Οικονομία

Έρχονται μειώσεις στα τιμολόγια αερίου για βιομηχανίες

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Σε στάση αναμονής βρίσκεται η αγορά των «παικτών» της ενέργειας ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή για τις ρυθμίσεις στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, καθώς αναμένεται να ξεκαθαρίσει το μοντέλο με το οποίο θα γίνει η μετάβαση στο νέο καθεστώς λειτουργίας. Η ΔΕΠΑ, όπως αναφέρουν στελέχη, σχεδιάζει μείωση στα τιμολόγια αερίου της για μικρές και μεσαίες βιομηχανίες από το 2015 ως μία κίνηση για να διατηρήσει τους πελάτες της, αφού με την απελευθέρωση κάθε πελάτης θα μπορεί να επιλέγει ελεύθερα τον προμηθευτή του και έτσι η εταιρεία σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της.

Το σχέδιο νόμου που προωθεί το υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος «πέρασε» από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και έτσι αναμένεται να κατατεθεί -εκτός απρόοπτου- τις επόμενες ημέρες. Με το νομοσχέδιο προωθείται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση του μονοπωλίου των τριών υφιστάμενων ΕΠΑ, όπου μέτοχοι με 49% είναι η Shell στην Αττική και η Eni στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία, ενώ το 51% ανήκει στη ΔΕΠΑ.  Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ και Μέλος του Δ.Σ. του ΙΕΝΕ κ. Σπύρος Παλαιογιάννης από το βήμα του ενεργειακού συνεδρίου του ΙΕΝΕ είχε τονίσει ότι «ενεργούμε χωρίς φοβικά σύνδρομα» και ο στόχος της εταιρείας, όπως είχε αναφέρει, είναι να έχουν οι πελάτες της χαμηλότερες τιμές αερίου, ενώ προωθεί τη θέσπιση κινήτρων για πρόσβαση νέων πελατών στο δίκτυο. Ο Διευθύνων Σύμβουλος δήλωσε ότι η εταιρεία επιθυμεί να διατηρήσει και στις νέες συνθήκες την πρώτη θέση της στην Ελλάδα και να έχει ανταγωνιστικό portfolio. Στην προσπάθεια για πιο διαφανή τιμολόγια, η ΔΕΠΑ διαθέτει αέριο στο μεσοσταθμικό κόστος

Η επιλογή προμηθευτή φέρνει νέα δεδομένα

Επίσης, οι εταιρείες του κλάδου αναμένουν να δουν τις λεπτομέρειες έτσι ώστε να αναλόγως να καταρτίσουν τα επόμενα επιχειρηματικά σχέδιά τους, αφού το νέο πλαίσιο «ανοίγει» το δρόμο οι εταιρείες να παρέχουν συνδυαστικά πακέτα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, όπως εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, εφόσον πρώτα λάβουν τη σχετική αδειοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Οι εταιρείες διανομής θα μπορούν να παίρνουν άδεια είτε για την κατασκευή του Δικτύου είτε για τη διαχείριση του δικτύου είτε και για τα δυο. Από τον Ιανουάριο του 2016 θα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα προμηθευτή όλοι οι μη οικιακοί πελάτες με κατανάλωση άνω των 2,2 γιγαβατωρών, ενώ από τον Ιανουάριο του 2017 όλοι οι μη οικιακοί πελάτες ανεξαρτήτως κατανάλωσης και τέλος, από τον Ιανουάριο του 2018 όλοι οι οικιακοί πελάτες.

Σταδιακά η επιλογή προμηθευτή
Άμεσα οι βιομηχανικοί πελάτες με κατανάλωση άνω των 2,2 γιγαβατωρών θα μπορούν να επιλέξουν προμηθευτή. Από τον Ιανουάριο του 2016 θα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα προμηθευτή όλοι οι μη οικιακοί πελάτες με κατανάλωση άνω των 2,2 γιγαβατωρών, ενώ από τον Ιανουάριο του 2017 όλοι οι μη οικοιακοί πελάτες ανεξαρτήτως κατανάλωσης και τέλος, από τον Ιανουάριο του 2018 όλοι οι οικιακοί πελάτες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 5 γίνεται ο προσδιορισμός των Επιλεγόντων Πελατών και έτσι ισχύει ότι από:

1. την ψήφιση του νόμου όλοι οι πελάτες εκτός των γεωγραφικών περιοχών ΕΠΑ Αττικής, . Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας γίνονται Επιλέγοντες.
2. την ψήφιση του νόμου όλοι οι βιομηχανικοί πελάτες με κατανάλωση μεγαλύτερη των 2,2 GWh εντός των γεωγραφικών περιοχών που ανήκουν στις ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας γίνονται Επιλέγοντες.
3. 1/1/2016 γίνονται Επιλέγοντες όλοι οι μεγάλοι εμπορικοί πελάτες με κατανάλωση μεγαλύτερη των 2,2 GWh εντός των γεωγραφικών περιοχών που ανήκουν στις ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.
4. 1/1/2017 γίνονται Επιλέγοντες όλοι οι πελάτες εντός των γεωγραφικών περιοχών που ανήκουν στις ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας εκτός των Οικιακών.
5. 1/1/2018 είναι πλέον όλοι Επιλέγοντες και οι Οικιακοί εντός των γεωγραφικών περιοχών που ανήκουν στις ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία