Οικονομία

Ώρα αποφάσεων για την Αθήνα

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Να αναλάβει δράση για να αντιμετωπίσει την εμπλοκή στις συζητήσεις με την Τρόικα, ετοιμάζεται η κυβέρνηση. Ένα μήνα μετά την αναχώρηση των επικεφαλής των ελεγκτών από την χώρα μας και 24 ώρες μετά το τελεσίγραφο των Βρυξελών προς την Αθήνα «να τελειώνει» με τις αντιρρήσεις της σε όσα ζητούν οι δανειστές, για να ξεκινήσουν πάλι οι συζητήσεις, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μεταβαίνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, για να τον ενημερώσει για τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης και τι μέλλει γενέσθαι αν η Τρόικα επιμείνει στην άρνηση να κουβεντιάσει τις ελληνικές θέσεις και απόψεις.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χαρδούβελης θα τονίσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις δυσκολίες που προκαλεί στην διαπραγμάτευση για την έξοδο από το Μνημόνιο και την μορφή που θα λάβει η νέα προληπτική γραμμή στήριξης, η πολιτική αβεβαιότητα περί διενέργειας πρόωρων εκλογών και η απουσία ενός μίνιμουμ συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που θα έπειθε τους δανειστές ότι μπορούν να προχωρήσουν σε συμφωνία με την Αθήνα.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος θα εξετάσουν ποιες κινήσεις ή πρωτοβουλίες θα απαιτηθούν, για να αποφευχθει το διαφαινόμενο αδιέξοδο στην διαραγμάτευση με τους δανειστές. Αναμένεται να υπογραμμίσουν ότι η απουσία εθνικής ομοψυχίας καθιστά πιο αδιάλλακτους τους δανειστές, κάτι που θέτει σε κίνδυνο την ομαλή έξοδο από το Μνημόνιο –με τη μορφή τουλάχιστον που το γνωρίσαμε τα τελευταία 45 χρόνια.
 
Για να κάμψουν τις αντιστάσεις της Τρόικα, που θέτει και θέμα δημοσιονομικού κενού ύψους 3-3,5 δισ. ευρώ,  στην κυβέρνηση σκέφτονται να παρουσιάσουν την Παρασκευή νέο σχέδιο προϋπολογισμού, που θα «κουρεύει» το πρωτογενές πλεόνασμα σε 1,8% ή και μόλις 1,5% του ΑΕΠ για φέτος, προκειμένου να αφήσουν μεγαλύτερα περιθώρια επιτυχίας στο στόχο για πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και χωρίς νέα μέτρα που ζητά η Τρόικα. Οι ελεγκτές ανοίγουν ξανά το θέμα αυτό, για να πιέσουν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη ρύθμιση χρεών όπως τη σχεδιάζει, με την απειλή ότι έτσι θα χάσει έσοδα από φόρους το 2015 και θ πρέπει να τα αναζητήσει από άλλες πηγές
 
Στην πράξη οι δανειστές έχουν σχεδόν αποθρασυνθεί και εγείρουν διαρκώς νέα ζητήματα στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα, όχι τόσο για να επιβάλουν κάθε σκέψη και άποψή τους, αλλά για να «μπλοκάρουν» τις κρίσιμης σημασίας συζητήσεις για την «επόμενη μέρα» και την ρύθμιση του χρέους. Παίζουν με την κυβέρνηση σαν την γάτα με το ποντίκι, πιέζουν με την έλλειψη χρόνου για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, εκφοβίζουν την κυβέρνηση με δύσκολες αποφάσεδις για αντιδημοφιλή μέτρα, καραδοκώντας πότε θα κάνει την λάθος κίνηση η ελληνική πλευρά για να την «πλαγιοκοπήσουν» με δημόσιες δηλώσεις και απειλές.
 
Είναι πλέον κάτι παραπάνω από σαφές, ότι οι δανειστές ζητούν μία ευρύτερης συναίνεσης πολιτική λύση στην Ελλάδα για την συμφωνία για την προληπτική γραμμή στήριξης, ώστε αυτή να κυρωθεί ευκολότερα από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια άλλων κρατών. Τους απασχολεί με ποια κυβέρνηση συζητούν τη συμφωνία και ποια… θα την εφαρμόσει –ειδικά όταν βλέπουν διάσταση απόψεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία