5 Οκτωβρίου 2022

Σπυράκη σε Σχοινά: Λάβετε ξεκάθαρη θέση για την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων από την Τουρκία

Να λάβει η Κομισιόν ξεκάθαρη θέση για την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων από την Τουρκία ζήτησε εχθές η Μαρία Σπυράκη από τον Μαργαρίτη Σχοινά, επισημαίνοντας ότι η γειτονική χώρα δεν μπορεί να προσέρχεται στην ΕΕ μόνο με απαιτήσεις, είναι απαραίτητο να τηρεί και τις υποχρεώσεις της.

Ειδικότερα, στην ομιλία της στην αναγόρευση του Μαργαρίτη Σχοινά σε επίτιμο δημότη του δήμου Αριστοτέλη, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε πως «οι Έλληνες αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την Κομισιόν, σαφή και ξεκάθαρη θέση για την εργαλειοποίηση των απελπισμένων που γίνεται αυτή την περίοδο από τη γείτονα χώρα, από την Τουρκία».

📍Αναμένουμε από την European Commission σαφή και ξεκάθαρη θέση για την εργαλειοποίηση των απελπισμένων που γίνεται αυτή την περίοδο από τη γείτονα χώρα, από την Τουρκία.

📍Να σταματήσει η Τουρκία να οπλοποιεί τους ανθρώπους που προσέρχονται ικέτες, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ούτε αίτημα ασύλου, όπως προβλέπουν οι Διεθνείς Συνθήκες και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

📍Είναι ανάγκη να αποτυπώσει η Κομισιόν το πολιτικό πνεύμα της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να θυμίσει στην Τουρκία ότι είναι υποψήφια χώρα και ότι πηγαίνει χέρι-χέρι η πορεία της προς την ΕΕ με τις υποχρεώσεις της.

📍Η κοινή δήλωση της ΕΕ-Τουρκίας είναι μια δήλωση που μένει ενεργή, είναι μια δήλωση που παραμένει επίκαιρη και είναι μια δήλωση που χρειάζεται δύο για να εφαρμοστεί. Η Τουρκία δεν μπορεί να προσέρχεται μόνο με απαιτήσεις, είναι απαραίτητο να τηρεί και τις υποχρεώσεις της.

Posted by Μαρία Σπυράκη on Saturday, August 20, 2022

«Πρόκειται για την οπλοποίηση των ανθρώπων που προσέρχονται ικέτες στη διπλανή χώρα, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ούτε αίτημα ασύλου, όπως προβλέπουν οι Διεθνείς Συνθήκες και το Συμβούλιο της Ευρώπης» επισήμανε η κ. Σπυράκη και συνέχισε σχετικά με τον ρόλο του κ. Σχοινά: «Ο ρόλος σας αγαπητέ αντιπρόεδρε είναι κρίσιμος και αναμένουμε ότι θα δράσετε. Είναι κρίσιμος γιατί περιμένουμε από σας να αποτυπώσει η Κομισιόν το πολιτικό πνεύμα της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να θυμίσει στην Τουρκία ότι είναι υποψήφια χώρα και ότι πηγαίνει χέρι-χέρι η πορεία της προς την ΕΕ με τις υποχρεώσεις της. Η κοινή δήλωση της ΕΕ-Τουρκίας είναι μια δήλωση που μένει ενεργή, είναι μια δήλωση που παραμένει επίκαιρη και είναι μια δήλωση που χρειάζεται δύο για να εφαρμοστεί. Η Τουρκία δεν μπορεί να προσέρχεται μόνο με απαιτήσεις, είναι απαραίτητο να τηρεί και τις υποχρεώσεις της».

«Η προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής προϋποθέτει το σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών και όχι διαρκείς υπονομεύσεις και όχι διαρκείς απειλές και συνεχείς παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου απο τη γείτονα», κατέληξε η ευρωβουλευτής.Πολιτική