Οικονομία

Bloomberg: Θα μπει η Ελλάδα στο «κλαμπ» των αφερέγγυων χωρών που δεν πλήρωσαν το ΔΝΤ;

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να καταβάλει μία από τις δόσεις συνολικού ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που οφείλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυτόν τον μήνα, αρχής γενομένης με τα 300 εκατομμύρια της Παρασκευής, κινδυνεύει να ενταχθεί σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ αφερέγγυων χωρών, προειδοποιεί σε άρθρο του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Αυτό το «κλαμπ» περιλαμβάνει χώρες που για κάποιο λόγο απέτυχαν να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το Ταμείο, όπως π.χ. η Κούβα, η Ζιμπάμπουε και το Σουδάν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτό που κάνει την Ελλάδα να ξεχωρίζει από πολλές από τις προαναφερθείσες χώρες είναι πως η αθέτηση των πληρωμών δεν θα αποτελεί συνέπεια πολέμου, επανάστασης ή βιαιοπραγιών. Εάν πράγματι συντελεστεί, θα οφείλεται στην παγκόσμια οικονομική κρίση και στα μέτρα λιτότητας που επέβαλαν στη χώρα οι πιστωτές.

Παρουσιάζοντας τα μέλη αυτής της ιδιότυπης «μαύρης λίστας», ο αρθρογράφος διερευνά τους λόγους που οδήγησαν καθεμιά από αυτές τις χώρες στο αδιέξοδο και την αδυναμία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο ταμείο.

Σουδάν: Σταμάτησε να πληρώνει τις δόσεις προς το ΔΝΤ από το 1984, ως συνέπεια του σφοδρού εμφύλιου πολέμου και της παρατεταμένης ξηρασίας. Το συνολικό όφελός της χώρας στο Ταμείο ανέρχόταν στα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία δεν αποπλήρωσε ποτέ. Κατά συνέπεια, το ΔΝΤ απέκλεισε το Σουδάν από κάθε πρόσθετη οικονομική στήριξη.

Σομαλία: Η αφρικανική χώρα κήρυξε στάση πληρωμών το 1985, λόγω των καταστροφικών οικονομικών επιπτώσεων του εμπάργκο στην εξαγωγή βοοειδών από την Σαουδική Αραβία.
Το 2013, το ΔΝΤ αναγνώρισε τον πρόεδρο Hassan Sheikh Mohamoud, ανοίγοντας τον δρόμο για μία αποκατάσταση των σχέσεων του με τη Σομαλία μετά από 22 χρόνια! Το συνολικό χρέος της χώρας προς το ταμείο αγγίζει πλέον τα 327 εκατομμύρια δολάρια.

Ζιμπάμπουε: Η περίπτωση της Ζιμπάμπουε είναι πιο πρόσφατη, αφού σταμάτησε να καταβάλει τις πληρωμές το 2001 λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετώπιζε η ώρα λόγω των λανθασμένων επιλογών του προέδρου της, όσον αφορά στις μακροοικονομικές πολιτικές. Το χρέος της αφρικανικής χώρας προς το Ταμείο ανέρχεται στα 111 εκατομμύρια δολάρια.

Κούβα: Η Κούβα δήλωσε αδυναμία να αποπληρώσει το χρέος των 25 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Ταμείο το 1958, μετά την πτώση της κυβέρνηση Μπατίστα. Όταν ανήλθε στην εξουσία ο Κάστρο, το ΔΝΤ ανέστειλε την πληρωμή έως το 1963. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η Κούβα κατάφερε να αποπληρώσει το χρέος της μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960. 

Καμπότζη:
Κήρυξε στάση πληρωμών το 1975, όταν οι οι Κόκκινοι Χμερ με αρχηγό τον Πολ Ποτ κατέλαβαν την εξουσία. Η ασιατική χώρα χρωστούσε συνολικά 15 εκατομμύρια δολάρια στο ταμείο, χρέος το οποίο αποπληρώθηκε πολλά χρόνια αργότερα, το 1993!

Ονδούρα: Σταμάτησε να καταβάλει τις δόσεις προς το ΔΝΤ το 1987 έπειτα από μία σειράς αρνητικών εξελίξεων, όπως η κρίση στην αγορά του καφέ, η έλλειψη υποστήριξης από την Αμερική λόγω του εμφύλιου πολέμου κ.λπ. Το χρέος αποπληρώθηκε το 1990, όταν η νέα κυβέρνηση κατάφερε να υποτιμήσει το εγχώριο νόμισμα. 

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία