Πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ζελένσκι: Η κοινή δήλωση Ελλάδας – Ουκρανίας για την ευρωατλαντική πορεία του Κιέβου

Στην υπογραφή κοινής δήλωσης για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Ουκρανίας υπέγραψαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

Στο κείμενο, η Ελλάδα δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική, τεχνική, αμυντική και ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία και θα συμμετάσχει στην αποκατάσταση και ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.

Η ανακοίνωση για την υπογραφή της κοινής δήλωσης έγινε από τον κ. Μητσοτάκη. «Είμαστε συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες» τόνισε και υπογράμμισε: «Η αλληλεγγύη μας υπήρχε έμπρακτη εξ αρχής, θα συνεχιστεί», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, κυρίως στην Οδησσό.

«Ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία με την Ελλάδα» απάντησε ο Ουκρανός πρόεδρος, που σχολίασε θετικά την υπόσχεση του πρωθυπουργού για την ανοικοδόμηση της Οδησσού. «Ευχαριστώ την Ελλάδα, ζήτω η Ουκρανία», κατέληξε.

Τι αναφέρει η κοινή δήλωση

Στο κείμενο που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες αναφέρεται ότι η Ελλάδα «θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ισχυρή και αποτελεσματική πολιτική και υλική υποστήριξη της Συμμαχίας προς την Ουκρανία με σκοπό να διασφαλισθεί η ικανότητα της Ουκρανίας να υπεραμυνθεί αποτελεσματικά της επικράτειάς της, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα», θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική, τεχνική, αμυντική και ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία και θα συμμετάσχει στην αποκατάσταση και ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία «εκτιμά ιδιαιτέρως όλη την πολύτιμη πρακτική συνδρομή που της παρέχεται από την Ελληνική Δημοκρατία και τον λαό της προκειμένου ενισχυθούν οι αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας».

Αναλυτικά η κοινή δήλωση Ελλάδας – Ουκρανίας

Κοινή Δήλωση της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ουκρανίας για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Ουκρανίας

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω η εδραιωθείσα ικανότητα της ευρωατλαντικής κοινότητας να αντιμετωπίζει υπάρχουσες και πιθανές παγκόσμιες προκλήσεις και απειλές ασφαλείας,

Τονίζοντας ότι η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί σημαντική απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων και για την ειρήνη και σταθερότητα του ευρω-ατλαντικού χώρου, όπως προβλέπει το Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ του 2022, το οποίο υιοθετήθηκε από τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29 Ιουνίου 2022,

Υπενθυμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει τη σύγκρουση, δεν απειλεί τη Ρωσική Ομοσπονδία και θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις ρωσικές απειλές και εχθρικές ενέργειες με ενότητα και υπευθυνότητα, μεταξύ άλλων, μέσω της ενίσχυσης της αποτροπής και άμυνας όλων των Συμμάχων, μέσω της ενδυνάμωσης της ανθεκτικότητας και μέσω της υποστήριξης των εταίρων του προς αντιμετώπιση κακόβουλων παρεμβάσεων και επιθετικότητας,

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική