Ο Νεοδημοκράτης

Η στρατηγική της ΝΔ για τις ευρωεκλογές – «Ενωμένη δεν χάνει από κανέναν»

Να κλείσει τις πληγές που άνοιξαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις και η ψήφιση του νόμου για την ισότητα στο γάμο σε παραδοσιακά ακροατήρια της ΝΔ επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου στην πορεία προς τις ευρωεκλογές.

Οι αγρότες, στους οποίους η ΝΔ σημείωσε πολύ υψηλά ποσοστά στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, βγήκαν για πρώτη φορά στους δρόμους με τα τρακτέρ τους μετά από πολλά χρόνια και το συντηρητικό κοινό της παράταξης, το οποίο αντέδρασε στην θεσμοθέτηση του γάμου και της τεκνοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια και τώρα η κυβέρνηση επιχειρεί την επαναπροσέγγιση τους.

Η μεγάλη πίεση ασκείται από τα δεξιά

Η μεγαλύτερη πίεση στα ποσοστά της ΝΔ ασκείται από τα δεξιά, κάτι που συζητείται έντονα σε επίπεδο στελεχών και βουλευτών του κόμματος, κυρίως όσων προέρχονται από την επαρχία. Ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα παρατηρείται μεγάλη διείσδυση της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης με τα δύο κόμματα να εμφανίζουν δημοσκοπική άνοδο των ποσοστών τους που φτάνει ή ξεπερνά σε ορισμένους νομούς το 50%. Υπάρχουν μετρήσεις που δείχνουν το κόμμα Βελόπουλου να φλερτάρει πανελλαδικά με ποσοστό που ξεπερνά το 10%, ενώ στην Μακεδονία αγγίζει το 15%.

Έναυσμα για αντεπίθεση

Εξ ου και το προσυνέδριο της ΝΔ που θα διεξαχθεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη είναι το έναυσμα για την αντεπίθεση του κόμματος με στόχο την συστράτευση όλων των στελεχών της παράταξης και την συσπείρωση των δυνάμεων της ενόψει των ευρωεκλογών. «Η ΝΔ ενωμένη δεν χάνει από κανέναν» σημειώνει στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, με βασικό αντίπαλο σε αυτή τη μάχη να είναι η αποχή και ο πολυκερματισμός της ψήφου ως αποτέλεσμα της χαλαρότητας με την οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες τις ευρωεκλογές. Η πρωτιά της γαλάζιας παράταξης είναι προφανές ότι δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση, αλλά αυτό που διακυβεύεται είναι το ποσοστό που θα συγκεντρώσει στην κάλπη.

Οι εργασίες του προσυνεδρίου θα ανοίξουν με ομιλία του κ. Μητσοτάκη, ενώ σε μια ξεχωριστή ενότητα του προσυνεδρίου, με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 50 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, θα απευθύνουν χαιρετισμό οι διατελέσαντες Πρόεδροι της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης. Ως ομιλητές θα συμμετάσχουν, επίσης, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Γιάννης Πλακιωτάκης, η γραμματέας της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα, ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Γιάννης Σμυρλής, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ορφέας Γεωργίου, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης Ζήσης Ιωακείμοβιτς, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Α΄ Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Μητράκας και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Β΄ Θεσσαλονίκης Θωμάς Βράνος. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη με τους αγρότες

Πριν αναχωρήσει για την Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τους θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας και εκπροσώπους των αγροτών της περιοχής. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στο Master Plan, που του παρουσίασε πριν λίγες ημέρες, η Ολλανδική εταιρεία «HVA International» για την διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών με σκοπό την «ανασυγκρότηση» της Θεσσαλίας.

Σε αυτό περιγράφονται μεταξύ άλλων δράσεις για ενισχύσεις αναχωμάτων, φραγμάτων, ειδικές προτάσεις όπως αυτή για την αποφυγή μελλοντικών πλημμυρών στη Λίμνη Κάρλα, την προστασία των πόλεων από νερά σε περιπτώσεις που έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα και άλλα. Όλες οι προτάσεις συνοδεύονται από τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα αλλά και κοστολόγια. Επιπλέον, περιλαμβάνεται και ένα σχέδιο στρατηγικής για την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και τη σχετική βιομηχανία ενώ περιέχονται διάφορα μέτρα και δράσεις που θα ωφελήσουν την περιοχή. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο έχει ξεκαθαριστεί ότι θα βρίσκονται στο πλευρό των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας «όπως κάναμε από την πρώτη στιγμή». Ήδη έχει ληφθεί σειρά μέτρων τόσο για την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών, ενώ όπως τονίστηκε στη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από ένα δεκαήμερο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπάρχουν και άλλα κονδύλια που θα διατεθούν για να επανέλθει η Θεσσαλία στην κατάσταση πριν τις καταστροφές.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ο Νεοδημοκράτης