχόμενα από την Ισπανία, την Ιταλία την Τσεχία, τη Γεωργία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ουκρανία, την Τουρκία, το Ιράν, το Μαρόκο και άλλες χώρες. Τις διαδικασίες αυτές επαναπατρισμού συντόνισαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών μαζί με τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας υπό τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά. Όλοι όσοι επέστρεφαν υποβάλλονταν στο τεστ για τον κορωνοϊό και σε καραντίνα τουλάχιστον δύο εβδομάδων για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει εξαπολύσει σφοδρή κριτική για το ζήτημα αυτό. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης κάλεσε την κυβέρνηση «να δώσει μία λύση στο θέμα των εγκλωβισμένων Ελλήνων στο Λονδίνο, ειδικά σε όσους είναι εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο και διατρέχουν κίνδυνο».

Ειδήσεις σήμερα:

Χαρδαλιάς: Σε καραντίνα για μια ακόμα εβδομάδα Δαμασκηνιά και Δραγασιά

Kορωνοϊός – Χαρδαλιάς: Περιμένουμε κορύφωση από τα μέσα μέχρι τα τέλη Απριλίου

Κορωνοϊός: Αναστέλλονται όλες οι πτήσεις από και προς ΟλλανδίαΠολιτική