Ο Τσίπρας θέλει να φρεσκάρει τα αριστερά του διαπιστευτήρια, γράφουν οι New York Times
Η συμφωνία των Πρεσπών ενώνει τους Έλληνες ενάντια στον Τσίπρα, γράφει ο διεθνής Τύπος αναφερόμενος στα χθεσινά βίαια επεισόδια στο Σύνταγμα και την χρήση δακρυγόνων από αστυνομικούς.
Η εχθρότητα των Ελλήνων για τη συμφωνία παραμένει σπλαχνική και βαθιά, σχολιάζουν ορισμένα δημοσιεύματα επισημαίνοντας ότι σε ένα έθνος ταπεινωμένο από τα καταστροφικά χρόνια της οικονομικής κρίσης, το 70% τάσσεται κατά της συμφωνίας.
Μετά την ψηφοφορία για τη κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, ο Τσίπρας θα φρεσκάρει τα αριστερά του διαπιστευτήρια, υποστηρίζει αμερικάνικη εφημερίδα.
«Mία ειρηνική διαδήλωση με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να διαδηλώνουν στην Αθήνα έγινε χθες βίαιη. Διαδηλωτές επεδίωξαν να εισέλθουν στο κτίριο του Κοινοβουλίου χρησιμοποιώντας διάφορα αντικείμενα για να επιτεθούν σε αστυνομικούς που φυλάσσουν το κτίριο», σχολιάζει η αμερικάνικη εφημερίδα «New York Times». Αλλά, «γύρω στις 3 μ.μ., ξέσπασαν συγκρούσεις και τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media έδειξαν ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα κατά διαδηλωτών».
«Το γραφείο του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατηγόρησε τους εξτρεμιστές ότι προσπάθησαν να εισέλθουν στο κτίριο της βουλής και να επιτεθούν σε αστυνομικούς με πέτρες και γκλομπ τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους», γράφουν και συμπληρώνουν: «Αυτοί που διαδήλωσαν χθες ήταν οι πολέμιοι της ελληνικής συμφωνίας που υπογράφηκε με την πΓΔΜ για το όνομα των Σκοπίων… Μετά την ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών…ο κ. Τσίπρας αναμένεται να φρεσκάρει τα αριστερά του διαπιστευτήρια εισάγοντας μέτρα για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την προστασία των χρεωμένων ιδιοκτητών κατοικίας».
Ωστόσο, «με τους εκπροσώπους των ξένων πιστωτών της Ελλάδας που αναμένονται στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες σχετικά με οικονομικές αναθεωρήσεις, ο πρωθυπουργός είναι επίσης πιθανό να αντιμετωπίσει συνεχείς πιέσεις για οικονομικούς περιορισμούς, ενώ η Ελλάδα εξακολουθεί να βιώνει τα αποτελέσματα μιας μακροχρόνιας κρίσης χρέους», καταλήγει το δημοσίευμα.
«Πάνω από 100 χιλιάδες διαδήλωσαν χθες στην Αθήνα διαμαρτυρόμενοι για τη συμφωνία για το μακεδονικό , γνωστή ως «συμφωνία των Πρεσπών», με την ΠΓΔΜ να μετονομάζεται σε «Βόρεια Μακεδονία» βάζοντας τέλος σε μία διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών επί σχεδόν 30 χρόνια», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian». Ωστόσο, πολλοί Έλληνες εξακολουθούν να είναι δυσαρεστημένοι με το γεγονός ότι το σλαβικό (κυρίως) κράτος θα φέρει το όνομα «Μακεδονία». Χιλιάδες διαδηλωτές που ταξίδεψαν στην Αθήνα με λεωφορεία, αεροπλάνα και πλοία, έφθασαν χθες στην Πλατεία Συντάγματος μπροστά από το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων φωνάζοντας: «Η Μακεδονία είναι ελληνική».
Όπως γράφει το βρετανικό δημοσίευμα, «η αστυνομία έριξε δακρυγόνα στο πλήθος και ορισμένοι διαδηλωτές που είχαν τυλιχθεί με τη γαλανόλευκη . …έκαναν εμετό κι έτρεχαν να καλυφθούν.Ο αριστερός πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε για τις ταραχές τα «εξτρεμιστικά στοιχεία» της Χρυσής Αυγής.
«Η Μακεδονία μία και είναι ελληνική», λέει ο Ανδρέας Ανδρούτσος στη Guardian, ένας νεαρός μηχανικός.«Αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι φασιστικό. Προσπαθεί να περάσει μια συμφωνία που τόσοι πολλοί από εμάς είναι αντίθετοι. Η Μακεδονία ανήκει στον ελληνικό λαό, δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα», επισημαίνει.
Ωστόσο, «η εχθρότητα προς τη συμφωνία παραμένει σπλαχνική και βαθιά», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα και προσθέτει:«Σε ένα έθνος ταπεινωμένο από τα καταστροφικά χρόνια της οικονομικής κρίσης, διαδοχικές έρευνες δείχνουν ότι, περίπου το 70% των Ελλήνων αντιτίθενται στη συμφωνία.
«Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα την Κυριακή διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στη συμφωνία για την πΓΔΜ», αναφέρει η εφημερίδα «Le Soir». «Η έγκρισή της από την ελληνική βουλή θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί από την κυβέρνηση, όπως σχολιάζει η βελγική εφημερίδα.
«Το ελληνικό κοινοβούλιο πρόκειται να κυρώσει τη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ σε «Βόρεια Μακεδονία». Στην Αθήνα, δεκάδες χιλιάδες εθνικιστές έδειξαν ότι είναι ενάντια στη συμφωνία»,σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» .
«Η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι ενάντια στη μετονομασία των Σκοπίων, πάνω από το 70% των Ελλήνων ψηφίζουν κατά της αλλαγής του ονόματος της βόρειας γειτονικής χώρας. Φοβούνται ότι η χώρα θα μπορούσε να έχει εδαφικές αξιώσεις στη βόρεια ελληνική περιοχή. Πιστεύουν επίσης ότι το γειτονικό κράτος, αν περιλάβει τη λέξη «Μακεδονία» στο όνομά του, θα σφετεριστεί την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Η ιστορική Μακεδονία θεωρείται πατρίδα του ήρωα της Ελλάδας, Μέγα Αλέξανδρου».
«Λόγω της διαμάχης για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ, διαλύθηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός Αριστεράς – «Ανεξαρτήτων Ελλήνων». Ο αρχηγός της κυβέρνησης μόλις επέζησε από μία ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο. Πριν από την αποφασιστική ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας, πολλοί βουλευτές δέχθηκαν απειλές. Ωστόσο, η έγκριση της σύμβασης θεωρείται ασφαλής.Και στην ΠΓΔΜ, πολλοί άνθρωποι αντιτίθενται στη μετονομασία της χώρας τους», προσθέτει το γερμανικό δημοσίευμα.