Ελλάδα

Γραφείο προϋπολογισμού Βουλής: Υπάρχει έλλειμμα σχεδιασμού για τη μετά το Μνημόνιο εποχή

vouli-660_43.jpg

Σημαντικό έλλειμμα σχεδιασμού για την μετά το «μνημόνιο» εποχή εντοπίζει στην τριμηνιαία έκθεσή του για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2014 το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.  Στην έκθεση, ξεκαθαρίζεται, επίσης, ότι  οποιαδήποτε λύση και αν τελικά επιλεγεί για την μεταμνημονιακή εποχή, θα συνοδεύεται από στενή εποπτεία της ελληνικής οικονομικής πολιτικής.

«Συμπτωματικό της ρευστής κατάστασης είναι», τονίζεται στην έκθεση το γραφείο προϋπολογισμού και συμπληρώνει «ότι δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί ένα εθνικό πρόγραμμα για την εποχή μετά το τρέχον «μνημόνιο» (που τελειώνει το 2014). Όσα έχουν αναγγελθεί έως τώρα για ένα τέτοιο σχέδιο επαναλαμβάνουν γενικούς στόχους (ανταγωνιστικότητας, εξωστρέφειας κλπ) χωρίς να συνοδεύονται από συγκεκριμένα μέτρα,χρονοδιαγράμματα, αιτιολογήσεις».

Στην έκθεση σημειώνεται ότι με τον τρόπο που κυβέρνηση και αντιπολίτευση θέτουν το θέμα για το «τέλος του μνημονίου», πρώτον, δίνεται η εντύπωση ότι από το 2015 η ελληνική οικονομική πολιτική δεν θα υπόκειται σε κάποιες δεσμεύσεις, δεύτερον προκαλούνται ανεδαφικές προσδοκίες για ικανοποίηση πάσης φύσης απαιτήσεων και τρίτον τροφοδοτείται η εντύπωση πως ό,τι έγινε ως τώρα ήταν λάθος.

«Το τέλος του Μνημονίου και η έξοδος στις αγορές για δανεισμό δεν σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία δεν βαρύνεται από σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα ούτε ότι δεν υπάρχει εξίσου μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπισθούν με την εφαρμογή ενός πειστικού αναπτυξιακού προγράμματος, που όμως δεν υπάρχει ή δεν έχει ανακοινωθεί », τονίζεται στην έκθεση και συνεχίζει: «Σε ένα τέτοιο πλαίσιο εθνικών πρωτοβουλιών την περίοδο μετάβασης από τη σταθεροποίηση στην διατηρήσιμη ανάπτυξη εκτιμούμε, ότι η συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι απολύτως απαραίτητη. Ένα νέο πρόγραμμα που θα στόχευε στην ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης θα έπρεπε πρωτίστως να είναι δική μας υπόθεση. Ωστόσο, η σύνταξη ενός αξιόπιστου αναπτυξιακού προγράμματος πρέπει να στηρίζεται σε φθηνούς πόρους που προέρχονται από τον ΕΜΣ, ΕΚΤ και άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση πατώντας ΕΔΩ.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ελλάδα