26 Σεπτεμβρίου 2021

Barclays: Μεγαλύτερες από το 2012 οι πιθανότητες ενός Grexit

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Οι πιθανότητες μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι μεγαλύτερες σήμερα έναντι του 2012, εκτιμούν οι αναλυτές της Barclays, στον απόηχο της χθεσινής απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), να μην δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως collaterals. 

Όπως τονίζει η Barclays, η απόφαση της ΕΚΤ αποτελεί μια προειδοποίηση προς την Ελλάδα, προκειμένου να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους και να ανακοινώσει σύντομα μια συμφωνία.

Στις 11 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup, προκειμένου να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα, ενώ στις 12 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. 

Σε αυτές τις συναντήσεις οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας αναμένουν κάποια ξεκάθαρα σημάδια για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων. 

Η απόφαση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού ELA, δίνει το δικαίωμα στην ΕΚΤ να διακόψει ανά πάσα στιγμή την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, απόφαση η οποία χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ. 

«Δεν χρειάζεται να τονίσουμε ότι πρόκειται για μια κρίσιμη απόφαση, η οποία θα ληφθεί μόνο αν δεν υπάρχουν προοπτικές συμφωνίας για την ένταξη της Ελλάδας σε πρόγραμμα», τονίζουν οι αναλυτές. 

Και προσθέτουν, όπως αναφέρει το bankingnews, ότι μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με τη σύμφωνη γνώμη των ηγετών της Ε.Ε. γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει και σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Η Barclays διατηρεί την άποψή της ότι μια συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Ε.Ε. παραμένει πιθανή, ωστόσο εκτιμά παράλληλα ότι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το 2012.Οικονομία