Οικονομία

«Ο κούκος αηδόνι» θα κοστίσει στη Ελλάδα ο Κορεάτης σύμβουλος του Βαρουφάκη

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Άφωνους έχουν αφήσει τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών οι οικονομικές απαιτήσεις του Κορεάτη πρώην συμβούλου του Γιάνη Βαρουφάκη, Γκλεν Κιμ, ο οποίος ζητάει ούτε λίγο ούτε πολύ 375.000 ευρώ, ως αμοιβή για τις υπηρεσίες που παρείχε στον τέως ΥΠΟΙΚ.

Μάλιστα, αυτές οι απαιτήσεις φαίνεται πως είναι ολότελα παράλογες, αφού ο συγκεκριμένος οικονομολόγος, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, είχε παρουσιάσει ένα πλούσιο βιογραφικό, το οποίο όμως δεν ανταποκρινόταν καθόλου στην πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κιμ εμφανιζόταν ως συνεργάτης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ισχυριζόταν ότι ήταν μέλος της ομάδας που έστησε το μηχανισμό EFSF, ότι συνέβαλε στη δημιουργία του ESM και ότι εργάστηκε για τη ρύθμιση του τραπεζικού χρέους στην Ισλανδία.

Το πραγματικό όμως βιογραφικό του Κιμ, που δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα, δεν έχει καμία σχέση με τα παραπάνω. Ο Κορεάτης οικονομολόγος δεν δούλεψε ποτέ για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο αλλά ήταν απλός σύμβουλος σε μία άλλη υπηρεσία με έδρα την Φρανκφούρτη. 
Όσο για τον EFSM, όχι μόνο δεν τον έστησε αλλά προσλήφθηκε στοv οργανισμό πέντε μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του ενώ τίποτα δεν δείχνει να τον συνδέει και με την ίδρυση του ESM.

Αναφορικά δε με το ισλανδικό χρέος, εργάστηκε ως σύμβουλος, όμως, όχι για το ίδιο το χρέος, αλλά για την άρση των capital controls στη χώρα.

Μετά την αποχώρηση του Γιάνη Βαρουφάκη από το υπουργείο οικονομικών, ο κ. Κιμ ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση ότι είχε συμφωνήσει προφορικά να αμείβεται με 125.000 ευρώ μηνιαίως. Όπως αναφέρει δε η εφημερίδα, προκειμένου να κλείσει το ζήτημα και να αποζημιωθεί ο Κορεάτης η κυβέρνηση προχώρησε στις προσλήψεις συμβούλων χωρίς διαγωνισμό και στην επιβολή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία προβλέπεται ότι «μπορεί να ανατίθενται απευθείας έργα με συμβάσεις διάρκειας έως 3 μηνών σε διακεκριμένους εμπειρογνώμονες για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους τέσσερις θεσμούς».

 

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία