Οικονομία

Από «κόσκινο» περνούν το IKA και τα υπόλοιπα ταμεία τα κλιμάκια της τρόικα

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Κάθε ταμείο ξεχωριστά, αρχής γενομένης από το ΙΚΑ, θα εξετάσουν τα τεχνικά κλιμάκια που ήδη εγκαταστάθηκαν στο υπουργείο Eργασίας, προκειμένου να αποφανθούν για το φλέγον θέμα της ρύθμισης οφειλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα «ξετινάξουν» τα στοιχεία με τους προϋπολογισμούς και τα έσοδα των ταμείων, τις λίστες των οφειλετών καθώς και τα αποτελέσματα των ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα για να διαμορφώσουν άποψη μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για ρύθμιση έως 100 δόσεις.

Κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση της Παρασκευής, όπου τα τεχνικά κλιμάκια αφού μελετήσουν τα στοιχεία που τους έχουν δοθεί, θα μπουν στην ουσία του θέματος.

Πάντως, το οικονομικό επιτελείο έχει συντάξει ήδη διάταξη που προβλέπει έως και 100 δόσεις για χρέη μέχρι 15.000 ευρώ σε εφορίες και ταμεία ενώ προβλέπεται ευνοϊκότερη αντιμετώπιση όσον αφορά στο επιτόκιο ,τη μείωση των προσαυξήσεων και το ύψος της ελάχιστης δόσης .
Ιδίως οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ έχουν πολλές φορές εξηγήσει στη διοίκηση του Ταμείου ότι το ύψος της δόσης είναι σημαντικότερη παράμετρος εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά παρά ο αριθμός των δόσεων.

Τα τεχνικά κλιμάκια θα συναντηθούν και με τον υφυπουργό Εργασίας κ. Βασίλη Κεγκέρογλου για να ενημερωθούν για την τελική μορφή του μηχανισμού χορήγησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους, στη Βουλή, έχει ήδη εκπονήσει μελέτη υπό τον τίτλο «Πολιτικές ελαχίστου εισοδήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα: Μία συγκριτική ανάλυση», στην οποία επισημαίνει ότι η  Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει υλοποιήσει το μέτρο του ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος.

Η έναρξη του πιλοτικού προγράμματος είχε προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο του 2014 εφαρμοστεί σε 13 δήμους. Η δαπάνη της πιλοτικής εφαρμογής του για το διάστημα 2013-2014 ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ και το ποσό του Ε.Ε.Ε. ξεκινά από 200 ευρώ για άγαμο και αυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Στην περίπτωση των εγγάμων προστίθενται 100 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος της οικογένειας πέραν του συζύγου και 50 ευρώ για κάθε τέκνο. Έτσι ένα ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά χωρίς καμία πηγή εισοδήματος θα λάβει το σύνολο του Ε.Ε.Ε., δηλαδή 400 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία