Οικονομία

Κοινό μέτωπο ΓΣΕΕ, επιστημόνων, ΓΣΕΒΕΕ κατά του ασφαλιστικού

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Στους δρόμους βγαίνουν ξανά οι επιστημονικοί φορείς που θίγονται από το ασφαλιστικό οργανώνοντας πορεία διαμαρτυρίας την Πέμπτη στις 11:30πμ στα Προπύλαια. Η ΓΣΕΕ που εξήγγειλε Γενική Απεργία στις 4 Φεβρουαρίου καλεί όλους όσοι θίγονται  από την λαίλαπα του ασφαλιστικού  να συστήσουν κοινό μέτωπο αντίδρασης . 

Στις 4/2 η ΓΣΕΒΕΕ καλεί τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να κλείσουν τα καταστήματα, τις βιοτεχνίες και τις επιχειρήσεις τους  και να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Οι  Πρόεδροι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης  στη συνάντηση που είχαν  με τον υπουργό Εργασίας  Γιώργο Κατρούγκαλο του επεσήμαναν ότι  η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε ύψος 20% επί του εισοδήματος των μικρομεσαίων επιχειρηματιών σε συνδυασμό με τις φορολογικές υποχρεώσεις, επιβαρύνει υπέρογκα κάποιες ομάδες, καθώς θα πρέπει να καταβάλλουν συνολικά στο κράτος, το 80% του εισοδήματός τους.   

Πίνακας 1: Συντελεστής Ασφαλιστικών Εισφορών Εργαζομένων σε χώρες της Ευρωζώνης*, 2014

pinakas1.JPG

pinakas2new.JPG

pinkas2.JPG

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι για ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα από 30.000 έως 50.000 ευρώ θα προχωρήσει στην επιβολή ανώτατου πλαφόν καταβολής εισφορών, με στόχο η ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση να μην είναι υπέρογκη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΕΣΕΕ , επισημαίνει ότι η επιβάρυνση των ασφαλιστικών εισφορών είναι υπέρμετρη όχι μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και για τους μισθωτούς . Συγκρίνοντας τους συντελεστές ασφαλιστικών εισφορών των χωρών τις ευρωζώνης, διαπιστώνει κανείς ότι η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους , διατηρώντας όμως τους μισθούς σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την Γερμανία ή την Αυστρία . Για παράδειγμα εργαζόμενος με ετήσιο εισόδημα στη Γερμανία  48.600 έως 71.400 ευρώ πληρώνει   εισφορές  12.302 ευρώ  ενώ ο έλληνας με ετήσιο εισόδημα έως 66.000 ευρώ πληρώνει 10.644 ευρώ.

Την ίδια ώρα σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι επιστημονικοί φορείς , τόνισαν ότι η εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο νόμου θα εξοντώσει τους ελεύθερους επαγγελματίες και θα οδηγήσει σε αφανισμό το επιστημονικό δυναμικό του τόπου. Το μεσημέρι, στα γραφεία του ΤΕΕ  οι επιστημονικοί φορείς έχουν προσκαλέσει βουλευτές  σε συνάντηση εργασίας και συζήτηση.

Σύμφωνα με τα παραδείγματα που παρέθεσε ο  πρόεδρος της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Βασίλης Αλεξανδρής:

1.Ενας δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα μηδέν και από τη πρώτη ημέρα εγγραφής του στον ΔΣΑ θα κληθεί να καταβάλει 2.823 ευρώ ετήσιες εισφορές.

2.     Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλει 2.823 ευρώ ετήσιεςς εισφορές.

3.     Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλει 5.887 ευρώ.

4.     Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα  κληθεί να καταβάλει για ασφαλιστικές εισφορές 7.810 ευρώ.

5.     Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα υποχρεωθεί να καταβάλει το ποσό των 11.555 ευρώ για εισφορές.

6.     Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν για ασφαλιστικές εισφορές 20.000 ευρώ.

7.     Τέλος, Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 70.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλει για ασφαλιστικές μόνο εισφορές, το ποσό των 27.158 ευρώ.

Ο κ. Αλεξανδρής παρατήρησε ότι εκτός των ασφαλιστικών εισφορών, οι δικηγόροι επιβαρύνονται με φορολογία 26% από το πρώτο ευρώ,  ΦΠΑ 23% και προκαταβολή φόρου 75%.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός επεσήμανε ότι οι επιστημονικοί φορείς δίνουν κοινό αγώνα για την επιβίωση. Για να μη μείνει η χώρα χωρίς επιστήμονες, καθώς με την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων –που οδηγούν σε πληρωμές φόρων και εισφορών της τάξης του 90% εώς140%- οι ελεύθεροι επαγγελματίες αναγκάζονται να μεταναστεύσουν.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία