Οικονομία

Με την παλιά τιμή το πετρέλαιο στα φτωχά νοικοκυριά. Θα συνεχίσει να χορηγείται και το επίδομα θέρμανσης που λαμβάνουν 580.000 νοικοκυριά.

2254C719FB3E069AED990487992D88B9.jpg Οι 100 τελευταίες μέρες του έτους θα κρίνουν το μέλλον και το ύψος των φοροελαφρύνσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Τον οδικό χάρτη των φοροελαφρύνσεων παρουσίασε στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Ωστόσο «όλα εξαρτώνται από το budget» όπως έλεγε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, εννοώντας πως μέχρι να ψηφιστεί ο νέος προϋπολογισμός του 2015 πολλά θα αλλάξουν στα σενάρια για το κόστος του πακέτου μέτρων, το εύρος εφαρμογής, το πόσους και ποιους θα ωφελούν κλπ.

Tο πρώτο και άμεσα εφαρμόσιμο μέτρο ελάφρυνσης που εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο Αντώνης Σαμαράς είναι η κατά μείωση 30% στον φόρο πετρελαίου θέρμανσης. Πρακτικά, αν συνυπολογιστεί και το επίδομα πετρελαίου των 35 λεπτών ανά λίτρο που λμβάνουν 580. 000 νοικοκυριά, η τελική τιμή περιορίζεται έως και στα 77 λεπτά το λίτρο, δηλαδή περίπου όσο πριν από την εξίσωση των φόρων.

Έτσι από τον Οκτώβριο:

– έρχεται μείωση στον φόρο πετρελαίου θέρμανσης κατά 10-13 λεπτά ανά λίτρο

– θα συνεχίσει να χορηγείται το επίδομα θέρμανσης (35 λεπτά ανά λίτρο), με βάση όμως εισοδηματικά, περιουσιακά και γεωγραφικά κριτήρια. Το ύψος του επιδόματος κλιμακώνεται από τα 210 έως τα 1.050 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή διαμονής και καλύπτει επιφάνεια κατοικίας έως 120 τ.μ. με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Και φέτος θα δοθεί δυνατότητα προκαταβολής του 25% του επιδόματος.

Για παράδειγμα, για 1.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης (τιμή 1,25€/λίτρο)

– πέρυς η τιμή αγοράς ήταν 1.250 ευρώ. Όσοι δικαιούνται επίδομα πετρελαίου έλαβαν 350 ευρώ και το κόστος μειώθηκε στα 900 ευρώ.

– φέτος με μείωση 30% στον ΕΦΚ η τιμή πέφτει στα 1.120 ευρώ, Με επίδομα 0,35 ευρώ/λίτρο, το κόστος μειώνεται περαιτέρω στα 770 ευρώ. Το όφελος σε σχέση με πέρυσι φτάνει στα 130 ευρώ για τα 1.000 λίτρα.

Για την φοροελάφρυνση αυτή δεν αναζητήθηκαν «ισοδύναμα» μέτρα, γιατί από το μέτρο έχουν ήδη χαθεί περίπου 400 εκατ. ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό –λόγω πτώσης της κατανάλωσης κατά 70% σε σχέση με πριν την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο!

Τι αλλάζει με τις δόσεις

Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε και αύξηση των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Το προηγούμενο σύστημα απέτυχε και τα χρέη αυξάνονται. Στόχος είναι να ελαφρυνθούν πολίτες και επιχειρήσεις, χωρίς να ευνοηθούν οι μπαταχτσήδες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες:

Για ληξιπρόσθεσμα χρέη σε Ταμεία & Εφορία

– οι δόσεις θα αυξηθούν σε έως 48 αντί 12 σήμερα.

– για άτομα με αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής εξετάζεται να αυξηθούν σε 72 δόσεις ή και 100 δόσεις σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Για παράδειγμα, για χρέος 15.000 ευρώ σε ασφαλιστικό Ταμείο:

– Σήμερα με πάγια ρύθμιση 12 δόσεων: 1.250 ευρώ/μήνα

– Με 48 δόσεις: 312,5 ευρώ /μήνα

Σε …δόσεις οι άλλες ελαφρύνσεις
Οι ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακνήτων θα εξαρτηθούν από την πορεία είπραξης των φόρων και θα καθοριστούν μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου και την κατάθεση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού για το 2015.

Ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε και σε σειρά ελαφρύνσεων για το 2015, που θα κριθούν και θα εξειδικευτούν με βάση την εικόνα του προϋπολογισμού έως την ψήφισή του τον Δεκέμβριο. Στόχος είναι ελαφρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως:

1. Μείωση Εισφοράς Αλληλεγγύης (30%-50%)

2. Διατήρηση του ΦΠΑ 13% του ΦΠΑ στην εστίαση

3. Σταδιακές μειώσεις 1-2 μονάδες στον ΦΠΑ, της φορολογίας φυσικών προσώπων από το 42% στο 32% και φορολόγηση των επιχειρήσεων με ενιαίο φόρο 15%

Ειδικά για το θέμα του φόρου ακινήτων, επιδιώκεται μείωση του φόρου 20-25% στα μη ηλεκτροδοτούμενα ανοίκιαστα, παράλληλα με τη μείωση φόρου στα οικόπεδα εκτός σχεδίου (4.000 περιοχές) .

Έτσι για μη ηλεκτροδοτούμενο ανοίκιαστο διαμέρισμα 100 τμ που φέτος ο ιδιοκτήτς πλήρωνε φόρο 500 ευρώ, με την έκπτωση αναμένεται να πληρώνει 375 ευρώ (όφελος 125 ευρώ).

Τι λέει η ΠΟΜΙΔΑ

Από πλευράς της η Ομοδπονδία των Ιδιοκτητών Ακινήτων εκφράζει ανησυχίες «ως προς το αν και πως θα εφαρμοστεί τελικά ο προτεινόμενος από την ΠΟΜΙΔΑ μειωτικός Συντελεστής Κενών Κτισμάτων (ΣΚΚ), με τιμή 0,75 για το 2014 και 0,50 για το 2015 και μετά, ή κάτι διαφορετικό». Άγνωστα παραμένουν συνεπώς:

– Ποιό θα είναι τελικά το καθαρό ποσοστό της έκπτωσης, δηλ. ποιός θα είναι ο μειωτικός συντελεστής που θα υιοθετηθεί.

– Το αν ο συντελεστής αυτός θα εφαρμοστεί και στους δύο φόρους του ΕΝΦΙΑ, τον κύριο και τον συμπληρωματικό. Αν εφαρμοστεί μόνον στον ένα από τους δύο φόρους, τότε θα πρόκειται για κίνηση με επικοινωνιακό στόχο, και στην ουσία για καθαρό εμπαιγμό όσων καταστρέφονται κυριολεκτικά από τον ΕΝΦΙΑ.

– Το αν θα υπάρχουν χρονικές προϋποθέσεις, δηλαδή επί πόσο χρονικό διάστημα ένα ακίνητο είναι ξενοίκιαστο και χωρίς ηλεκτροδότηση. Ο χρόνος αυτός δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υπερβαίνει τα δύο τελευταία έτη.

– Το αν θα ισχύσουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια που θα αποκλείουν ακριβώς αυτούς που έχουν ανάγκη την έκπτωση αυτή! Υπενθυμίζεται ότι ο ισχύων Συντελεστής Κενών Κτισμάτων (ΣΚΚ) 0,40 δεν εξαρτάται από κανένα περιουσιακό ή εισοδηματικό κριτήριο ή περιορισμό. Οι συντελεστές αυτοί συσχετίζονται αποκλειστικά με την κατάσταση κάθε ακινήτου και όχι του ιδιοκτήτη τους.

– Από πότε θα εφαρμοστεί η έκπτωση αυτή. Οι ανακοινώσεις υπονοούν μελλοντική δήλωση των κενών ακινήτων και μελλοντική εκκαθάριση των εκπτώσεων. Η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί την άμεση και απροφάσιστη μειωμένη εκκαθάριση όλων όσων ακινήτων έχουν ήδη δηλωθεί ως κενά στον κωδικό 8 της στήλης 32 του Ε9 του έτους 2014, και τη χορήγηση προθεσμίας μέχρι 31.12.2014 για να διορθώσουν τις δηλώσεις τους όλοι όσοι δεν το γνώριζαν.

You may also like