Οικονομία

JPMorgan: Τι σημαίνει η απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Η χθεσινή απόφαση-βόμβα της ΕΚΤ να αποκλείσει τις ελληνικές τράπεζες από κάθε πηγή χρηματοδότησης -πλην ELA- ανακοινώνοντας πως σταματά να δέχεται ως ενέχυρα τα ελληνικά ομόλογα και μάλιστα από τις 11 Φεβρουαρίου, προκάλεσε έντονη ανησυχία στις αγορές και την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.

Τι σημαίνει, όμως, αυτή η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα ελληνικά ομόλογα;

Σύμφωνα με αμερικανικό οίκο, JPMorgan, που βλέπει επίσπευση των εξελίξεων έπειτα από την χθεσινή ανακοίνωση, οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται στην περίπτωση εκροής καταθέσεων

Όπως αναφέρει η JPMorgan, η χρηματοδότηση που δόθηκε από τους μηχανισμούς MRO/LTRO/TLTRO θα γίνεται από τον ELA, τον οποίον διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

Μάλιστα, ο οίκος εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν κάποιο collateral που θα συνεχίσει να μπορεί να γίνεται αποδεκτό από τους μηχανισμούς MRO/LTRO/TLTRO, όμως, για τη συνέχεια το μεγαλύτερο μέρος της στήριξης της κεντρικής τράπεζας προς της ελληνικές τράπεζες θα προέλθει από τον ELA. 

Επίσης, η απόφαση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να εκδώσει περισσότερα έντοκα γραμμάτια με χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, μέσω του ELA, προκειμένου να διατηρήσει τις ταμειακές ροές της μέχρι το τέλος Μαΐου, όταν αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της με την υπόλοιπη ευρωζώνη για ένα νέο πρόγραμμα. 

Σύμφωνα με την JPMorgan, η ΕΚΤ δεν θα συμφωνήσει σε αυτό, καθώς θα το θεωρούσε ως χρηματοδότηση «από την πίσω πόρτα» ενός κράτους που δεν έχει πρόσβαση στην αγορά και το οποίο δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Τρίτον, ήταν πιθανό η ΕΚΤ να παίξει ρόλο στο να ασκηθούν πιέσεις στη νέα ελληνική κυβέρνηση και, επαληθεύοντας τους κανόνες για το collateral, η κεντρική τράπεζα κάνει αυτό ακριβώς.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο οίκος, η ΕΚΤ δεν πρόκειται ποτέ να «βγάλει την Ελλάδα από την πρίζα» αρνούμενη την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών, κάτι που θα πυροδοτούσε έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση. Και αν η κατάσταση επιδεινωθεί δραματικά, τότε πιθανότατα θα υπάρξει κίνηση για έλεγχο στη διακίνηση κεφαλαίων, ως ένα ενδιάμεσο βήμα πριν από ένα τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

You may also like