UncategorizedΠολιτική

Ψηφίστηκε το νέο ΕΣΡ – Πρόεδρος Κουτρομάνος, αντιπρόεδρος Μορώνης

ÔÏ ÊÔÉÑÉÏ ÔÏÕ ÅÓÑΜετά από έξι συνεδριάσεις η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής εξέλεξε νέο ΕΣΡ. Η ψηφοφορία έβγαλε «λευκό καπνό», καθώς μετά από συναινετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και περαιτέρω δηλώσεις οπισθοχώρησης της κυβέρνησης ως προς τον αριθμό των καναλιών επιτεύχθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία των 4/5. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την αδειοδότηση των καναλιών χωρίς να «πέσει μαύρο» και να κλείσει κάποιο τηλεοπτικό κανάλι.

Την νέα πρόταση του Προέδρου της Βουλής ψήφισαν τα 20 από τα 24 μέλη της Διάσκεψης (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι) ενώ ΚΚΕ, Ενωση Κεντρώων και ΧΑ δήλωσαν «παρών».

Πλέον η νέα σύνθεση του ΕΣΡ έχει ως εξής:

Πρόεδρος : Αθανάσιος Κουτρομάνος

Αντιπρόεδρος Ροδόλφος Μορώνης

Μέλη: Νίκος Κιάος, Ποπη Διαμαντάκου , Βασίλης Καραποστόλης, Γιώργος Πλειός, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Γιώργος Σαριδάκης

Είχαν προηγηθεί συνεχείς διαβουλεύσεις το προηγούμενο διάστημα στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας και ως συμβιβαστική πρόταση ο Νίκος Βούτσης πρότεινε για πρόεδρο του ΕΣΡ το προταθέντα από την ΝΔ Αθανάσιο Κουτρουμάνο και Αντιπρόεδρο τον Ροδόλφο Μορώνη. Προηγήθηκε εξάλλου και η δημόσια δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά σύμφωνα με την οποία «το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες» και «ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής».

Ο Νίκος Δένδιας, αν και δέχθηκε ως θετική την τελευταία δήλωση του αρμόδιου υπουργού, Νίκου Παππά, ζήτησε την τοποθέτηση του κ. Βούτση ως προέδρου της Βουλής και τρίτου πολιτειακού παράγοντα και ανέφερε ότι αυτή θα είναι η λιδία λίθος για την περαιτέρω στάση της ΝΔ.
«Αποτιμούμε κ. πρόεδρε τη δική σας συμβολή ως ιδιαίτερα θετική επί της επίτευξης λύσης, γενικώς στα ζητήματα των ανεξάρτητων Αρχών και ιδίως για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Ακριβώς λόγω του κύρους σας, θα θέλαμε τη δική σας ρητή δέσμευση επί του ζητήματος. Ξέρουμε ότι είναι θέμα κυβέρνησης, όμως είναι λιδία λίθος η δική σας ρητή τοποθέτηση να περιλαμβάνει την αύξηση του αριθμού των δυναμένων να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό. Είναι κορυφαίο ζήτημα και γι’ αυτό εκτιμούμε ως κορυφαία τη δική σας δήλωση ως ύψιστου παράγοντα στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και τρίτου πολιτειακού παράγοντα», υπογράμμισε, απευθυνόμενος στον κ. Βούτση, ο κ. Δένδιας.

Ο αριθμός ήταν πρόταση της πλειοψηφίας και της κυβέρνησης και όχι προσωπική άποψη του υπουργού και ως τέτοια την έχουμε χρεωθεί, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «με αυτή την έννοια σε αυτή την ιδιαίτερη διαδικασία θέλετε τη δική μου δεσμευτική δήλωση. Είναι προφανές ότι το αρμόδιο ΕΣΡ θα κινηθεί σε μια αντίληψη και διερεύνηση σε έναν αυξημένο αριθμό και ια υπάρξει και θα υπάρξει διάλογος στο ΕΣΡ αλλά και διαβούλευση από την πλευρά μας».

 

ΝΔ για ΕΣΡ: Η κυβέρνηση υπέστη μεγάλη πολιτική ήττα και ετράπη σε άτακτη υποχώρηση

«Η Κυβέρνηση υπέστη μεγάλη πολιτική ήττα και ετράπη σε άτακτη υποχώρηση» τονίζουν πηγές της ΝΔ για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.). Σχολιάζοντας τη συμφωνία στη Διάσκεψη των Προέδρων, τονίζουν πως το κόμμα ήταν σταθερά υπέρ πραγματικά ανεξάρτητων και ισχυρών αρχών, που είναι σε θέση να υπηρετήσουν την αποστολή τους.

Όπως τονίζουν, αυτό μάλιστα το απέδειξε με τη συγκρότηση των τεσσάρων (4) από τις πέντε (5) συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές μέσα σε λίγους μήνες.

Στη ΝΔ θυμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση ποτέ δεν συναίνεσε σε καμία ανεξάρτητη αρχή, με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις να προκύπτει ακόμη και ζήτημα νομιμότητας των αποφάσεων τους και κάνουν λόγο για αποφασιστική στάση της Νέας Δημοκρατίας η οποία και απέτρεψε το επιχειρούμενο «μιντιακό» πραξικόπημα.

Όπως λένε, απετράπη το «μαύρο» στην ενημέρωση που αποπειράθηκε ο κ. Παππάς, το οποίο θα έστελνε στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους και θα προκαλούσε ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό δημόσιο. Μάλιστα, κάνουν λόγο για έναν αυθαίρετο περιορισμό των τηλεοπτικών καναλιών με μια μελέτη-παρωδία και ένα διαγωνισμό-φιάσκο, που αποκάλυψε τα σχέδια διαπλοκής της κυβέρνησης.

«Οι πολίτες συνειδητοποίησαν το σχέδιο της κυβέρνησης να ελέγξει τα Μ.Μ.Ε, να χτυπήσει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό» τονίζουν οι κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας καθοριστική την απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε τον «νόμο Παππά».

Στη ΝΔ τονίζουν πως «με τη σημερινή συμφωνία για συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ., διασφαλίσαμε ότι κανένα κανάλι δεν πρόκειται να κλείσει» και πως καμία θέση εργασίας δεν πρόκειται να χαθεί. «Με την υπεύθυνη στάση της Νέας Δημοκρατίας, βάλαμε τέλος στο καθεστώς ανομίας που προκάλεσε ο κ. Παππάς. Πετύχαμε ότι θα υπάρξει ένα πραγματικά αντικειμενικό, αμερόληπτο και ισχυρό Ε.Σ.Ρ., που θα επιτελέσει με ευθύνη το ρόλο του και θα υπηρετήσει στο ακέραιο το δικαίωμα των πολιτών για αντικειμενική ενημέρωση. Η Νέα Δημοκρατία απέδειξε ότι δεν κάνει εκπτώσεις και δεν παίζει παιχνίδια με το Σύνταγμα και τις επιταγές του» τονίζουν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως μετη δήλωση του Προέδρου της Βουλής και σε ένα βαθμό με τη δήλωση του κ. Παππά, η Κυβέρνηση παραδέχθηκε, έστω και με καθυστέρηση, το λάθος της με τις τέσσερις (4) άδειες.

«Είναι αυτονόητο ότι είναι θέμα στοιχειώδους ευθύνης από την πλευρά της κυβέρνησης, να τηρήσει τη δήλωση που έκανε ότι πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των αδειών» δηλώνουν στη ΝΔ.

Το ΕΣΡ απαρτίζεται από εννέα μέλη τα οποία είναι:

Πρόεδρος του Συμβουλίου ο κ. Αθανάσιος Κουτρομάνος, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου ο κ. Ροδόλφος Μορώνης, δημοσιογράφος, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων, πρώην διευθυντής και μέλος του Ε.Σ.Ρ. (1991-1993, 2002-2005), πρώην υφυπουργός στον πρωθυπουργό (κυβερνητικός εκπρόσωπος) στην υπηρεσιακή κυβέρνηση (Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2015), πρώην Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ. Δίδαξε τηλεοπτική δημοσιογραφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μέλος του Συμβουλίου η κ. Πόπη (Καλλιόπη) Διαμαντάκου, δημοσιογράφος (από το 1986), κάτοχος πτυχίου D.E.A. του Πανεπιστημίου της Σορβόνης (Paris I), Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου Αθηνών, όπου και δίδαξε στο μεταπτυχιακό τμήμα «ΜΜΕ και Ψυχολογία» (2002-2008), Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων (2014).

Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας.

Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Νίκος Κιάος, δημοσιογράφος (από το 1972), απόφοιτος Φυσικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ραδιοηλεκτρολογία, πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Α. (1999-2001), πρώην Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ., πρώην μέλος του Δ.Σ. του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (2000-2010), πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του Ο.Α.Κ.Α. (2015-2016).

Μέλος του Συμβουλίου η κ. Λίλιαν Μήτρου, δικηγόρος, καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διδάσκει επίσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Μέλος του Συμβουλίου η κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Αστικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 783/12-12-2014) η οποία διανύει ήδη θητεία.

Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Γεώργιος Πλειός, καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία στον Τύπο και τα ΜΜΕ.

Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Γεώργιος Σαριδάκης, οικονομολόγος.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Uncategorized