SelectedΠολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μείωση φόρων, ρευστότητα και τομές στο Κράτος το εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση

mitsotakis-ko-neas-dimokratiasΟ Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Κ.Ο. του Κόμματος περιέγραψε το εθνικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την έξοδο από την κρίση ως ένα τρίγωνο με τις παρακάτω τρεις κορυφές.

«Η πρώτη κορυφή αφορά στο μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής. Το βασικότερο στοιχείο του οικονομικού μας σχεδιασμού θα είναι η μείωση των φόρων. Με παράλληλη μείωση των κρατικών δαπανών. Στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης παρουσίασα αναλυτικά τους φόρους και τις δαπάνες που θα κοπούν. Όμως, ο μεγάλος στρατηγικός στόχος είναι να πείσουμε για την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Όλοι πλέον καταλαβαίνουμε ότι ζούμε σε μια εποχή, που δεν μπορούμε να ξοδεύουμε περισσότερα από όσα παράγουμε. Ωστόσο, μια συμφωνία που προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για πολλά χρόνια είναι λάθος. Είναι ένας βραχνάς που θα πνίξει την ελληνική οικονομία. Τα πλεονάσματα πρέπει, λοιπόν, να μειωθούν. Ως Αντιπολίτευση το ζητάμε επιτακτικά από τους εταίρους μας και ως Κυβέρνηση θα το διεκδικήσουμε. Πιστεύω ακράδαντα ότι μια αξιόπιστη ελληνική Κυβέρνηση θα το είχε ήδη πετύχει.

Η δεύτερη κορυφή του τριγώνου αφορά στο τραπεζικό μας σύστημα. Δεν μπορούμε να ξαναγυρίσουμε στην ανάπτυξη, χωρίς ένα τραπεζικό σύστημα που δεν παρέχει γενναία ρευστότητα στην αγορά… Δυστυχώς, η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη. Πρέπει να υπάρξει μια γενναία ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» των ελληνικών τραπεζών. Εμείς έχουμε ήδη καταθέσει μια τεκμηριωμένη, μια εμπεριστατωμένη πρόταση, που συμπεριλαμβάνει και το πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Καλούμε την Κυβέρνηση να την εφαρμόσει. Ας την παρουσιάσουν ως δική τους, δεν μας πειράζει. Αφού εκείνοι δεν μπορούν να φτιάξουν ένα σχέδιο της προκοπής, ας πάρουν το δικό μας και θα το ψηφίσουμε και εμείς.

Η τρίτη κορυφή του τριγώνου – ίσως η πιο σημαντική – αφορά τις μεγάλες αλλαγές στο Κράτος, αλλά και γύρω από αυτό. Εδώ χρειάζεται μια πραγματική επανάσταση. Με μείωση της πολυνομίας, της κακονομίας και της γραφειοκρατίας. Με αξιολόγηση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου. Με σύστημα Υγείας που θα ρίχνει βάρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα και την πρόληψη. Με δραστική επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης – ίσως μία από τις πιο βασικές μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε. Με ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα δίνει ελευθερίες σε μαθητές, αλλά και σε κάθε εκπαιδευτική μονάδα, σε όλα τα επίπεδα. Με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και δραστική απελευθέρωση στις αγορές προϊόντων. Αλλά κυρίως, με πολιτικές που επιτρέπουν στην επιχειρηματικότητα να ανθίσει, μέσα από ένα Κράτος που δεν βάζει φραγμούς σε όσους θέλουν να επενδύσουν».

Β. Εξονυχιστική έρευνα και απόδοση ευθυνών για το φάκελο με εκρηκτικά που απεστάλη στο γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών

  • Η καταδίκη κάθε τρομοκρατικής πράξης είναι για τη Νέα Δημοκρατία αυτονόητη και κατηγορηματική.
  • Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για το πώς ένας φάκελος με εκρηκτικά πέρασε τις διαδικασίες ανίχνευσης και ελέγχου για να καταλήξει στο γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών.
  • Είναι ανάγκη να υπάρξει άμεσα εξονυχιστική έρευνα για τα μέτρα ασφαλείας στη χώρα μας και να αποδοθούν ευθύνες.

Γ. Η Κυβέρνηση σβήνει τις «κόκκινες γραμμές»

Ο Υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στη Βουλή, αποκαλύφθηκε.

  • Υποστήριξε ότι θα ψηφιστούν τώρα μέτρα για μετά το 2018. Και αυτό, όταν μέχρι πριν λίγο καιρό έλεγε πως «η Κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει τώρα μέτρα για το 2019 και μετά». Όπως έλεγε και ότι «δεν είναι σωστό να ζητείται από μία χώρα να νομοθετήσει δύο – τρία χρόνια εκ των προτέρων τι θα κάνει το 2019». Πάει η «κόκκινη γραμμή».
  • Υποστήριξε, επίσης, ότι η χώρα θα επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια, χωρίς νέα μέτρα. Και αυτό, όταν – μέχρι πριν λίγο καιρό – ο ίδιος και ο πρωθυπουργός έλεγαν ότι «είναι απολύτως αδύνατον πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% του Α.Ε.Π. μετά το 2018, εκτός αν θέλουμε να πνίξουμε την ελληνική οικονομία και να έχουμε διαρκώς συνθήκες μακροχρόνιας στασιμότητας». Πάει και αυτή η «κόκκινη γραμμή».
  • Αντί να παλεύει στη βάση της πρότασης που διατύπωσε πρώτος ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκης, για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, η Κυβέρνηση συμφωνεί στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, η επίτευξη των οποίων απαιτεί νέα μέτρα.
  • Για τον κ. Τσακαλώτο, όμως, η επίτευξη του στόχου του 2% αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα και είναι τόσο ρεαλιστική όσο με το να βγει ο ίδιος με την Σκάρλετ Γιόχανσον! Αντιλαμβάνεται συνεπώς κανείς πόσο «σκληρά» διαπραγματεύεται.

Δ. Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας κρίσης

  • Η παραίτηση του κ. Γ. Κιμούλη από τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είναι το χρονικό μιας προαναγγελθείσας κρίσης.
  • Με την επιστολή του, επιβεβαίωσε όλα όσα λέγαμε το προηγούμενο διάστημα. Μιλά για «εσωκομματικές διαπραγματεύσεις», «διοικητική έκφραση κατώτερη των περιστάσεων», «εύθραυστες εσωτερικές ισορροπίες του κυβερνώντος Κόμματος». Και προσθέτει: «Ούτε και να συναινέσω σε διαδικασίες που μελλοντικά μπορεί να προκαλέσουν υπόνοιες αδιαφάνειας».
  • Τι θέλει να πει με αυτήν τη φράση ο κ. Γ. Κιμούλης; Τι ζητήματα διαφάνειας προκύπτουν; Σε τι έπρεπε να συναινέσει και δεν το έκανε;
  • Η Κυβέρνηση οφείλει εκτός από τη συγγνώμη της για τη νέα κρίση που προκαλεί με τις δικές της επιλογές στο χώρο του Πολιτισμού και της Παιδείας, να δώσει άμεσες και καθαρές απαντήσεις.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected