Οικονομία

Διαταράσσεται το παγκόσμιο εμπόριο -Αναστέλλει και η Cosco τη διέλευση από την Ερυθρά Θάλασσα

Aνέστειλε τη ναυσιπλοΐα προς το Ισραήλ μέσω της Ερυθράς Θάλασσας o
κινεζικός κρατικός ναυτιλιακός κολοσσός Cosco, καθώς οι εντάσεις στην Μέση Ανατολή συνεχίζουν να αυξάνονται.

Οι λεπτομέρειες της απόφασης της Cosco παραμένουν αδιευκρίνιστες, σύμφωνα με το ισραηλινό οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Globes.

Οι επιθέσεις σε πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι έχουν ωθήσει τις τιμές των ωκεάνιων ναύλων σε υψηλότερα επίπεδα και έχουν οδηγήσει σε μακρύτερα ναυτιλιακά ταξίδια, καθώς οι ναυτιλιακές αλλάζουν διαδρομή για να ταξιδέψουν αντ’ αυτού γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας της Νότιας Αφρικής.

Οι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ μετοχές της Cosco σημείωσαν πτώση 3% τη Δευτέρα.

Ζημιά 200 δισ.

Για να αποφύγουν τα πλήγματα των μαχητών που εδρεύουν στην Υεμένη, πολλές ναυτιλιακές έχουν ήδη εκτρέψει δρομολόγια αξίας 200 δισ. δολαρίων τις τελευταίες εβδομάδες, με μεγάλες εταιρείες όπως η Maersk και η Hapag-Lloyd να διακόπτουν τη ναυσιπλοΐα μέσω της Ερυθράς Θάλασσας μέχρι νεωτέρας.

Η Cosco είναι η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία της Κίνας και κατέχει σχεδόν το 11% του μεριδίου της εμπορικής αγοράς, όπως σημειώνει το CNBC.

Η Orient Overseas Container Line (OOCL), η οποία αποτελεί μέρος του ναυτιλιακού ομίλου Cosco, έχει επίσης αναστείλει τα δρομολόγια προς την Ερυθρά Θάλασσα και έχει σταματήσει να δέχεται φορτία με προορισμό το Ισραήλ από τον Δεκέμβριο, επικαλούμενη λειτουργικά προβλήματα.

«Η απόφαση της COSCO είναι σημαντική επειδή συνεργάζεται με την ισραηλινή ναυτιλιακή εταιρεία ZIM, η οποία θα πρέπει να δρομολογήσει περισσότερα πλοία στις γραμμές της Άπω Ανατολής», ανέφερε η Globes.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία