29 Σεπτεμβρίου 2022

«Ο εφιάλτης των Ελλήνων τελείωσε» -Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις για την έξοδο της Ελλάδας από την εποπτεία

«Ο εφιάλτης των Ελλήνων τελείωσε», γράφει σε πανηγυρικό της άρθρο η Frankfurter Allgemeine Zeitung στο οικονομικό σκέλος της εφημερίδας αναφερόμενη στη λήξη των αυστηρών δημοσιονομικών ελέγχων, δηλαδή στο τέλος της ενισχυμένης εποπτείας.

Η ΕΕ απαλλάσσει την Αθήνα στις 20 Αυγούστου από την ενισχυμένη εποπτεία, ξεκινά το δημοσίευμα της FAZ.

«Μετά από τρία μνημόνια το 2010, το 2011/12 και το 2015 και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις οι περήφανοι Έλληνες ένιωθαν τη συνεχή παρουσία της τρόικας ως πρόκληση και εφιάλτη – ακριβώς επειδή οι θεσμοί δεν ασχολούνταν μόνο με την αποταμίευση αλλά κυρίως με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες οι Έλληνες αντιλαμβάνονταν περισσότερο ως απαιτήσεις λιτότητας και ως παρέμβαση στην ελληνική πολιτική» αναφέρει η FAZ, σύμφωνα με την ελληνόφωνη έκδοση της Deutsche Welle.

Η Ελλάδα, προσθέτει ωστόσο η FAZ, παραμένει μια ιδιαίτερη περίπτωση, και μόνο λόγω του υψηλού χρέους της. «Ορισμένα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα για την κρίση του ευρώ δεν λήγουν παρά το 2060, γεγονός που θα συνεχίσει να επιβαρύνει τον ελληνικό εθνικό προϋπολογισμό για πολύ καιρό ακόμη παρά τις ευνοϊκές συνθήκες. Ακόμα και έτσι το τέλος της αυξημένης επιτήρησης είναι ένα σημαντικό βήμα», σχολιάζει η FAZ.Πολιτική