SelectedΠολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Υπάρχει κίνδυνος να αναβιώσει η συζήτηση περί Grexit»

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC «Αν σήμερα δεν υπάρξει δήλωση ότι έστω πάμε καλά τότε θα υπάρξουν ερωτηματικά για το αν θα μπορέσουν να ανακεφαλοποιηθούν οι τράπεζες, οι οποίες για να επιβιώσουν χρειάζονται κεφάλαια. Εμείς το 2014 καταφέραμε να μαζέψουμε 7 δις για τις τράπεζες μέχρι που ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και τότε όλοι οι μέτοχοι έχασαν τα χρήματά τους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν ψηφίσει καμία αύξηση φόρων και εξήγησε ότι η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής έδειξε ότι η έχει ξεπεραστεί η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων.

«Η Κυβέρνηση προσδοκά να λάβει μέχρι το τέλος του έτους 19 δις ευρώ σε φόρους. Τα χρήματα αυτά δεν θα τα βρει με αποτέλεσμα να ανοίξει η συζήτηση περί ελλειμμάτων και πρόσθετων μέτρων. Αυτός ο φαύλος κύκλος οδηγεί στην ύφεση», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για ακόμη μια φορά εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κ. Τσίπρα τον οποίον κατηγόρησε ότι μας έβαλε σε ένα αχρείαστο τρίτο Μνημόνιο. Έκανε λόγο για την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης να υλοποιήσει το Μνημόνιο και εξήγησε ότι δεν μπορεί η δημοσιονομική προσαρμογή να υλοποιηθεί μόνο με τις αυξήσεις φόρων. «Αυτή τη στιγμή δολοφονείται η μεσαία τάξη και ο υγιής επιχειρηματίας. Όλα αυτά γίνονται γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία διάθεση να βάλει χέρι στις δημόσιες δαπάνες και γιατί έχει κληρονομήσει την πελατειακή κρατικίστικη λογική που εξέφραζε το ΠΑΣΟΚ του ΄80. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το παλιό ΠΑΣΟΚ», επισήμανε.

Τόνισε ακόμα ότι αν η Νέα Δημοκρατία είχε παραμείνει στην Κυβέρνηση τον Ιανουάριο, τώρα θα είχαμε βγει από το Μνημόνιο και η οικονομία μας θα αναπτυσσόταν με 3% ρυθμό ανάπτυξης το οποίο μεταφράζεται σε επενδύσεις και θέσεις απασχόλησης.

Όσον αφορά το προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η λύση είναι ο απόλυτος διαχωρισμός προσφύγων από τους οικονομικούς μετανάστες και ο επιμερισμός του προσφυγικού βάρους σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

«Δυστυχώς η Κυβέρνηση και σε αυτό το μέτωπο απέδειξε τεράστια διαχειριστική ανεπάρκεια. Αφού το Σεπτέμβριο έστειλε μήνυμα ότι ο ευκολότερος τρόπος να μπεις στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα, με τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, επέτρεψε στον κ. Γιούνκερ να κάνει εξαιρετικά άστοχες δηλώσεις περί κοινών περιπολιών Ελλάδας Τουρκίας στο Αιγαίο», τόνισε.

Παράλληλα εξήγησε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι πρόσφυγες να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα και τότε, είπε, θα βρεθούμε μπροστά σε ένα πρόβλημα με απρόβλεπτες διαστάσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμη στις ανατριχιαστικές, όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις του κ. Πανούση για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που απειλούσαν τη ζωή του υπονοώντας ότι έχουν σχέση με την τρομοκρατία. «Περιμένω αντίδραση από τη δικαιοσύνη και τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν είναι αληθείς οι καταγγελίες του τέως Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, τότε επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους μας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα εσωτερικά του κόμματος, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ότι η ενότητα του Κόμματος κινδυνεύει μόνο από μια επόμενη εκλογική ήττα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Το δίλημμα της εσωκομματικής εκλογικής αναμέτρησης είναι αν θα προχωρήσει η Νέα Δημοκρατία σε μια δημιουργική και ουσιαστική ανανέωση ή θα παραμείνει σε στασιμότητα, η οποία νομοτελειακά θα οδηγήσει και σε συρρίκνωση», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα γερασμένο κόμμα που χρειάζεται δημιουργική ανανέωση.

«Αγωνίζομαι προκειμένου η Νέα Δημοκρατία να μετατραπεί από ένα συρρικνωμένο κόμμα του 28% σε μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται να αναγνωρίσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πάρει διαζύγιο από τις παραγωγικές τάξεις της κοινωνίας, ότι δεν μιλάει πια ουσιαστικά στη νεολαία και ότι είναι ένα κόμμα γερασμένο και σε επίπεδο μηχανισμών και σε επίπεδο ιδεών αλλά και σε επίπεδο προσώπων», πρόσθεσε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Αναφορικά με τις διαδικασίες των εσωκομματικών προεδρικών εκλογών στη Νέα Δημοκρατία ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ακόμα μια φορά τη διεξαγωγή μιας δημόσιας συζήτησης μεταξύ των υποψηφίων για το μέλλον του Κόμματος. «Έχω ζητήσει επανειλημμένως μια δημόσια συζήτηση όχι μόνο τηλεοπτική, αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά ένας τουλάχιστον συνυποψήφιος, ο κ. Μεϊμαράκης, δεν ανταποκρίνεται. Λυπάμαι πολύ γι’ αυτό», τόνισε.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected