SelectedΠολιτική

Σκέρτσος: Αυτό είναι το τέλος των μνημονίων -Τα δύσκολα μαθήματα που πήραμε αυτά τα 12 χρόνια

Δήλωση για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, που σηματοδοτεί ουσιαστικά το τέλος των Μνημονίων, έκανε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Αναφερόμενος στη σημερινή χαρμόσυνη είδηση, την οποία ανακοίνωσε με μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Σκέρτσος αναφέρει ότι «το τέλος των μνημονίων για τη χώρα μας μετά από 12 δύσκολα χρόνια είναι μια στιγμή γιορτής για την Ελλάδα και την Ευρώπη που δικαιώνει τις προσπάθειες και τις θυσίες όλων μας».

Όπως εξηγεί, «η ιστορική αυτή ημέρα σηματοδοτεί την ανθεκτικότητα και την επιμονή των Ελλήνων και των Ελληνίδων που, κόντρα σε όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις των πρώτων χρόνων της κρίσης, καταφέραμε τελικά να παραμείνουμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης και να βγούμε νικητές από αυτή τη μεγάλη δοκιμασία με περισσότερη εθνική αυτογνωσία, πιο ισχυρή ευρωπαϊκή συνείδηση και μεγαλύτερη πολιτική ωριμότητα απέναντι στις σειρήνες του εθνολαϊκισμού».

Σκέρτσος: Τα 6 μαθήματα που πήραμε από το 2010 μέχρι σήμερα

Ο κ. Σκέρτσος στη συνέχεια τονίζει ότι «το τέλος αυτής της περιπέτειας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ξεχνάμε τα δύσκολα μαθήματα που πήραμε αυτά τα 12 χρόνια» και αναφέρεται επιγραμματικά σε έξι περιπτώσεις:

Τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το υψηλό χρέος υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας και διαλύουν το κοινωνικό δίχτυ προστασίας των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.
Η ανάπτυξη της οικονομίας για να είναι σταθερή και βιώσιμη πρέπει να στηρίζεται στο δίπολο «παράγω & εξάγω» με αξιοποίηση των ΑΠΕ και όχι στην άκριτη δημοσιονομική επέκταση, την κατανάλωση, τις εισαγωγές και την καταστροφή του περιβαλλοντος.
Οι αντικυκλικές οικονομικές πολιτικές – δηλαδή η στοχευμένη δημοσιονομική επέκταση στην ύφεση και η αυτοσυγκράτηση στην ανάπτυξη – θωρακίζουν καλύτερα την οικονομία και τα εισοδήματα απέναντι στους κλυδωνισμούς των διεθνών και εθνικών οικονομικών αναταράξεων.

Το ευρωπαϊκό εγχείρημα βαθαίνει και προχωράει μπροστά μέσα από τις κρίσεις. Η ευρωπαϊκή ένωση σήμερα έχει δημιουργήσει εξαιτίας της ελληνικής κρίσης χρέους μια σειρά από σημαντικά εργαλεία οικονομικής Διακυβέρνησης που την κάνουν πιο αποτελεσματική και ανθεκτική απέναντι στις διεθνείς κρίσεις.

Ο πολιτικός λαϊκισμός αποδείχθηκε ότι δεν διαθέτει ποτέ τις κατάλληλες λύσεις και απαντήσεις στα -πολλές φορές σωστά- ερωτήματα που θέτει. Ο κόσμος μας είναι πλέον πολύ πιο σύνθετος για να τον αφήνουμε στα χέρια ανεύθυνων και επιπόλαιων λαϊκιστών.
Η Ελλάδα σχεδόν χρεοκόπησε το 2010 διότι είχε αφήσει διαχρονικά εκτός των πολιτικών της την ατζέντα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της διαγενεακής αλληλεγγύης. Η νέα Ελλάδα πρέπει να είναι μια πιο δίκαιη και συμπεριληπτική Ελλάδα για όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες, με πραγματική αναδιανομή ευκαιριών και δυνατοτήτων στους νέους, τις γυναίκες, τους κατοίκους της περιφέρειας αλλά και των υποβαθμισμένων περιοχών των αστικών κέντρων, τα άτομα με αναπηρία, τους ΛΟΑΤΚΙ+.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected