13 Νοεμβρίου 2018

Το μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν για Συνθήκη της Λωζάνης και Θράκη

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως ο ελληνικός λαός και ο τουρκικός είναι προορισμένοι από τη γεωγραφία να ζουν ο ένας δίπλα στον άλλον και πως η αυτονόητη αποστολή της ηγεσίας τους είναι η διασφάλιση μιας συνύπαρξης όσο πιο αρμονικής, ειρηνικής και παραγωγικής γίνεται, προς όφελος και των δύο λαών.

Μίλησε επίσης για τις μεγάλες παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις όπως είναι η τρομοκρατία και οι μεταναστευτικές ροές, υπογραμμίζοντας πως όλες αυτές οι προκλήσεις καθιστούν τη συνεργασία των δύο χωρών ακόμα πιο επιβεβλημένη.

Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε αυτή η συνεργασία απαιτεί υπευθυνότητα, σωφροσύνη και καλή θέληση, «μακριά από συμπεριφορές και δηλώσεις που πυροδοτούν τον εθνικισμό και το λαϊκισμό».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μακριά από «κορώνες» έστειλε το μήνυμα προς τον Τούρκο ηγέτη πως το Διεθνές Δίκαιο και οι Διεθνείς Συνθήκες καθορίζουν το πλαίσιο το δρόμο και κάθε αμφισβήτησή τους όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάνης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως όταν «μιλάμε για τα δικαιώματα «της θρησκευτικής μειονότητας στη Θράκη δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι κάποτε στην Κωνσταντινούπολη ζούσαν 100.000 Έλληνες που εγκατέλειψαν σε δραματικές συνθήκες τον τόπο τους».

Μίλησε επίσης για ουσιαστική επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και αυτό πέρα από την απαρέγκλιτη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, προϋποθέτει και το σεβασμό που κάθε ηγεσία και κάθε λαός οφείλουν να δείχνουν στις ευαισθησίες του άλλου.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε πως ξεκαθάρισε στον Τούρκο πρόεδρο, Ερντογάν πως η επίσκεψή του στη Θράκη θα πρέπει να βελτιώσει και όχι να διαταράξει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Τέλος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην έλλειψη προετοιμασίας, αλλά και τα τελικά αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης, σημειώνοντας με νόημα πως θα επανέλθει σε αυτό το θέμα.Πολιτική
Μενού
Responsive Menu Clicked Image