Διεθνή

Τουρκία: Πρόσκληση Ερντογάν στους Αδελφούς Μουσουλμάνους που εγκαταλείπουν το Κατάρ

94DAE07006503E8148C4541F5CE98E88.jpgΈνα ανώτερο στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων με έδρα το Λονδίνο δήλωσε το Σάββατο ότι το Κατάρ έχει ζητήσει από επτά κορυφαίες φυσιογνωμίες του κινήματος να εγκαταλείψουν τη χώρα, αφού δέχθηκε πίεση από γειτονικές χώρες για να σταματήσει να υποστηρίζει τους ισλαμιστές.

Σε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει νέες διπλωματικές τριβές με το Κάιρο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αργά τη Δευτέρα το βράδυ ότι η Τουρκία θα καλωσόριζε στο έδαφός της κορυφαία στελέχη των εκτός νόμου Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου, από τα οποία ζητήθηκε να εγκαταλείψουν το Κατάρ υπό την πίεση άλλων αραβικών κρατών του Κόλπου.

Ένα ανώτερο στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων με έδρα το Λονδίνο δήλωσε το Σάββατο ότι το Κατάρ έχει ζητήσει από επτά κορυφαίες φυσιογνωμίες του κινήματος να εγκαταλείψουν τη χώρα, αφού δέχθηκε πίεση από γειτονικές χώρες για να σταματήσει να υποστηρίζει τους ισλαμιστές.

Τα ανώτερα στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων είναι ευπρόσδεκτα στην Τουρκία, αν επιθυμούν να έρθουν, δήλωσε ο Ερντογάν προς τους δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου με το οποίο επέστρεφε χθες από επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ, όπως μεταδίδουν σήμερα τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Το Κατάρ και η Τουρκία είναι οι μόνες χώρες της περιοχής που υποστηρίζουν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους αφού ο αιγυπτιακός στρατός ανέτρεψε πέρυσι τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του.

Αντιθέτως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλα αραβικά κράτη του Κόλπου έχουν διαθέσει δισεκατομμύρια δολάρια στους νέους ηγέτες της Αιγύπτου. Θεωρούν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους απειλή για τις μοναρχίες τους.

Η Αίγυπτος έχει χαρακτηρίσει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους τρομοκρατικό κίνημα. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι είναι μια ειρηνική οργάνωση.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή