SelectedΠολιτική

Ψηφίστηκε επί τις αρχής το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMCΟλοκληρώθηκε η συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που ουσιαστικά άνοιξε την αυλαία του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης.

Τις προωθούμενες διατάξεις ψηφίζει επι της αρχής το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων εκτός του ΚΚΕ, που επιφυλάχθηκε για το αν θα δηλώσει «παρών» ή θα καταψηφίσει.

Ωστόσο, υπήρξαν έντονες επικρίσεις από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης τόσο για το κεφάλαιο που αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης όσο και για τις διατάξεις που προκαλούν αναδιάρθρωση της δομής του κράτους.

ΝΔ: «Νομοσχέδιο με δημιουργική ασάφεια»

Από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τις διατάξεις «ατελείς και πάσχουσες» και υποστήριξε πως το νομοσχέδιο διακατέχεται από «δημιουργική ασάφεια».

Ο κ. Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε στην επανεμφάνιση των φαινομένων με τις ουρές ασφαλισμένων έξω από υποκαταστήματα ΙΚΑ. Υποστήριξε πως «χρειάστηκε μόλις μια πολύ αυστηρή ανακοίνωσή χθες για να αντιληφθεί η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός ότι πρέπει να κινητοποιηθούν, ώστε να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος άδικα» και πρόσθεσε «τους υπέδειξα ότι έχουν στα χέρια τους ένα πολύτιμο εργαλείο -με το όνομα ΑΤΛΑΣ- συγκαλέστηκε επιτέλους σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, με καθυστέρηση μιας ολόκληρης εβδομάδας, για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τις ατελείωτες ουρές στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, αλλά και για την αξιοποίηση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που ήδη υπήρχαν. Γιατί πολύ απλά, όλη αυτή η απίστευτη ταλαιπωρία του κόσμου θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έκανε σωστά τη δουλειά της».

Ποτάμι: «Δεν επαρκούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας»

Από το Ποτάμι η κυρία Αντιγόνη Λυμπεράκη μίλησε για προχειρότητα σχεδόν σε όλα τα επιμέρους άρθρα ενώ υποστήριξε ότι οι ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας δεν επαρκούν.

«Εάν, αντί για εμβαλωματικά και αποσπασματικά μέτρα, η κυβέρνηση υιοθετούσε την πρότασή του Ποταμιού για θέσπιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με διαφανή, ενιαία, περιουσιακά και εισοδηματικά  κριτήρια για τους δικαιούχους και με εξίσου διαφανείς διαδικασίες ελέγχου, θα είχε κάνει ουσιαστική κοινωνική πολιτική», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο κ. Παναγιώτης Καρκατσούλης εστίασε στα μέτρα που αφορούν τα υπουργεία, υποστηρίζοντας ότι «Δημιουργείτε μια ακόμα γραμματεία για να συντονίσει και στο μέλλον θα χρειαστεί  άλλος ένας συντονιστής για να συντονίζει τους συντονιστές» αναφορικά δε με το άρθρο 24 που προβλέπει εθελοντές συμβούλους υπουργών με πληρωμένα τα οδοιπορικά σημείωσε «είναι καινοφανές να διορίζονται εθελοντές χωρίς να γνωρίζει κανείς τον τρόπο.

Οι αιτιάσεις για βόλεμα κομματικών συμβούλων είναι αιτιολογημένη». Τέλος εξήγησε πως είναι «εσφαλμένο να διορίζονται γενικοί γραμματείς και παράλληλα να αφήνονται ελεύθεροι να ασκούν το επάγγελμά τους. Σκεφτείτε να υπάρχει δικηγόρος στη γ.γ. του Δικαιοσύνης και παράλληλα να αναλαμβάνει υποθέσεις».

ΚΚΕ: «Τα μέτρα είναι πετσοκομμένα. Δίνουν ψίχουλα»

Η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου επανέλαβε τις βασικές θέσεις του ΚΚΕ για το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης. Υποστήριξε ότι τα προωθούμενα μέτρα που αφορούν την ανθρωπιστική κρίση «δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια αφού αφήνουν ανέγγιχτες τις αιτίες που την προκαλούν».

Είπε ακόμη πως «μοιάζει με κοροϊδία ο τίτλος καθώς πρόκειται για λήψη πετσοκομμένων μέτρων. Για ψίχουλα με όρους και προϋποθέσεις για να μη δοθούν σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη και γι αυτό δεν υπάρχει ο ορισμός της φτώχειας για να υπάρχει μία θολούρα».

ΠΑΣΟΚ: «Η κυβέρνηση φτιάχνει στρατούς αμειβόμενων κομισάριων»

Το ΠΑΣΟΚ επικεντρώθηκε τόσο στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καλώντας την κυβέρνηση να επαναφέρει τον θεσμό για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και να το επεκτείνει σε όλη την χώρα όσο και στις ρυθμίσεις που αφορούν την νέα δομή των υπουργείων.

Ο κ. Γιάννης Κουτσούκος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να στήσει «πελατειακό κομματικό κράτος που ενισχύει την γραφειοκρατία με εφευρήματα όπως «αναπληρωτής γραμματέας και εθελοντής σύμβουλος».

«Σας καλούμε να αποσύρετε μέτρα που φτιάχνουν κομματικούς στρατούς αμειβομένων κομισάριων», ανέφερε.

Επίσης, η κυρία Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι ως ΠΑΣΟΚ «δεν επενδύουμε στην καταστροφή της χώρας».

«Εμείς θα είμαστε δίπλα σας στην προσπάθεια αλλά αποδεικνύεται ότι δεν έχετε ολοκληρωμένο σχέδιο», είπε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως εγκαταλείπει το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected