SelectedΠολιτική

Welt: «Ανάσα» για τον Σαμαρά το τέλος της ύφεσης

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Τις εξελίξεις στο πεδίο των ελληνικών δημοσιονομικών σχολιάζει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, που αναδημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Welt.

Η εφημερίδα του Βερολίνου επισημαίνει ότι «η Ελλάδα αφήνει πίσω της την ύφεση – ανάσα για τον Σαμαρά». Όπως σημειώνει, ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει σε μείωση των δημοσιονομικών βαρών μέσω τόνωσης της ανάπτυξης εν όψει και της ανακοίνωσης των επίσημων στοιχείων για την ελληνική ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

«Πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια ενδέχεται να καταγραφεί σε ετήσια βάση ανάπτυξη τoυ ελληνικού ΑΕΠ, όπως δείχνει δημοσκόπηση του Bloomberg News», γράφει η εφημερίδα.

«Διαφαίνεται η δυνατότητα, μετά την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, να αφήσει πίσω της και η Ελλάδα το πρόγραμμα διάσωσης. Ωστόσο, για να το πετύχει αυτό ο Σαμαράς πρέπει να κατορθώσει να σημειώσει μία κομβική αλλαγή στο πεδίο των χρηματοδοτικών εξόδων. Δεδομένης της νέας πολιτικής αβεβαιότητας, η Ελλάδα πρέπει να πληρώνει και πάλι περισσότερα στις κεφαλαιαγορές», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Ο Αντρέας Σόιερλε, οικονομολόγος της Dekabank στη Φρανκφούρτη, υποστηρίζει ότι η ανάκαμψη είναι ασθενής, αλλά εμπεριέχει και ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς το λαό. «Ο κίνδυνος για την Ελλάδα έγκειται στο ότι ναι μεν κατάφερε αρκετά, αλλά ακόμη πρέπει να γίνουν πολλά. Και η πολιτική αβεβαιότητα είναι πολύ σημαντική», σημειώνει. Το δημοσίευμα παρατηρεί ότι η διαφαινόμενη ανάκαμψη δεν έχει γίνει αισθητή στην αγορά εργασίας, με την ανεργία να παραμένει στα ύψη.

Υπογραμμίζεται επίσης η αισθητή άνοδος των επιτοκίων των δεκαετών ελληνικών ομολόγων μετά την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης στο τέλος του έτους. «Επικρατεί γενικευμένη ανησυχία ότι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε ένα βήμα παραπάνω», αναφέρει ο Τζιανλούκα Τζίλιο, διευθυντικό στέλεχος της επενδυτικής εταιρείας Sunrise Brokers LLP στο Λονδίνο, και υποστηρίζει ότι «η χρηματοδότηση μέσω των αγορών φαίνεται αδύνατη με τις τιμές στις οποίες τίθενται σε διαπραγμάτευση τα ελληνικά ομόλογα».

Ιδιωτικοποιήσεις «ναι», αλλά με δημόσια διαβούλευση
Την πολιτική των αθρόων ιδιωτικοποιήσεων σε καιρούς δημοσιονομικής στενότητας και χωρίς την δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες της εκάστοτε χώρας επικρίνει πρωτοσέλιδο άρθρο γνώμης της Tagesspiegel.

«Ως αντάλλαγμα για τα δάνεια αναγκάζονται κυρίως η Ελλάδα και η Πορτογαλία να πουλήσουν μαζικά δημόσια περιουσία», σημειώνει η αρθρογράφος, παρομοιάζοντας τη διαδικασία με αναγκαστικό πλειστηριασμό της κατοικίας ιδιωτών που χρεοκοπούν.

«Αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν πολιτική απόφαση. Με την πεποίθηση ότι το κράτος είναι σε γενικές γραμμές κακός διαχειριστής εγκρίνονται και πωλήσεις κατά τις οποίες χάνονται δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν νόημα μόνο αν υπάρχει μεγάλη ζήτηση και ανταγωνισμός επενδυτικών προσφορών. Δηλαδή σε οικονομικά ευνοϊκούς καιρούς», γράφει η αρθρογράφος.

Τονίζει επίσης ότι οι ιδιωτικοποιήσεις οφείλουν να γίνονται αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης με τους πολίτες και διαπιστώνει ότι «στις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται από την κρίση, ειδικά στην Ελλάδα, αποφεύχθηκαν τέτοιες χρονοβόρες διαδικασίες. (…) Αυτό είναι αντιδημοκρατικό. Όποιος θέλει να πουλήσει δημόσια ιδιοκτησία, πρέπει να συζητήσει με την κοινή γνώμη».

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected