Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Η πρώτη Κεντρική Επιτροπή μετά την «Νέα Αριστερά»: Ανοίγματα και ρόλοι με φόντο τις αποχωρήσεις

Να μοιράσει την εσωκομματική τράπουλα επιχειρεί σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, καθώς συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για πρώτη φορά μετά τη διάσπαση, σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης της Κουμουνδούρου. Δίνοντας το νέο πολιτικό στίγμα, ο κ. Κασσελάκης αναμένεται να τοποθετηθεί εφ’ όλης της ύλης κατά την έναρξη των εργασιών του καθοδηγητικού οργάνου στις 11:30 το πρωί, ενώ συνεργάτες του περιέγραφαν χθες πως «πάμε μπροστά» ως ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο εξής και «αφήνουμε πίσω τις αποχωρήσεις» που σημάδεψαν την προηγούμενη περίοδο.

Ήδη, οι διεργασίες το τελευταίο διήμερο κορυφώθηκαν στην Κουμουνδούρου, προκειμένου να συγκροτηθούν η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) με 35-40 περίπου μέλη, αλλά και η Επιτροπή Θέσεων, ενεργοποιώντας τον οδικό χάρτη της πορείας του κόμματος μέχρι το Συνέδριο. Το τελευταίο έχει προγραμματιστεί για τις 23-25 Φεβρουαρίου με «πανηγυρικό χαρακτήρα» κατά την Κουμουνδούρου, αλλά και ως ορόσημο για την ομογενοποίηση των «φυλών» και των επιμέρους ομάδων που παρέμειναν στο κόμμα, με τον Στέφανο Κασσελάκη να τείνει τώρα χείρα φιλίας προς πάσα κατεύθυνση, ανοίγοντας το παιχνίδι για τα κορυφαία στελέχη. Για παράδειγμα, οι Γραμματείς, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, αλλά και κομματικά στελέχη, όπως οι Πάνος Ρήγας, Κώστας Ζαχαριάδης και Νίκος Σκορίνης πλαισιώνουν, κατά πληροφορίες, την ΚΟΕΣ, ενώ στην Επιτροπή Θέσεων συμμετέχουν οι: Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Νίκος Παππάς και άλλα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, σε μια κίνηση υπέρβασης της εσωστρέφειας.

Ανάλογη τακτική από την νέα ηγετική ομάδα παρατηρήθηκε και αναφορικά με τις «χρεώσεις» της Πολιτικής Γραμματείας, καθώς τα στελέχη του κομματικού οργάνου είθισται να παρακολουθούν την παραγωγή πολιτικής, αναλαμβάνοντας καθένα την εποπτεία σε ένα από τα αντίστοιχα τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Συγκεκριμένα, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανέλαβε τον πολιτικό σχεδιασμό, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος την εκπόνηση του νέου προγράμματος και ο Διονύσης Τεμπονέρας τα εργασιακά και το ασφαλιστικό σύστημα.

Την ίδια ώρα, όμως, το θετικό νεύμα που φέρεται να αναζητά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από τα κορυφαία στελέχη του για την μετάβαση στην νέα φάση, περνά μέσα από τις δημοσκοπήσεις, που καταγράφουν τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην τρίτη θέση και σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά, σε σχέση με την απήχηση του κόμματος τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή η συνθήκη «θέτει όλους μας προ των ευθυνών μας», αναμένεται να επαναλάβουν αρκετά στελέχη σήμερα, στις εισηγήσεις τους στο καθοδηγητικό όργανο. Παρότι ο «εμφύλιος» ανάμεσα σε νυν και πρώην Συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης, εντούτοις αρκετά από τα κεντρικά στελέχη εκτιμούν πως η τύχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κριθεί τον επόμενο Ιούνιο και θα μετρηθεί σε απόλυτους αριθμούς στην κάλπη των Ευρωεκλογών, μαζί με την «Νέα Αριστερά».

Ως τότε, η αξιωματική αντιπολίτευση θα έχει να αντιμετωπίσει επιμέρους ζητήματα, όπως και να επικεντρωθεί στην «σύγχρονη ταυτότητα» του κόμματος «προγραμματικά και πολιτικά», όπως επιθυμεί η «ομάδα Παππά», μειώνοντας τα επίπεδα καχυποψίας μεταξύ του έβδομου και των υπολοίπων ορόφων της Κουμουνδούρου, στη σκιά των νέων αποχωρήσεων που σημειώθηκαν χθες. Η πλέον εμβληματική υπήρξε αυτή του Γιάννη Δραγασάκη που παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή, αλλά όχι και από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ο πρώην Αντιπρόεδρος της διακυβέρνησης Τσίπρα ανέφερε χαρακτηριστικά πως «…η πλήρης διαφωνία μου με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπό τη νέα ηγεσία δεν μου επιτρέπει να παραμένω μέλος της Κεντρικής Επιτροπής». «Επειδή μου γίνονται διάφορες προτάσεις από μέλη του κόμματος, τα ευχαριστώ και διευκρινίζω ότι, όσο διαρκεί η παρούσα κατάσταση δεν επιθυμώ να συμμετέχω σε κανένα θεσμικό όργανο, σε θεσμική κομματική λειτουργία ή δημόσια εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» συνέχισε ο κ. Δραγασάκης, καταλήγοντας πως «φυσικά, παραμένω μέλος του και θα συνεχίσω, στο μέτρο των δυνάμεων μου, να αγωνίζομαι για τις αξίες, τις ιδέες και το ήθος της Αριστεράς μέσα και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». Την πόρτα της Κουμουνδούρου έκλεισε πίσω του χθες και ο Γιώργος Βαρεμένος, λέγοντας πως «ίσως τα πολλά λόγια να είναι περιττά όταν συμβαίνει αυτό που δεν μπορούσες να φανταστείς. Ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την νέα ηγεσία του θα οδηγούνταν στην γκρίζα ζώνη όπου συναντώνται ο ευτελισμός και η αποσύνθεση, μέσα σε ένα κλίμα ιλαρότητας ανέμελου life style».

Στον απόηχο των μαζικών αποχωρήσεων, η Κουμουνδούρου αναμένεται να στήσει κάλπες για την στελέχωση των κατά τόπους κομματικών οργάνων, αλλά και των νέων Συνέδρων ενόψει του Φεβρουαρίου. Ως προς την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής από την κομματική βάση, ωστόσο, αυτή τοποθετείται για μετά τις Ευρωεκλογές, γεγονός που για ορισμένα στελέχη συνιστά σιωπηρή αποδοχή μιας δυνητικής ήττας. Στις… Καλένδες φαίνεται να οδηγείται και η πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφορικά με τη διεξαγωγή προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη των υποψήφιων Ευρωβουλευτών. Και αυτό γιατί, ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκλεγεί κάποιος πρώτος στην κομματική κάλπη, όχι όμως και στην πανελλαδική της 9ης Ιουνίου, πολλαπλασιάζοντας τους πονοκεφάλους της Κουμουνδούρου.

Επίδειξη ισχύος στην Αθήνα

Μπροστά στην «αιμορραγία» του στελεχιακού δυναμικού της Κουμουνδούρυου, με πλούσιο… πάγκο επιχειρούν να εμφανιστούν από βδομάδα τα στελέχη της «Νέας Αριστεράς» που προγραμματίζουν την παρθενική τους πολιτική εκδήλωση την ερχόμενη Τετάρτη, στην Αθήνα.

Με σημείο συνάντησης το Συνεδριακό Κέντρο της Νέας Ιωνίας, «Αριστερά: Το παρόν και το μέλλον» τιτλοφορείται η εκδήλωση με ομιλητές τους: Αριστείδη Μπαλτά, Έφη Καλαμαρά και Τάσο Κορωνάκη, με τον τελευταίο να κάνει την έκπληξη της… επιστροφής. Σημειωτέον ότι ο Τάσος Κορωνάκης ήταν ο επόμενος Γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού μετά τον Αλέξη Τσίπρα και Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, αλλά αποχώρησε την ίδια χρονιά, καταγγέλλοντας την «υποτίμηση της λειτουργίας του κόμματος».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική