Ο διάλογος αυτός έχει στόχο “να εξασφαλισθούν αδιαλείπτως οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του ουκρανικού εδάφους”, αναφέρει το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπογράμμισαν τη Δευτέρα, το βράδυ, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους, τη σημασία που έχει να συνεχισθεί ο διάλογος σχετικά με τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ο διάλογος αυτός έχει στόχο “να εξασφαλισθούν αδιαλείπτως οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του ουκρανικού εδάφους”, αναφέρει το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.
Η Ρωσία διέκοψε στα μέσα Ιουνίου τις παραδόσεις φυσικού αερίου της στην Ουκρανία, η οποία αρνείται την αύξηση της τιμής που επιβλήθηκε από την Gazprom μετά την έλευση στην εξουσία φιλοδυτικών ηγετών και η οποία έχει συσσωρεύσει, σύμφωνα με τη Μόσχα, απλήρωτα ποσά ύψους 5,3 δισεκ. δολαρίων.
Η διένεξη αυτή μπορεί να επηρεάσει τις παραδόσεις στην Ευρώπη, καθώς ένα μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου διέρχεται από την Ουκρανία, σε περίπτωση που η χώρα αυτή αποφάσιζε να παρακρατήσει ένα μέρος του φέτος το χειμώνα για να αντιμετωπίσει την έλλειψη.
Οι Πούτιν και Μπαρόζο έδωσαν επίσης “ιδιαίτερη προσοχή στην συγκεκριμένη εφαρμογή της συμφωνίας για την αναβολή της έναρξης της ισχύος της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2016”.
Η αναβολή αυτή, που προτάθηκε την Παρασκευή έπειτα από μια τριμερή υπουργική σύνοδο με τη Ρωσία και την Ουκρανία, πρόκειται να λάβει την έγκριση των κρατών μελών της ΕΕ, αλλά προκαλεί αντιδράσεις στην Ουκρανία.
Σημειώνεται ότι το κοινοβούλιο της Ουκρανίας πρόκειται να επικυρώσει σήμερα την ιστορική συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία συγκεκριμενοποιεί την απομάκρυνση του Κιέβου από τους κόλπους της Ρωσίας, ενώ η κατάπαυση του πυρός απειλείται έντονα, καθώς ο στρατός και οι φιλορώσοι αυτονομιστές αλληλοκατηγορούνται ότι την παραβιάζουν.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται από την πλευρά του να επικυρώσει το μεσημέρι στο Στρασβούργο αυτή τη συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει πολιτική και οικονομική πτυχή.