Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και το Lehigh University της Πενσυλβανίας των ΗΠΑ υπέγραψαν Συμφωνητικό Αμοιβαίας Κατανόησης (MoU – Memorandum of Understanding) για συνεργασία στους τομείς εκπαίδευσης, έρευνας και ανάπτυξης και ακαδημαϊκής αριστείας.
Τι προβλέπει το μνημόνιο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας
Το Lehigh University είναι ένα από τα τριάντα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, τα οποία με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργείου Παιδείας, επισκέφθηκαν την Ελλάδα, τον Νοέμβριο του 2022, με σκοπό τη συνεργασία με Ελληνικά Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα. Η συμφωνία, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΑΒ, αποτελεί μια επιτυχία αυτής της επίσκεψης. Το Lehigh University είναι ένα από τα πρώτα πανεπιστήμια παγκοσμίως στον τομέα της Τεχνολογίας Υλικών και Μηχανικής.
Στις κύριες δραστηριότητές του περιλαμβάνεται η Αεροναυπηγική, η ανάπτυξη Μη Επανδρωμένων Εναέριων Οχημάτων (UAV), η Διαστημική Τεχνολογία και άλλοι τομείς του ενδιαφέροντος της ΕΑΒ.
Η συνεργασία της ΕΑΒ με το Lehigh University εντάσσεται στα σχέδια της ΕΑΒ για την ίδρυση Ιδιωτικού Πανεπιστημίου Αεροδιαστημικής, το οποίο, συν τοις άλλοις, θα περιλαμβάνει Σχολές Πιλότων, Εναέριας Κυκλοφορίας και Διαχείρισης Αεροπορικών Εταιρειών, προστίθεται στην ανακοίνωση. Το σχέδιο αυτό στηρίζεται πλήρως από το υπουργείο Παιδείας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Ακόμη, σημειώνεται ότι η ΕΑΒ εξελίσσεται σε διεθνές κέντρο σπουδών στην Αεροδιαστημική, φιλοξενώντας πάνω από 1.000 σπουδαστές αραβικών χωρών μέσω συμβάσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Έχει πρόσφατα περατώσει εκπαιδευτικό κτίριο 9.500 τ.μ., αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ με ιδία χρηματοδότηση, και έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες ανέγερσης άλλων δύο όμοιων κτιρίων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ Δημήτριος Παπακώστας, ο οποίος είναι απόφοιτος του Lehigh University και μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του Πανεπιστημίου, δήλωσε: «Αισθάνομαι υπερήφανος για την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας και του Lehigh University, η οποία θα επιτρέψει στην ΕΑΒ να ιδρύσει Διεθνές Πανεπιστήμιο με σπουδές στην Αεροδιαστημική».
«Έχοντας», συνέχισε, «ήδη δρέψει δάφνες στη διεθνή εκπαίδευση μέσω των υφιστάμενων προγραμμάτων, σκοπεύουμε να γίνουμε ένα από τα ελάχιστα πανεπιστήμια στον κόσμο με εξειδικευμένες αεροπορικές σπουδές. Η ΕΑΒ προχωρεί μπροστά με έργα, πρόοδο και οράματα».