Αθλητισμός

Ο επιθετικός που απαγορεύεται να σκοράρει μετά τις 8

Είναι κάτι που τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο εμφανές και οι επιτυχίες και οι τίτλοι μιλούν από μόνοι τους. Χρησιμοποιώντας παίκτες που θα μπορούσαν να αποτελούν κάτι σαν Mannschaft II, o Γιόακιμ Λεβ χάρισε στην Γερμανία το Confederations Cup πριν μερικούς μήνες απολαμβάνοντας την ποιότητα αμέτρητων νεαρών αστεριών, που δεν σταματούν να έρχονται στην επιφάνεια. Το πιο πρόσφατο από αυτά, το μικρότερο σε ηλικία και μεγαλύτερο σε ταλέντο, είναι ο Γιαν-Φίτε Αρπ του Αμβούργου, που πριν κλείσει τα 18 βγάζει μάτια στην Bundesliga και έχει φέρει στην επιφάνεια νόμους σε βάρος του, όπως ακριβώς είχε συμβεί παλαιότερα στον Γιούλιαν Ντράξλερ, επί των ημερών του στην Σάλκε.

Ο Αρπ έχει ξεκινήσει φέτος σε τρεις αγώνες και έχει πετύχει δύο γκολ σπάζοντας το ρεκόρ για τον νεαρότερο που έχει σκοράρει στην κορυφαία κατηγορία της Γερμανίας. Είναι απόλυτα λογικό όλα τα φώτα να έχουν πέσει πάνω του και πριν μερικές εβδομάδες το Gazzetta Match Review έγραψε για τον πιτσιρικά που δίνει ελπίδα στο Αμβούργο.

Γράφτηκε στις ακαδημίες σε ηλικία 10 ετών και πέντε χρόνια αργότερα ήταν σε θέση να σκοράρει με την Under-17 τόσο συχνά, ώστε να κάνει τους πάντες να ασχολούνται με την εξέλιξή του. Πόσα γκολ; Τα 37 που σημείωσε σε 45 αγώνες τα λες και αρκετά για να κάνουν τους πάντες στον σύλλογο να τρελαθούν με το διαμάντι που δημιουργήθηκε. «Είναι τεράστιο ταλέντο» είπε ο προπονητής, Μάρκους Γκίζντολ, ο οποίος τον κάλεσε στην πρώτη ομάδα τον Νοέμβριο του 2016. «Μπορεί να γίνει σπουδαίος παίκτης». Εναν χρόνο αργότερα, είχε φτάσει τα εννιά γκολ σε επτά αγώνες και είχε βάλει από νωρίς τον εαυτό του σε status ‘κανονικού’ ποδοσφαιριστή.

Επαιξε για πρώτη φορά στη μεγάλη κατηγορία την 7η αγωνιστική σαν αλλαγή και αφού σκόραρε και πέρασε στην ιστορία, κράτησε τη θέση του βασικού στους επόμενους αγώνες. «Εχω παίξει πέντε ματς και βρίσκομαι αντίπαλος με παίκτες που έχουν αγωνιστεί σε πάνω από 300 παιχνίδια. Είναι πολύ δύσκολο να παίζω και να πηγαίνω στο σχολείο, όμως έχω μεγάλο κίνητρο το οποίο γίνεται όλο και μεγαλύτερο» είπε ο Αρπ, ο οποίος στην ηλικία των 17 αντιμετωπίζει προβλήματα τα οποία κάποιος δεν θα μπορούσε καν να φανταστεί.

Το γεγονός ότι ο Αρπ είναι ανήλικος δημιουργεί πρόβλημα στην καριέρα του βάσει του γερμανικού νόμου. Οπως προέκυψε από τον Τύπο της χώρας, σύμφωνα με τη σχετική παράγραφο στον περί προστασίας των νέων κατά την απασχόληση, απαγορεύεται στους ανήλικους να δουλεύουν πριν τις 6 το πρωί και μετά τις 8 το απόγευμα. Τι σημαίνει αυτό; Οτι στον επόμενο αγώνα του Αμβούργου, ο οποίος έχει οριστεί Παρασκευή η σέντρα είναι στις 8.30 [τοπική ώρα] και ο 17χρονος δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής.

Με δεδομένο αυτό, ο Αρπ πρέπει να ζητήσει ειδική άδεια για να εξασφαλίσει το δικαίωμα να αγωνιστεί, όπως είχε κάνει στο παρελθόν ο Γιούλιαν Ντράξλερ όταν αγωνιζόταν στην Σάλκε. Ο 17χρονος πρεπεί να πάρει το okay για να παίξει με την Φράιμπουργκ αυτή την Παρασκευή (01/12) αλλά και με την Γκλάντμπαχ στις 15 του μήνα.

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές που είναι αρμόδιες για την προστασία του καταναλωτή, ο νόμος προβλέπει εξαιρέσεις για «μουσικές, θεατρικές και άλλες παραστάσεις» και πάνω σε αυτό το… τελευταίο θα πατήσει το Αμβούργο για να πάρει το ελεύθερο να χρησιμοποιήσει το μεγάλο ταλέντο του πριν τις 6 Ιανουαρίου, όταν θα κλείσει τα 18 του. Στο μέλλον πρέπει μάλλον να θεσμοθετηθεί εξαίρεση και για τα τεράστια ταλέντα από τον χώρο του ποδοσφαίρου, όπως είναι Γιαν-Φίτε Αρπ…

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Αθλητισμός