Οικονομία

Bloomberg View: «Παιχνίδι απόδοσης ευθυνών» οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-δανειστών

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Τις πρόσφατες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών σχολιάζει σε άρθρο του ο Leonid Bershidsky του Bloomberg View, ο οποίος εκτιμά ότι, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών την Κυριακή, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα πιο κοντά στη χρεοκοπία. 

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, οι ατέρμονες συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές δείχνουν να μην αποσκοπούν πλέον στον συμβιβασμό αλλά στην απόδοση ευθυνών σε περίπτωση χρεοκοπίας.

Όπως φαίνεται στο σχεδιάγραμμα που συνοδεύει το άρθρο του, η κόκκινη γραμμή που αντιπροσωπεύει την πορεία των συνομιλιών έχει προχωρήσει αρκετά προς το άκρο του «σπασμένου ποτηριού», που συμβολίζει την στάση πληρωμών και την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

«Την Κυριακή, οι συνομιλίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας διακόπηκαν μετά από μόλις 45 λεπτά, με καμία πλευρά να δείχνει πρόθυμη να υποχωρήσει. Αν και το οικονομικό χάσμα μεταξύ των προτάσεων τους για τον ελληνικό προϋπολογισμό είναι μόνο 2 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο – πολύ μικρό σε σύγκριση με το πρόγραμμα διάσωσης των 245 δισεκατομμυρίων ευρώ που λήγει στις 30 Ιουνίου – οι ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι τεράστιες», επισημαίνει ο αρθρογράφος.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, που έκαναν λόγο για πολιτικά κίνητρα πίσω από την επιμονή των πιστωτών για νέες περικοπές στις συντάξεις, ο Bershidsky τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας δεν προτίθενται να χρηματοδοτήσουν ένα συνταξιοδοτικό σύστημα για την Ελλάδα που θα είναι πιο γενναιόδωρο από το δικό τους.

«Οι ατέλειωτες συνομιλίες δεν αποσκοπούν πια στην εύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης αλλά στην απόδοση ευθυνών σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος. Και συμπληρώνει: «Θα χρειαστεί ένα θαύμα για να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup στις 18 Ιουνίου ή στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στις 25 Ιουνίου. Ούτε καν η επιθυμία της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ να κρατήσει την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ δεν είναι αρκετή για να πείσει το διστακτικό κόμμα της να ψηφίσει μια συμφωνία που δεν εγκρίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Όσον αφορά στην εκτίμησή του για το τι επιφυλάσσει το μέλλον για την Ελλάδα, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι, παρά το γεγονός ότι «συμβαίνουν και θαύματα», το Grexit αποτελεί πλέον το πιο πιθανό σενάριο, μία «θλιβερή πραγματικότητα» που δείχνει να αντιλαμβάνεται και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία