Υγεία

Διατροφή σημαίνει ισορροπία

plant-fruit-meal-food-green-produce-vegetable-natural-fresh-market-shopping-groceries-banana-health-carrot-grocery-fresh-fruit-vitamin-eating-nutrition-antioxidant-vegan-vegetarian-raw-diet-fl

SOURCE: Pxhere

Ο Γουίλιαμ Σέξπιρ είχε πει ότι «η μουσική είναι η τροφή της αγάπης». Τι γίνεται όμως με την πραγματική τροφή, που ενδιαφέρει απόλυτα το σώμα μας; «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας, όμως στην πορεία των αιώνων η διατροφή είχε εντελώς διαφορετική υπόσταση, ανάλογα με τις καταστάσεις που βίωνε η ανθρωπότητα.

Στον 21ο αιώνα, όμως, είναι πολύ πιο εύκολο να ακολουθήσει κανείς αυτό που ονομάζουμε ισορροπημένη διατροφή. Ένας άνθρωπος μπορεί να λατρεύει το κρέας, όπως για παράδειγμα η ηθοποιός Γκουίνεθ Πάλτροου που είναι φανατική κρεατοφάγος. Άλλος μπορεί να είναι αφοσιωμένος vegan, όπως ο επαγγελματίας των παιχνιδιών με τράπουλα Ντάνιελ Νεγκρεάνου που υποστηρίζει ότι έχει αλλάξει όλη η ζωή του εξαιτίας της αλλαγής που πραγματοποίησε.

Γιατί όμως να μην μπορούμε να βρούμε τη μέση λύση, όπως τουλάχιστον την φαντάζονται οι διατροφολόγοι; Όταν οι επαγγελματίες του είδους μιλούν για «ισορροπία» δεν πρέπει να φανταζόμαστε απλά ένα πιάτο με μερικά λαχανικά και τροφές που μοιράζουν υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Ούτε πρέπει να περνάει από το μυαλό μας η ιδέα ότι όλα τα αναγκαία συστατικά από τις διατροφικές ομάδες πρέπει ιδανικά να μοιράζονται σε γεύματα στη διάρκεια της ημέρας.

Στην πραγματικότητα οι διατροφολόγοι απλά αναφέρονται στην τέχνη του να κάνουμε πράξη μερικές σημαντικές συνήθειες που θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας πρέπει να προσλαμβάνει τις τροφές μακροπρόθεσμα κι όχι απλώς μέσα σε ένα 24ωρο. Το πιάτο με τα λαχανικά που φανταζόμαστε στο παραπάνω παράδειγμα είναι ένα μέρος αυτής της διαδικασίας, αλλά η αποκαλούμενη «ευγενική διατροφή» είναι η επιστήμη γύρω από τις τροφές. Και αυτή η επιστήμη υπαγορεύει ότι η πρόσληψη των συστατικών δεν πρέπει να είναι ούτε εμμονική, ούτε άκαμπτη, ούτε να μπαίνει σε καλούπια και κανόνες.

Ισορροπία σημαίνει να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να κάνει διατροφικές επιλογές που μπορούν να μας φέρουν κοντά στους συνανθρώπους μας και στους αγαπημένους μας, όπως για παράδειγμα να φάμε ένα παχυντικό κομμάτι τούρτας παρέα με τα παιδιά μας και να το ευχαριστηθούμε, χωρίς τύψεις. Ισορροπία σημαίνει να αντιλαμβανόμαστε χωρίς να το προγραμματίζουμε ότι έχει περάσει καιρός από το τελευταίο «πράσινο» γεύμα που φάγαμε και να ετοιμάζουμε ένα πιάτο λαχανικών για την ίδια ημέρα. Ισορροπία σημαίνει να απολαμβάνουμε τροφές στη διάρκεια της ημέρας ανάλογα με τις περιστάσεις και το πού βρισκόμαστε ανά πάσα στιγμή.

Ισορροπία στη διατροφή είναι η τέχνη του να αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε ώρα της ημέρας έχει διαφορετικές ανάγκες πρόσληψης συστατικών και τίποτα δεν είναι στην πραγματικότητα απαγορευμένο, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο. Οι νοοτροπίες της δεκαετίας του ’80 και του ’90 που ήθελαν τον άνθρωπο να κόβει οτιδήποτε θεωρείτο «παχυντικό» ανήκουν πια στο παρελθόν για μεγάλες ομάδες διατροφολόγων. Η αυτοσυγκράτηση, η κοινή λογική και οι έξυπνες επιλογές αποτελούν πλέον τα τρία μεγάλα μυστικά για την πρόσληψη των τροφών μας, αφού ο ολικός αποκλεισμός τροφίμων ή συστατικών δεν αποτελεί πανάκεια όπως πολλοί πιστεύουν λανθασμένα.

Στην πραγματικότητα οι μελέτες των τελευταίων ετών αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει μαγική συνταγή για την απώλεια βάρους ή την διατήρηση ενός υγιούς σώματος, αλλά όλα τα συστατικά και όλες οι τροφές είναι απαραίτητες στον άνθρωπο ακόμα και σε περίοδο δίαιτας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει για παράδειγμα ότι όλα τα λιπαρά είναι καλά, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να τα φοβόμαστε αρκεί να γνωρίζουμε τη διαφορά από τα κορεσμένα και τα ακόρεστα. Αυτό σημαίνει «ισορροπημένη διατροφή». Να μπορείς να καταναλώνεις αυτό που σου αρέσει, αρκεί να γνωρίζεις τι είναι.

You may also like

More in Υγεία